Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftalık Piyasa Gündemi

Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta kısmen yatay bir seyir izledi. TCMB Başkanı’nın belirlenmesinin ardından piyasalarda oluşan 50 baz puanlık indirim gerçekleşeceği beklentisi önceki hafta endekste sert yükselişlere yol açsa da geçtiğimiz hafta beklentinin satın alınmış olması nedeniyle piyasalar yönünü global gelişmelere çevirdi.

A
a

TCMB’nin Çarşamba günü açıkladığı faiz kararlarına göre gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranı %10,50’den %10,00’a ve borç verme faiz oranı ise %12,00’den %11,50’ye indirildi. Enflasyondaki iyileşme ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelere dikkat çeken TCMB, raporunda önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını belirtti. Fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini de ekledi. TCMB kararlarının piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesi, yeni başkana güveni artırırken faizlerde ise düşüşün sürmesine neden oldu. Faiz kararlarının açıklanması ile birlikte dövizde ise ani bir düşüş yaşandı.

Petrol fiyatlarının seyri de yurtiçi piyasaları etkileyen ana unsurlardan oldu. Doha’da gerçekleştirilen toplantıda petrol üreticilerinin üretimin azaltılması konusunda anlaşmaya varamaması hafta başında petrolde %7’ye varan sert düşüşe yol açtı. Buna karşın ilerleyen günlerde toparlanma gerçekleşti ve petrol, başlangıç seviyesinin de üzerinde bir fiyata yükseldi. Petrol fiyatlarındaki yükseliş endekse olumlu yönde yansıdı. Brent petrol hafta içerisinde 40 – 46 dolar aralığında dalgalanırken haftayı 45 doların üzerinde tamamladı.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda TCMB kararları dışında tüketici güven endeksi verisi takip edildi. Nisan’da tüketici güveni 68,46 ile önceki aya göre bir miktar yükseliş kaydetti.

Hafta içerisinde gerçekleşen bu gelişmeler sonucunda BİST 100 endeksi haftayı %0,30 yükselişle 85.829 puandan tamamladı.

ABD piyasalarında haftalık bazda yükseliş kaydedildi. Petrol fiyatlarının yükselişi piyasaları desteklerken diğer taraftan açıklanan şirket bilançoları da sektör bazlı hareketliliğe yol açtı. ABD’de enerji hisseleri yükselirken temel tüketim, kamu hizmetleri ve teknoloji hisselerinde düşüş görüldü. Açıklanan verilere göz attığımızda konut başlangıçları, petrol stokları ve imalat sektörü PMI verileri piyasa beklentilerinden kötü gelirken ikinci el konut satışları ve ise beklentilerden iyi geldi.

Avrupa tarafında Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı takip edildi. Başkan Draghi, faizlerde değişiklik yapılmaması ve para politikasında yeni bir gevşeme adımı atılmamasının ardından yaptığı açıklamalarda faizlerin mevcut veya daha düşük seviyede uzunca bir süre kalacağını, bu sürenin planlanan varlık alımlarından daha uzun olacağını söyledi. Avrupa piyasaları açıklanan şirket karları ve petrol fiyatlarındaki yükselişin öncülüğünde haftalık bazda yükseliş kaydetti.

Asya tarafında ise doların yen karşısındaki yükselişi Japonya borsasında sert yükselişlere yol açsa da Çin’de ise iyi gelen veriler hükümetin yeni teşvikler sağlayacağı yönünde oluşan beklentileri kesti. Bu gelişmeler neticesinde Asya piyasaları Çin dışında yükseliş kaydetti.

Önümüzdeki hafta hem yurtiçi ve hem yurtdışı veri gündemi yoğun olacak. Yurtiçinde kapasite kullanım oranı, TCMB TÜFE tahmini ve TÜİK dış ticaret verileri açıklanacak. ABD ve Euro Bölgesi’nde birinci çeyrek büyüme verileri, FED kararları ve Japonya’da ise Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları takip edilecek. Bunların dışında ABD’de açıklanacak olan konut satışları, PMI verileri ve tüketici güven gibi veriler de piyasaların takip edeceği veriler arasında yer alacak.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.