DEM Bitlis Belediye
Losev

Tarihi Doşeman Geçidi keşfedilmeyi bekliyor

Videoyu Aç Tarihi Doşeman Geçidi keşfedilmeyi bekliyor
A
a

Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer, Bitlis Merkezde Beşminare Mahallesine yakın bir yerde bulunan tarihi doşeman geçidinin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Serdar Durer yaptığı açıklamada şunları ifade etti; tarihi ipek yolunun kalıntılarını ciddi manada muhafaza eden, ipek yolunun tarihteki çok önemli geçitlerinden biri olan Doşeman geçidi koruma altına alınmalıdır. Bugüne kadar Doşeman geçidinde herhangi bir araştırma yapılmamış olması ve şuan ciddi manada tahrip edilmesini de üzüntü ile karşıladığımızı ifade etmek istiyorum.

Durer sözlerine devamla; Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen tarihi ipek yolunda neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş olan, tarihi Doşeman geçidi bir an önce koruma altına alınıp, bilim insanlarının araştırmalarını yapmaları için istifadelerine sunulmalıdır. İnsanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ipek yolunun kalıntılarını en net şekilde Doşeman geçidinde görmek mümkün. Eskiden büyük baş havyaların sürükleyerek götürdükleri tahta tekerlekleri olan araçların uzun yıllar kullandıkları geçidin, süreç içerisinde kayaları nasıl aşındırdıklarına tanık olunacak bu geçitte. 

Tarih boyunca bir ticaret güzergâhı olarak kullanılmış olan ipek yolu, orduların, bilgelerin ve gezginlerinde takip ettiği bir yol olmuştur.
Bilindiği üzere doğudaki Çin gibi ülkelerden sağlanan ipek ve baharat gibi ürünlerin Mısır ve Roma gibi ülkelere ulaştırılması için kullanılan bir ticaret yoludur.  İsmini de taşınan ürünlerin en önemlisi olan İpekten almıştır. Kıtalar arası etkileşim de ve iletişimde çok büyük rol oynamış olan bu yola ait ilk yazılı kaynaklar Romalılar ve Antik Yunan döneminden kalmıştır.

Doşeman geçidine bir an önce el atılmalıdır. Özelikle Bitlis Eren Üniversitesine burada çok büyük iş düşmektedir. Burada araştırma yapmak isteyen tüm bilim insanlarına Düşünce Akademisi olarak destek vermeye hazırız.  Şeklinde konuştu. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.