Batman'da etkisini sürdüren soğuk hava, kar yağışı ve denizlerde yaşanan fırtına balık arzını zaman zaman olumsuz etkilese de balık tezgâhlarında hareketlilik devam ediyor.

İLKHA mikrofonuna konuşan balıkçı esnafı, hem mevcut balık çeşitleri hem de fiyatlar hakkında bilgi verirken, kış aylarında balık tüketiminin sağlık açısından önemine dikkat çekti.

Kış mevsiminin balığın lezzetini artırdığını ve sağlık açısından önemli bir dönem olduğunu belirten esnaf, vatandaşların balık tüketimine olan ilgisinin soğuk havalarla birlikte arttığını ifade ediyor.

Balıkçılar, hem mevcut balık çeşitleri hem de fiyatlar hakkında değerlendirmelerde bulunarak, vatandaşlara balık tüketimi çağrısında bulundu.

Feyzullah Altuner

"Balık hâlâ geliyor, çeşit mevcut"

Olumsuz hava şartlarına rağmen tezgâhlarda balık bulunduğunu belirten balıkçı esnafı Feyzullah Altuner "Şu anda balık almak ister istemez mecburiyet haline geldi. Çupramız var, levreğimiz var, alabalığımız var, somonumuz var, istavritimiz var, hamsimiz var. Havaların soğumasıyla birlikte Karadeniz, Ege, Marmara ve İzmir bölgelerinde fırtınalar yaşanıyor. Fırtınalı günlerde balık çıkmaz; tekneler denize açılamaz, ağ atılamaz. Ayrıca bu sene kar yağışı geçen yıla oranla oldukça fazla oldu. Yolların kapanmasıyla birlikte balık çeşitliliği de azaldı, sadece tek tük balık gelebiliyor. Ancak havaların soğumasıyla balığa olan rağbet artıyor. İnsanların iştahı açılıyor. Bu nedenle balık tüketimini herkese tavsiye ediyoruz. Balık hâlâ geliyor, çeşit de mevcut." dedi.

Çiftçi’den Çağrı: Kar Yağışından Zarar Gören Esnaflar İçin Destek Lazım
Çiftçi’den Çağrı: Kar Yağışından Zarar Gören Esnaflar İçin Destek Lazım
İçeriği Görüntüle

"Hamsi şoklu geliyor, aynı gün tüketilmeli"

Bazı balık türlerinde geçici eksiklikler yaşandığını ifade eden Altuner, özellikle şoklu gelen balıklar konusunda vatandaşları uyardı:

"Şu anda genelde küçük deniz balıkları bulunmuyor. Çay balıklarımız var ve çevre bölgelerden istediğimiz balıklar geliyor. Ancak deniz balıklarından kolyoz şu anda yok. Hamsi geliyor fakat şoklu geliyor. Bu aralar istavrit, hamsinin açığını kapatıyor; istavritler taze geliyor ve gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Hamsi ise geçici olarak fazla tavsiye edilmiyor. Eğer alırsanız mutlaka aynı gün tüketmenizi öneriyoruz. Kesinlikle dondurucuya atılmamalı. Çünkü bu balıklar şokludur, burada çözdürülmektedir. Müşterilerimize de bunu özellikle söylüyoruz. Aldığınız gün pişirin, ertesi güne bırakmayın. Aksi halde zehirlenme riski yüksektir. Balığı taze taze tüketmenizi tavsiye ediyoruz."

"Kışın balığın lezzeti daha güzel"

Soğuk havaya rağmen balığa olan talebin yüksek olduğunu dile getiren Altuner "Batman'da hava eksi derecelerde olmasına rağmen balığa olan ilgi gerçekten çok fazla. Bazen öyle bir yoğunluk oluyor ki hizmet vermekte zorlanıyoruz. Kışın balığın tadı daha güzeldir; soğuğu ve karı yemesiyle birlikte lezzeti artar. Soğuk havanın ete işlemesiyle balık tam kıvamına gelir. Şu an balık yemenin tam mevsimidir. Balıklar bol, fiyatlar da normal seviyededir. Bu şartlara rağmen fiyatlar yüksek değildir. Herkese tavsiye ediyoruz, gelsinler." ifadelerini kullandı.

Abdullah Basut

"Çeşitler artarsa fiyatlar daha da düşer"

Bir diğer balıkçı esnafı Abdullah Basut da hava şartlarının balık piyasasına etkisini değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

"Hava şartlarından dolayı balık çeşitlerimiz oldukça azalmıştı. Buzlanma, kar yağışı, fırtına ve yolların kapanması bu durumu etkiledi. Bir süre hem balık yoktu hem de ulaşım zorlukları yaşandı. Ancak şu anda gördüğünüz gibi çeşitlerimiz yeniden gelmeye başladı. Hava koşulları nedeniyle daha önce çeşitlerimiz eksikti, fakat şu an yeni yeni balıklar gelmektedir. Fiyatlar ise normal seviyededir, herhangi bir yükselme yoktur. Çeşitlerin azalması durumunda fiyat artışı olabilir diye düşünüyorduk ancak böyle bir durum yaşanmadı. Balıklar taze geliyor ve soğuk havalarda balığın lezzeti daha da artıyor."

"Balık fiyatları kırmızı ete göre hem daha uygun hem de sağlığa daha faydalı"

Balığın hem ekonomik hem de sağlıklı bir besin olduğunu vurgulayan Basut "Tüm müşterilerimize balık tüketimini tavsiye ediyoruz. Şu an fiyatlar şu şekildedir: İstavrit 150 lira, hamsi 150 lira. Çupra ve levrek fiyatları 400–500 lira arasında değişmektedir. Ayrıca tatlı su balıklarından turna balığı ve şabot bulunmaktadır; bunların fiyatları yaklaşık 200 liradır. Balık, kırmızı ete göre daha uygun fiyatlıdır, daha sağlıklıdır ve lezzeti daha fazladır. Bu nedenle daha çok tercih edilmektedir. Hava şartları düzelip kar, fırtına ve yol kapanmaları sona erdiğinde balık çeşitleri artacak, fiyatlar da daha da düşecektir. Balığı herkese tavsiye ediyorum. Balık sağlık demektir; sevmeyenlerin bile tüketmesi gereken bir besindir." şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA