Losev

Suriye’de ateşkes başladı, Esad bayram namazını Deraya’da kıldı

Videoyu Aç Suriye’de ateşkes başladı, Esad bayram namazını Deraya’da kıldı
A
a

Suudi Arabistan destekli radikal İslamcı Ahrar el Şam anlaşmayı eleştirdi.

ABD ile Rusya arasındaki anlaşmaya göre Suriye’de bugün ateşkesin başlaması öngörülüyor. İki günlük ateşkes başarılı olursa 7 gün devam edecek. Bunda da başarılı olunursa siyasi çözüm konusunda yeni adımlar atılacak.

Özellikle Halep özeline yoğunlaşan ve Kurban Bayramı’na yetişmesi için uğraşılan ateşkeste Özgür Suriye Ordusu işbirliği yapacaklarının sinyalini verirken Suudi Arabistan destekli radikal İslamcı Ahrar el Şam ise anlaşmayı eleştirdi.

Suriye’deki radikal İslamcı örgütlerden Ahrar’uş Şam, bugün gün batımından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni ateşkesi reddetti.

Suudiler tarafından desteklenen Ahrar’uş Şam’ın iki numaralı ismi olan Ali el Ömer, bir videoyla yaptığı açıklamada, "Altı yıldır savaş çilesini çeken isyankar bir halk yarım çözümleri kabul edemez" deyip ekledi: “Rusya ve ABD’nin (ateşkes) anlaşması isyan eden halkımızın fedakarlıkları ve kazanımlarını hiçe dönüştürecek. Bu anlaşma sadece rejimin güçlenmesine hizmet edecek.”

Ahrar’uş Şam El Nusra Cephesi’ne (yeni adıyla Fetih el Şam) yakın silahlı gruplardan biri. Nitekim El Nusra da bugün gün batımının ardından yürürlüğe girecek ateşkesi kabul etmediğini duyurmuştu.

Örgütün sözcüsü Mustafa Mahamed Twitter’da yaptığı açıklamada, “Çok basit: Rusya ve ABD’nin anlaşması Suriyelileri koruyanları saf dışı bırakmayı amaçlıyor” demişti.

Rusya mayıs ayında Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu’nun, El Nusra ve IŞİD’le olan ilişkileri nedeniyle terörist gruplar listesine alınması sağlamaya çalışmıştı. Fakat ABD bu teklifi bloke etmişti.

Sputniknews.com’un haberine göre, Suriye’deki silahlı örgütlerden bir diğeri olan Özgür Suriye Ordusu’nun temsilcileri ateşkesle ‘olumlu bir işbirliği’ yapacaklarını duyurdu ancak ateşkesin hükümetin çıkarına olmasından kaygı duyduklarını söyledi.

Suriye’de bugün yürürlüğe girmesine karar verilen ateşkes anlaşmasının duyurusu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin haftalardır devam eden ikili görüşmelerinin 9 Eylül’de gerçekleşen sonuncusunun ardından gelmişti. Suriye devlet medyası Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Rusya ve ABD arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

ESAD BAYRAM NAMAZINI MUHALİFLERDEN ALINAN DERAYA’DA KILDI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bayram namazını, muhalif grup militanlarının geri çekildiği başkent Şam’ın güneyindeki Deraya kasabasındaki bir camide kıldı.

Esad’a, çok sayıda Baas üyesi ve Suriye parlamentosundan isim de eşlik etti. Şam Müftüsü Adnan el Afiyuni, bayram namazının ardından verdiği vaazda Deraya’nın tüm Suriye için bir örnek olduğunu söyledi: “Deraya, tüm Suriyelilere, uzlaşma ve savaşmayı bırakmanın tek seçenek olduğunu gösteren yaşayan bir örnek.”

İRAN'DAN ANLAŞMAYA DESTEK

Deutsche Welle’nin haberine göre, bölgede etkin olan ve Suriye hükümetinin müttefiki İran, ABD ile Rusya arasında varılan anlaşmayı destekleyeceğini duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Gasemi, Suriye'de insanî yardımın sağlanabilmesi için İran'ın hep ateşkesten yana olduğunu söyledi. Ancak Gasemi, ateşkesin IŞİD tarafından suiistimal edilerek yeni milisler yetiştirmemesi ve yeniden silahlanmaması konusunda uyarıda bulundu.

ABD VE RUSYA UZLAŞTI

Suriye’de ateşkesin sağlanması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkîdaşı Sergey Lavrov İsviçre'nin Cenevre kentinde cuma günü yaptıkları uzun pazarlıklar sonucu uzlaşmaya vardı.

Söz konusu plan, ateşkesin yanı sıra beş yıldan uzun süredir devam eden çatışmalara son verilmesi için siyasi bir çözümü kapsıyor. Ayrıca ABD ve Rusya’nın Suriye’de askerî alanda işbirliği yapması öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Kerry görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Suriye'de taraflar yedi gün boyunca ateşkese uydukları takdirde, Suriye’deki El-Nusra, İŞID ve El Kaide gibi terör grupları ile mücadele için Rusya ile askerî alanda işbirliği yapacağını söyledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.