DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftalık piyasa gündemi

Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı yükseliş trendinde geçirdi. Endeks, Mayıs 2015’ten bu yana gördüğü en yüksek seviyeyi test etti.

A
a

Önceki hafta seans kapanışının ardından Moody’s tarafından açıklanan Türkiye kredi notu, geçtiğimiz hafta piyasalar tarafından fiyatlandı. Moody’s, Türkiye’nin kredi notunda bir değişikliğe gitmedi. Bir süredir devam eden TCMB’nin yeni başkanı konusundaki belirsizlik geçtiğimiz hafta son buldu ve TCMB Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya başkan olarak atandı.

Yeni başkanın TCMB içinden seçilmesi olumlu karşılandı. Önceki hafta açıklanan enflasyon verilerinin düşük gelmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bankalara faiz düşürülmesi konusundaki çağrısı ile birlikte yeni yönetimin bu ay gerçekleştireceği ilk toplantısında faiz indirimine gidebileceği beklentisi ağırlık kazandı. Bu beklenti piyasalara destek sağlarken gösterge faizde de düşüşe yol açtı. Gösterge tahvil hafta boyunca düşüş kaydederek haftayı %9,32 seviyesinden kapattı. Bu aynı zamanda Nisan 2015’ten bu yana görülen en düşük seviye oldu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de açıklanan dış ticaret ve birinci çeyrek büyüme verileri de global piyasalar ile birlikte yurtiçinde de yükselişi destekledi. Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda işsizlik, cari işlemler dengesi ve merkezi yönetim bütçesi öne çıkan veriler oldu.

Cari açık Şubat ayında 1,79 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti. İşsizlikte yükseliş devam etti. Ocak ayı işsizlik verisi %11,1 olarak gerçekleşti. İşgücünde yaşanan gerilemeye rağmen işsizlikteki artış yaşanması, işini kaybedenlerin arttığına işaret etti. Özellikle yılın başında uygulamaya geçen asgari ücretteki artış Ocak ayında kendisini hissettirmeye başladı ve işsiz sayısı 86 bin kişi arttı. Merkezi yönetim bütçe dengesi ise Mart ayında 6,57 milyar TL açık verdi. Döviz tarafında ise doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması yurtiçinde de etkili oldu. Bunun yanında TCMB’nin faiz indirimine gideceği yönünde oluşan beklenti de dolarda yükselişe yol açtı. Dolar haftayı 2,86 TL seviyelerinde ve euro ise 3,22 TL seviyelerinde kapattı. Hafta içerisinde yaşanan bu gelişmelerin ardından BİST 100 endeksi haftayı %3,72 yükselişle 85.573 puandan kapattı. Global piyasalar ise Çin’de açıklanan veriler ve petrolün seyrine bağlı bir hafta geçirdi. Çin dış ticaret verilerine göre Mart ayında hem ihracatta ve hem de ithalatta artış yaşandı. Bu gelişme, Çin konusundaki büyüme endişelerini bir miktar azalttı.

Çin’de Cuma günü açıklanan birinci çeyrek büyüme verisi ise yıllık bazda %6,7 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

ABD piyasalarına göz attığımızda iyi gelen Çin verileri ve petroldeki yükselişin etkisi ile haftalık bazda artış kaydedildi. Bilanço dönemindeki ABD’de hisse bazlı hareketler de öne çıktı. ABD’de öne çıkan verilere göz attığımızda TÜE, ÜFE, perakende satışlar ve sanayi üretim verileri açıklanırken verilerin tamamı beklentilerin altında kaldı. Bunun yanında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Salı günü ABD’nin AAA olan kredi notunu teyit etti. Bu gelişmelere rağmen ABD piyasalarını etkileyen temel unsur petrol fiyatları oldu.

Asya ve Avrupa piyasalarında da haftalık bazda yükselişler yaşandı. Çin verileri ve petroldeki yükseliş piyasaları olumlu etkiledi. Yende görülen değer kaybı ise Japonya’da daha sert yükselişlere yol açtı.

Hafta içerisinde petrol sert bir şekilde 45 dolara yakın bir seviyeye yükselirken ABD petrol stokları verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi fiyatları baskıladı. Brent petrol haftayı 42,50 dolar seviyelerinde tamamladı.

Önümüzdeki hafta yurtiçi piyasaların gündeminde TCMB toplantısı olacak. Yeni yönetimin 50 baz puan faiz indirimine gideceği yönünde beklenti hakim. Perşembe günü ise tüketici güven endeksi açıklanacak. Önümüzdeki hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da toplantısı var. ECB’nin faiz oranlarında ve varlık alım programında bir değişikliğe gitmesi beklenmemektedir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.