Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda bazı kişilerin banka hesaplarını maddi çıkar karşılığında üçüncü kişilere kullandırdığı ya da hesap bilgilerini paylaşarak yasa dışı faaliyetlere dolaylı yoldan dahil olduğu vakaların giderek arttığı belirtildi.
Söz konusu açıklamada, bu tür eylemlerin ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulanarak, “Bu tür işlemler; dolandırıcılık, kara para aklama gibi suçların bir parçası hâline gelebilmekte ve hesap sahipleri ciddi adli ve idari yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. Hesap sahibinin bilgisi dahilinde gerçekleştiği varsayılan bu faaliyetler ilerleyen süreçte ciddi mağduriyetlere neden olabilir. Bu durumlar, mahkeme kararlarıyla hapis cezası, idari para cezası ve bankacılık hizmetlerine erişimin kısıtlanması gibi sonuçlar doğurabilir. ‘Ben sadece hesabımı verdim, işlemle ilgim yok’ şeklindeki savunmalar, yasal sorumluluğu ortadan kaldırmamaktadır.” denildi.
Açıklamada, banka hesaplarının kişiye özel olduğu ve bu hesaplardan yapılan tüm işlemlerin sadece hesap sahibi tarafından, kendi ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
IBAN numaraları, banka kartları, dijital bankacılık şifreleri ve kimlik bilgilerinin kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Bu tür bilgiler kötü niyetli kişilerce yasa dışı faaliyetlerde kullanılabilir ve hesabın suç teşkil eden işlemlerde araç hâline gelmesine neden olabilir. Bazı kişiler, kolay kazanç vaadiyle banka hesaplarını kullanmak isteyebilir. Bu tarz tekliflere itibar edilmemeli, unutulmamalıdır ki yapılan işlemlerin tüm sorumluluğu ilk aşamada hesap sahibine ait görülmektedir. Bu nedenle hesabın kim tarafından ve ne amaçla kullanıldığının farkında olunmalı ve kontrol tamamen hesap sahibinde olmalıdır. Bu bireysel bir sorumluluktur.”
Ayrıca açıklamada, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’a göre kendi adına fakat başkasının hesabına işlem yapan kişilerin bunu ilgili finansal kuruluşa yazılı olarak bildirmemesi hâlinde hapis veya adli para cezası ile karşılaşabileceği hatırlatıldı.
Vatandaşların şüpheli durumlarla karşılaştıklarında vakit kaybetmeden bankalara ya da yetkili mercilere bilgi vermelerinin hem kendi güvenlikleri hem de toplum düzeni açısından hayati önem taşıdığı da bildirildi.
Ticaret Bakanlığı, açıklamasında şu çağrıyı yaptı: “Finansal güvenliğin sağlanması öncelikle bireysel bir sorumluluktur. Vatandaşlarımızdan beklentimiz; bilinçli, dikkatli ve sorumlu hareket etmeleri, kişisel finansal bilgilerini titizlikle korumaları ve hiçbir koşulda üçüncü şahıslarla paylaşmamalarıdır.”