3 Kuruşe 5 Kıfte

Sılan deyerli arkadaşler. Ben her ne keder geçim sıkıntısi çeksemde, pırestij içsemde, bi elbiseyi en az 5 yıl giyip kapintalizmın çılgınce tüketım çağrilerıni doymazden gelıp parami gelişigüzel ve amaçsızce kullanmesemde bende sonıç itibariyle bi insanım.

A
a

İlkokulde hani bıze öğretmişlerdi ya canlilerın ortağ özellıklerınden biriside beslenmedır diye. Ha işte konumız beslenme ve lıkomteler.

Ben lüküs bi heyati yaşemağtense ‘’ bi lukme bi hırke’’ felsefesini benımseyıp dervişane bi heyat sürdürmeyi tercih ederım.  Yeryüzünde milyonlerce insan açlığ sınırının altınde yaşiyéya hani. İşte onlerden biriside benım. Ülkemızdeki ve dünyadeki istatistiki verilere bağtığımız zaman aslınde insanlerın çoği  açlığ sınırının altınde yaşemémiş diye bızi kandırmeye çalışselerde ben bu istatistiki verileri küçük bi örnekle çürüttum bile: Mesela benım gelırım 500 yetele olsın diyelım. Komşimın geliride 9.500 yetele olsın.  Şimdi ikımızın ortalame geliri istatistik bilımıne göre 5.000 yeteledır. Demekki o adam benım 4.500 yetelemi çalmiş. Yade ortede açlığ sınırının altınde yaşiyen kımse yoğtır güya. Ê başte demiştım ya benım gelırım 500 yeteledır. Demekki bilım bazen aldetmeceli olebılé. Bardağın doli tarafıni göstersede bız boş tarafınide görebıldığımız zaman oyanmiş oluruz. Dünyaye birazde tersten bağersağ, gözumuzi televziyonden, acun ılıcaliden az bişi çevırırsağ aslınde daha bir çoğ gerçeye olaşabılırız. Zati istatistik sız bu ülkede bibşilerın yanlış gittiyini anlemiyesınız diye bi aşaği bi yuğari giden sayilerden ibarettır.

Kapintalist sistemın bi ahtapot gibi her tarafe kol kanat saldıği bir dönemde geçınmağ gerçekten zor bi sanattır. 3 kişilığ yemeyi 10 nüfusli  ailesıne ‘’ Yemek pari pari, Nan hetta tıkari’’  ( Bol ekmek az yemek ) düşuncesiyle böluşturebılmağ sanat deyıldırde nedır? Peki lıkomtelere gittığınızde 4 kişiye azıcık salate verıp daha fazla kar elde etmeye çalışen lıkomteci abélere ne demeli.  Bunlerın bu tür taktiklerıne karşi nasıl bi sıtrateji izlemeliyız.Hangi lıkomteye gitmeliyız, Lıkomtelerde az paraye çoğ yemağ nasıl yenır? İşte bu yazide tüm bu sorilerın cevabıni bulecağsınız.

1-) Lıkomteye gittığınızde paranız fazla yoğse az şorbe bol ekmek taktiyini kullanın. Fıkralere bile koni olmiş bu meşhur taktiyi bılmésenızse hema açlığten ölın daha iyi.

2-) Diyelımki 1 porsiyon döner yemağ istedınız. 1 porsiyon döner kaç yeteledır bılmérem hema tavuğ dürum iki pıçoğ yeteledır onden eminım. Diyelımki bi porsiyon döner 10 yetele olsın ( Bu yaziyi oğiyen zenginler doğrusuni email adresıme atebılırler. Email adresım suttal@hotmail.com , Hesap numarem: Şeke yaptım şeke). Şimdi bi porsiyon döner 10 yeteleyse az porsiyon 5 yetele olur. Bir porsiyon döner yesenızde 10 yetele verecağsınız, iki defa az porsiyon döner yesenızde 10 yetele verecağsınız. Bureye keder herşey temam. İşte geldığ zurnenın zırt dedıği yere: Bi porsiyon döner 4 kaşık etten oluşése mantıken az porsiyon döner 2 kaşıkten oluşmesi gerekır. Ama lıkomteciler eyıp olmesın diye ve müşterinın gözune az gözukmesın diye az porsiyon dönere 3 kaşık et koyerler. Şimdi sız bu az porsiyoni yedığten sonre ‘’ Abé ben doymedım bi az döner daha çek ‘’ diyecağsınız. Gelecağ olan az döneride yedınız, yani toplamde bir pıçoğ porsiyon yedınız hema  bi porsiyon yemek parasi verecağsınız.

