Losev

Tarihi Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı

Videoyu Aç Tarihi Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları başladı
A
a

YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baş, başkanlığında Bitlis Kalesi'nde yapılan kazılara bu yıl da başlandı

İl merkezindeki kaya bloklarının üzerine Büyük İskender'in Komutanı Bedlis tarafından inşa edildiği bilinen ve kentin turizminde önemli yer tutan Bitlis Kalesi'nde 11 yıldan bu yana kazı çalışması yapılıyor.
 
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsen Baş başkanlığında yürütülen kazılarda şimdiye kadar özellikle Osmanlı dönemine ait çok sayıda eser gün ışığına çıkarıldı.
 
Yrd. Doç. Dr. Baş, yaptığı açıklamada, 2004 yılından bu yana kalenin tarihi dokusuna zarar verilmeden çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, bugüne kadar kalede bir hamam ile farklı yapıların ortaya çıkarıldığını söyledi.
 
Bu yılki çalışmalarda kalenin güneybatısındaki Seyir Köşkü diye adlandırılan bölümde çalışma yürüteceklerini anlatan Baş, "Buranın Şerefhan Beyleri tarafından kullanılan bir köşk olduğunu düşünüyoruz. Katmanlardan daha derine indikçe, kalenin tarihi yapısına bağlı Şerefhan dönemiyle bağlantılı olarak Akkoyunlu, Karakoyunlu ve öncesinde Selçuklu dönemine ait verilerle karşılaşmayı bekliyoruz" dedi.
 
Kazılarda sırlı ve sırsız seramikler, Osmanlı'ya ait bronz sikkeler ile Bitlis'te tütün kullanımının çok yaygın olmasından dolayı tütün lülelerine rastladıklarını vurgulayan Baş, Bitlis'in, tarihi güzellikleriye Mardin'e rakip ve Anadolu 'nun önemli tarihi kentlerinden biri olduğunu ifade etti.
Baş, tarihi dokunun en önemli tamamlayıcılarından birinin de kent merkezindeki doğal kaya bloklarının üzerine inşa edilen Bitlis Kalesi olduğuna değinerek, "Kale, etrafını saran tarihi dokuda değer görmeyi bekleyen önemli kültür varlıkları içinde dikkati çekiyor. O gözle bakıldığında ve dikkatle değerlendirildiğinde Bitlis'in, Anadolu'nun tarihi kentleri arasında en önde zikredilmesi gerekiyor. Hatta bu anlamda sık sık dile getirilerek öne çıkarılan Mardin ile boy ölçüşebilecek bir il olduğunu rahatlıkla vurgulamak mümkün" diye konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.