DEM Bitlis Belediye
Losev

Şerzan'ı öldüren polise ödül gibi ceza

A
a

Üniversite öğrencisi Şerzan Kurt'u öldüren polise meslekten men cezası verilmesi gerekirken 24 ay kıdem durdurma cezası verildiği ortaya çıktı.

Muğla’da üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’u silahla ateş ederek öldüren ve ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan 8 yıl hapse çarptırılan polis Gültekin Şahin’e, emniyet tarafından ‘meslekten ve memuriyetten çıkarma’ cezası verilmesi gerekirken, 24 ay uzun süreli kıdem durdurma cezası verildiği ortaya çıktı.
 
Ödül gibi karara Kurt’un ailesi karar isyan ederken, Şahin’in bu karara itiraz ettiği, mahkemenin itirazı reddettiği anlaşıldı.
 
Muğla’da 11-12 Mayıs 2010’da iki öğrenci grubu arasında çıkan olaylarda polis memuru Gültekin Şahin tarafından açılan ateş sonucunda üniversiteli Şerzan Kurt hayatını kaybetmişti. 1. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde,yargılanan Şahin sekiz yıl hapse çarptırılıp tahliye edilmişti. Şerzan Kurt’un ailesi Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde İçişleri Bakanlığı aleyhine tazminat davası da açtı. Bu dava 28 Mart 2013’te sonuçlandı. Mahkeme, “polis memurunun kastla adam öldürme suçundan mahkumiyetine karar verildiği, bu olayda davalı idarece yürütülen kamu hizmetinin, personelinin kusuru nedeniyle gereği gibi yerine getirilememesi sebebiyle hizmet kusurunun bulunduğu ve meydana gelen zararı tazminle yükümlü olduğu sonucuna” ulaşıldı. Ve böylece Kurt ailesine maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verildi. 
 
Torpil mi uygulandı? 
 
Bu karar idari soruşturmada saklanan bir gerçeği de ortaya çıkardı. Kararda yer verilen bilgiye göre; ‘olası kastla adam öldürme’ suçundan ceza alan Şahin’e Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün, ‘silahıyla dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmal sonucu ölüme sebebiyet veren ya da bu fiilin başkaları tarafından işlenmesine neden olan memura ise 24 ay uzun süreli durdurma cezası verilir” maddesinden ceza verildiği ortaya çıktı. Oysa tüzüğün sekizinci maddesinin altıncı bendi, ‘kasten adam öldürme’ suçu halinde ‘meslekten çıkarma’ cezası verilmesi gerektiğini emrediyor. Tüzükte 24 ay uzun süreli durdurma cezası uygulanması halinde bile, “meslekten çıkarma cezası da verilebileceği” belirtilmesine rağmen bu maddenin de işletilmediği belirlendi. Devlet Memurları Kanunu’na göre ‘kasten işlenen suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olma’ halinde memuriyetten ihraç gerektiği halde bu da yapılmadığı ortaya çıktı. 
 
‘Hayal kırıklığı yaşıyorum’ 
 
Kurt Ailesi’nin avukatı Arif Ali Cangı, “Disiplin hukuku anlamında hem tüzüğün hem kanunun hükümleri uygulanmamış, adeta Şahin ödüllendirilmiştir”derken, Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt, bu karar karşısında yıkıldığını belirterek şunları söyledi: “Bu suçu halktan biri işlemiş olsaydı en ağır cezayı alırdı. Oğlumun katilinin suçu sabittir, kesinleşmiştir. Ama her nedense emniyet, elemanlarını koruyor. Bu tutum halkın çocuklarını öldürmeye teşvik etmektir. Hayal kırıklığı yaşıyorum." 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.