3-) Diyelımki 4 kişi gittınız lıkomteye. İçecağ olarağ 4 bardağ kola istemeyın. Çımkile bi bardağ kola 2 yetele olse 4 bardağ kola 8 yetele olır. Bunun yerıne bi litre kola istersenız en fazla 5 yetele ödersınız. Kımse bi litre kolayi sıze 8 yeteleye itekliyemez. Ayran istersenızde bi sürahi ayran isteyın.

4-) Daha önceden gitmiş olduğunız lıkomteye 4 kişi olerağ tekrar gittığınızi varseyelım. Lıkomteci bi önceki gidişte 4 kişi olduğunız halde 2 kişilığ salate getırmiş olsın. Bu sefer sız en iyisi birbirinizi tanımemiş gibi davranın ve ayri ayri masalere oturın. Her birinıze ayri ayri tek kişilığ salate getırmağ zorundedırler.

5-) Pilav çatalle yenermişde, tavuğ kanat pıçağle kesılıp yenecağmişde, şorbenın dibi kaşıkle bitırılmezmiş gibi burjuva söylentilerıne kulağ asmeyın. Canınız nasıl istiyése öyle yiyın. Hema mılletın içınde kürdanle dişlerınızi karıştırmeyın, geyirmeyın boğeler gibi, insan olın. Hangi lıkomteye girersenız girın çığışte ağzınızde kürdanle çığmeyın. Çımkile eyni tuvaletten çığerken eli fermarınde olen insanlere benzersınız.

6-) 21. Yüzyılde lıkomteye gidıpte hala süye para veren insanleri görunce çoğ sinırlenérem. Sü isterken hazır sü gelırse geri gönderın bi sürahi çeşme süyi isteyın. Çımkile bedavadır. Ha benım param çoğtır, hazır sü içerım, para benım karar benım diyésenızsede başşım üstne.

7-) Yabanci bi şehırde yemek yiyecağsınız ama hangi lıkomte iyıdır bılmésenızse gidip yolden çevırdığınız rastgele birine ben nerde yemek yiyecam demeyın. Bi şehirdeki en iyi lıkomtenın hangisi olduğuni en iyi zapteler ve teksicıler bılır gidın onlere sorun. Yada illaki birısıne sorecağsenız  bari gidın yolden geçen erkeklere deyıl, güzel bi kıze sorın, sonra belki elektirik alırsınız birbırınızden, sonra evlenıp üç çıcoğ yapersınız. Hema bu çıcoğlerınızın ölmemesi ve onlerın cenazelerıni sırtınızdeki torbede taşımağ istemésenızse her namazden sonra dua edın.

8-) Bazi lıkomteler yemekten sonra bedavadan çay verırler. Yemek yiyecağınız lıkomteyi seçerken bu hususide göz önunde bulundurın. Bi dahade kehveye gidıp çaye para vermeyın.

9-) Evde yedığınız, evde pişen yemekleri lıkomtede yemeyın, madem lıkomteye gitmişsın o zaman deyişik bi yemek ye. Bi fıkre anletacam sıze.: Bi gün Tatvanın köylülerınden biri şehre gelır, bu köyli abémızın Türkçesi biraz zeyıftır, kendi kendıne derki: Yaw evde her gün hanım kartol pişiré, kartol yiye yiye imanım gevredi. Gidem kendıme lıkomteye deyişik bibişi yiyem. Lıkomteye gider garson gelır sorer.: ‘’ Abé ne yersın, ne getırem yağşığli abéme?’’ Köyli abémız lıkomtede hangi yemeklerın olduğuni bılmedığınden: Hele say bağem neler var der. Garson yemekleri sayar ama köyli hiç bi yemeyin ismini duymedığınden kendısıne en ekzantirik gelen isim olan ‘’ patates yemeyini’’ ister. Garson yemeyi getırdığınde köyli abémız şok olır. Ula ben zaten evde her gün kartol yiyérem, sende gittın geldın bana kartol getırdın der. Vallah ben o yemeyi yemiyecam diyerağ bi hışımle lıkomteden çığer gider...

10-) Lıkomteye mecbür kalmadığçe ağşemleri gitmeyın. Gidın evde anenızın yade eşınızın yaptıği yemekleri yiyın.

Dünyanın bütün açleri, birleşın... İmza: Sütal


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.