İYİ, KÖTİ VE ÇİRKİN

Sılan deyerli üyecanler. Neapésınız? Bende iyiyım. Sıze yine tırajikomikli, lololojik, lélélojik bide quzulkurtolojik bi o kederde lirik bi meseleyi şiyir tadınde anletecam.

A
a

Bu meseleyi oğurken duygi yükiyle dolup taşebılırsınız. Oyarmedi demeyın. Hepınızın bıldıği gibi ben toplumsalciyım, liberalızmın bireycilığıne karşiyım o yüzden ulaşım araçleri konusunde şahsi araçlere kolay kolay binmem.

Demiryoli ve topli taşıme areçlerıne binerımki hem havayi kirletmiyem hemde tırafiyi kilitlemiyem hem daha az param gitsın. Anliyecağınız avrupa sıtandartlerınde bir yaşam sürérem. Bu şekilde ekolonjik doğayle barışığ, kiyoto pırotokollerıne saygıli, yeşili seven, içtığım pırestij kotıklerıni götırıp çüp kutisıne aten çevreci bi insan olerağ yaşiyérım. Anlatecağım olayın faili ben (iyi), polés (köti) ve bi kadın (çirkin), mef’ulü ise bi tene cüzdangdır. Başımden geçen bu doğaüsti olayi oğurken sızde çoğ şaşırecağsınız ve meraktan çatliyecağsınız hema bibşi etmez.

Bi gün Ankaraye gittım. Siyasetın tozuni biraz yutem, bide areştırme yapem belki bi tene dayım vardır ankarade bana bi iş bulur kendıme sütal sütal gezmağten kurtulurım dedım. Kızılay meydanındeyım. Birıne sordım dedım meclise nasıl gidebılırım hanfendi? Dedi 302 numareli otobüse binecağsın. O yüzden 302 nomareli otobüse bindım. Bindığım otobüsın meşhur çinçin mehlesi otobüsi olduğuni çoğ sonraden fark ettığımde iş işten geçmişti ve otobüsten inıp çinçinli jıletçiler tarafınden jıletlenmağ yerıne otobüsten inmemenın daha mantığli olduğuni düşunerağ inmedım.

Otobüs durağlarde durduğçe erebeye binen insan sayısi artmağteydi. Bağtım bi tene kadın geldi yanımde durdi dedım able gel otur benım yerıme. Kadın kendıni tenık u zırav yapti teşekkür ederağ yerıme oturdi. Yolculuğumın kalan kısmıni kadıne saygıli, toplumsal sorumluluğuni yerıne getırmenın verdiyi haz ve gururle eyni leonardo dikapriyo gibi artist artist eyağte durmiş kovboyler gibi gözımi ofka dikmiş güneşın batışıni seyrédédım. Gerçi hele öyleydi güneş batmédi hema o etkili ruh halıne girebılmağ içın öyle ferzettım. Kendıme dédım şerefıme güneşın batışide olseydi temamdi. Kendıme vudi gutri nın ‘diz lend iz yor lend’ şarkısıni mırıldanédım.

Çinçin mehlesının çarpığ kentleşmesi, gecekondilerde yaşiyen fekir halki görunce bu şarkıyi dahade acığli söyliyédım. Bu duygusal iklim alemındeyken ani bi sesle irkildım. Hırhıııııızzz varrrr!!!! Cüzdangım çalındi!!! Ula bi bağtım herkes gözleri yaşlerle dolmiş olan bana bağé. Zannedélerki hırhız benım ve sankile yağalandığım içın otancımden ağliyecağ durume gelmişım. Ula sızde şahitsınızki ben yoksul ve ötekileştırılmiş çinçin halki içın duygusalleşmiştım. Gelde inandır bu keder insani şimdi. Kendi kendıme dedım Sütal yolun sonune geldın. Kesin hırhızlığten cezaevıne girersın. Şimdiden kendımi şavşank redempşın filmındeki cezaevınden firar eden kahraman Endi’nın yerıne koydım. Cezaevıne girersem firar ederdım. Çımkile ben masumum. Sızde şahitsınız zati deyerli oğuyiciler. Neyse bi bağtım şoför ani fıren yapti. Ben can derdındeyım godoş şoför ise abeseli fıren sistemiyle heva atmenın derdınde. Görende babasının otbési zanneder.

Ula sen askari ücretle çalışen ezilen insan sınıfının bi mensubisın. Benım üzerımden nemalanıp maykıl şumaher gibi şöförcilığ yapebıldığıni kıme ispat edesın. O an hırhızlığle suçlendığımi unuttım gidip şöförın ağzıni burnuni iç içe koyecağtımki paskal numa boyutlerınde bi azman evladi ensemden tutti kollerımi kavrayıp beni yere serdi. Dedım kadınlerın içınde hava atésen he oğlım ben seni yağalerım. Adam beni bırağti al dedi yağalemene gerek yoğ ne yapecağsın. Dedım abe babam yaşınde adamsın o yüzden sana elım kalğmez yoğsa ağzıni burnuni kırerdım...

