DEM Bitlis Belediye
Losev

Tarihi Han Hizmete Açıldı

Videoyu Aç Tarihi Han Hizmete Açıldı
A
a

Bitlis Eren Üniversitesi tarafından tarihi El Aman Hanı, restore edildikten sonra sosyal tesis olarak hizmete açıldı.

 Bitlis ile Tatvan arasında 16. yüzyılın ikinci yarısında Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından hayrat olarak yaptırılan ve uzun yıllar kervansaray olarak kullanılan tarihi El Aman Hanı, restore edildikten sonra sosyal tesis olarak hizmete açıldı.

Osmanlı döneminde yoldan geçen kervanların konaklamak amacıyla kullandığı tarihi han, Bitlis Eren Üniversitesi tarafından aslına ve günün şartlarına uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırıldı.

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Bitlis Eren Üniversitesi'ne kiraya verilen ve ardından işletilmek üzere Bitlis Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğine kiralanan han, yeni yüzüyle ziyaretçi ve misafirlerini bekliyor.

Anadolu'nun en büyük kervansaraylarından biri olan El Aman Hanı, dükkanları, cami, dükkanlar ve hamamı ile bir külliyeden oluşurken, son yapılan düzenleme ile yerli ve yabancı turistlerin istifade edebileceği sosyal bir alana dönüştürüldü.

Bitlis Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Müdürü Eyyüp Şimşat, yaptığı açıklamada, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan hanın hem kervanların dinlenmesini, ticaret yapmalarını ve Bitlis'in yerli ürünlerinin pazarlanabileceği bir yer olarak kullanıldığını anımsattı.

El Aman Hanı'nın Türkiye'nin en büyük hanları arasında bulunduğunu ve 6 bin 400 metrekare alan üzerine kurulduğunu anlatan Şimşat, hanın en büyük özelliğinin ise Türkiye'de külliye şeklinde kurulan tek han olması olduğunu ifade etti.

Hanın üniversite ve dernek tarafından ortak olarak kullanıldığını dile getiren Şimşat, şöyle konuştu:

"Han içerisinde bin 500 kişilik restoran, hamam, öğrenciler için akademik merkez, kahvaltı salonu ve yöresel yemek mekanı, şark odaları, bilardo salonu, tenis salonu ve diğer oyun salonları, internet salonu, 2 adet 50'şer kişilik sinema salonu, 15 bin kitap kapasiteli kütüphane ile toplantı salonları bulunuyor. El Aman Hanı bundan sonra yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere, gençlere, öğrencilere ve Bitlislilere sosyal bir mekan olarak 24 saat hizmet verecek. Buraya gelen misafirlerimizin en iyi şekilde ağırlanması ve vakitlerini en iyi şekilde geçirmeleri için her şey düşünüldü."

Hanı ziyaret amacıyla Mardin'den geldiği belirten Seyfetullah Salim ise gerek tarihi gerekse yeni dizaynı ile hanı çok beğendiğini söyledi.

Han ziyaretçilerinden Hülya Bozkurt ise hanın tarihi dokusunun bir başka güzel olduğunu dile getirerek, "Gerçekten han içerisinde oluşturulan sosyal alanlarla çok daha güzel bir cazibe merkezi olmuş durumda. Bizler arkadaşlarımızla mümkün oldukça burayı ziyaret edip, vakit geçiriyoruz. Herkese de burayı gelip görmeyi ve burada vakit geçirmeyi tavsiye ediyoruz" diye konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.