Otobüsteki insanlerın sert, haşin bakışleri üzerımdeyken; Ben hırhızlığle suçlanmiş olduğım halde masumiyet karinesıni bir anayasa pırofesöri edasiyle otobüsteki insanlere anlatedurem az sonra polisler gelip beni alerağ ekip erebesıne bindırdiler. Tabi sözde mağdür olen, müşteki kadınide bindırdiler.

Ekip erebesındeyken ula dedım bu işten bi kurtulursem her gün dilencilere cebımdeki bozuğ paralari verecam her gün 5 vakit namazımi kılecam, her gün 1 cüz kuran oğiyecam. Sonra kendi kendıme dedım ula sen bu işten kurtulésen bide 1 cüzle güni kurtarecağsın? Dedım ula günde 2 cüz kuran oğiyecam. Bide anemın pişırdıği pıncar yemeyıni, gulék yemeyıni yiyecam. Bi daha bısmila demeden yemeye başlemiyecam. Polis erebesi çoğ etkileyiciliydi.

Babam o keder nasihat éderdi ‘’ kendıne efendi ol sütal olme ‘’ diye. Hema bir müsibet bin nasihatten iyiymiş. Neyse karakola geldığ. Komserın karşısıne çığtığ. ( aslınde komser deyıl polis memuridır hema one komserım deyıp gururuni oğşedımki tarefsız davranmesın ) Komser dedi ğérdır babam derdınız nedır? Kadın, benım onun çantasınden cüzdangıni çaldığımi söyledi. Dédım hanfendi otanmésen yalan atésen? Ben senın cüzdangıni çalecağ keder karaktersız deyılım. Ben Bitlisliyım. Bitlisliler hırhızlığ yaper hiç? ( Ula o an düşundım dedım hemşerilerım bu lafımi duyseler kesin heykelımi dikerler bitlis kalesıne.) Neyse bız kadınle tartışırken komser abénın jest ve mimiklerıne bağérem. Acaba kadıne inandi? Ben mesum olduğumi nasıl ispatliyecam? Köşeye sığışmiş kedilerın ruhsal durumlerıni çoğ iyi anledım. Çaresızlığ insani pısikolog yaper arkadaşler.

Bız kadınle ortaçağ şövalyeleri gibi söz düellosi yaperken bi bağtım bi ses gelé. Kadının telefoni çalé. Ben yalnızım şarkısının melodisinide zil sesi yapmiş keşmer.

Dedım bana laf yetıştırecağıne telefonune bağ. Kadın telefone döner dönmez benım bitlisli zekam orteye çığti ve madem kötü durumdesın bari fırsatleri iyi deyerlendırem düşüncesiyle komsere döndım ve dedımki: ‘ Komserım benım karnım aç. Bu şekılde sağlıkli bi savunme yapamérem. Komser bi yere telefon açti 3 tene lehmecün istedi. İlk defa verdığım vergilerın bana geri dönuşune şahit olmenın motluluğuni yaşiyédımki mağdur kadın telefonde: ‘ Neee. Evdemi? İnanmérem sana kızım. Rezil oldım senın yüzunden’ dedi. Kadıne oğ oldi dedım. Kadın ise telefoni kapatti. Gayet masum bi şekılde geldi karşımde oturdi. Az önceki cadaloz halınden eser yoğti. Ula dedım ne oldi bu kadıne? İmane geldi? Kadın gayet utangaç bi şekılde, Beyefendi dedi. Sus able dedım, bana beyefendi diyerağ beni onore etmeye çalışerağ kelbımi çalmeye çalışésense çabalerın beyhudedır.

Sonra komsere döndım: Bu kadın bana beyefendi diyerağ suç işledi çımkile 2590 sayıli lakap ve ünvanlerın kaldırılmesıne dayir kanune aykıri hereket etti. Lütfen zabıt tutun dedım. Kadın ise bu tehditımden etkilenmemişti. Eyni utangaç tavırle kardeş sen suçsuzsun.

Çünküle ben cüzdanımi evde unutmişım. Az önce ariyen kızımdi ve bana anne cüzdanıni evde unutmişsın heberın olsın dedi. O an çoğ motli oldım. Ama bu mutluluğumi içıme gömdım. Çağtırmedım. Bitlisli Sütale hırhız damgasi vurmağ istiyen bu kadıne bi ceza vermağ gerekliydiki komser beyde pardon ne komseri ula, polis memuride benımle eyni fikırdeydi.

Polis memuri bana dediki Sütal kardeş bu kadın seni yanlışlığle hırhızlığle suçleyerağ buraye getırdi. Ama sen suçsuz çığtın. Bence bu kadın cezayi hak etti. Ona istedıyın cezayi vermağte sonune keder heklisın dedi. Bende tamam polés abé dedım. Kadın eyni yuvasınde bekliyen masum kuş yavrusi gibi gözlerımın içıne yalvarırcesıne, ben ettım sen eyleme dercesıne bağédi. Ben ise o an gözlerıni intikam hırsi bürümiş erol taş gibiydım. Elımi kaldırdım kadıne sımsıği bi tokat attım.

Ula bi bağtım elım duvare deydi uykudan uyandım. Heyatımde görduğım en köti kabusi sız deyerli arkadaşlerımle payleştım.

Allah bu kabusli rüyami ğér etsın. Amin.


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.