DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Ekonomi Gündemi Ve Piyasalar

BIST-100 Endeksi Haftanın ilk gününde hafif artıda açılış ile birlikte gün içinde en yüksek 74.656 puanı gördü. İlerleyen saatlerde Küresel piyasalarında da etkisi ile satış baskısı altına giren BIST-100 Endeksi gün boyu gelen satışlar ile günü %2,96 düşüş ile 72.005 puandan tamamladı.

A
a

Çin döviz rezervlerinin 100 milyar dolar azalması haberinin ardından küresel piyasalar haftaya negatif başladı. IMF'nin geçen aylarda belirtmiş olduğu Çin'in döviz rezervlerinin 2.7 Trilyon dolar seviyesinin altına düşmemesi gerektiği konusunda yapılan açıklamalar dikkat çekiciydi . IMF'nin açıklamalarına göre; Çin hükümeti en az 2,7 trilyon dolar rezerv tutma yükümlülüğü var. Bu yüzden rakamın bu seviyeye yaklaşılması, piyasalardaki endişeleri arttırmakta; Çin ve Hong Kong Borsaları bu hafta yeni yılları nedeniyle kapalı olmalarına rağmen , global piyasalar üzerindeki etkilerini hissettirmeye devam ettiler.

Sanayi üretimi Aralık ayında beklentilerin altında arttı;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı Aralık ayı mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Aralık ayında aylık bazda yüzde 0,8, yıllık bazda ise yüzde 4,5 oranında artış kaydetti. Sanayi gruplarına bakıldığında en yüksek değer artışı yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görülürken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında yükseldi. Gelen veri sonrası TL'de değer kaybı meydana gelmedi ancak, küresel piyasalardaki risk iştahının gerilemesi gün içerisinde Dolar/TL paritesinin yükselmesine sebep oldu. Gün sonunda Dolar/TL Paritesi gün sonunda 2.9460 Euro/TL paritesi 3,2988 ‘den işlem gördü

Avrupa Bölgesi'nde tüketici güveni Şubat ayında 6 puan seviyesine gerileyerek 2015 yılı Nisan ayından bu yana en düşük değerini aldı. Sebepleri açısından yapılan açıklamada küresel ekonomik durgunluk ve Avrupa ekonomilerin buna hazırlıklı olmadığına vurgu yapılırken, , Almanya ve ABD'deki ivme kaybına dikkat çekildi. 2015 yılından bu yana ABD ekonomik göstergelerindeki yavaşlama, hem resesyon korkusunu arttırıyor hem de FED'in faiz artırım sürecini tehlikeye sokuyor. Bugün açıklanan verilere bakıldığında ise, özellikle Almanya'da yatırımcı güveninin büyük oranda gerilemesi Avrupa Bölgesi ekonomisinin geneli adına negatif sonuç doğurabilir. ABD hisse endeksleri, yeni haftanın açılışını geçtiğimiz haftanın son günlerinde başladığı düşüş trendinin bu hafta genişleteceğini gösterecek şekilde sert satışlarla başladı ve günü ekside kapattı . AB Piyasaları da haftanın ilk gününe kayıplar ile başladı. Gün boyunca satış baskısı altında kalan AB borsaları günü sert düşüşler ile tamamladılar. Hafta sonu Arap ülkelerinden gelen açıklamalar Jeopolitik olarak Ortadoğu'da tansiyonun yükseleceğine işaret ediyor. İran’ın ham petrol üretimini günlük 200.000 varil arttıracak olması . OPEC'in en büyük üretici ülkesi konumunda bulunan Suudi Arabistan’ın sürdürdüğü düşük fiyat politikası, buna karşın Arzın kısılması amacı ile OPEC üyesi ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları görüşmelere Petrol fiyatları tepkisiz kalırken, üretici ülkelerden yapılacak açıklamalar emtia fiyatındaki oynaklığı arttırabilecektir. Brent Petrol yükselen jeoplitik tansiyona rağmen küresel

piyasalarda görülen büyümedeki yavaşlamanın etkisi ile gün sonunda %3.91 düşüş ile 32,95 seviyelerinden işlem görmekte; . Altın, güvenli liman olma özelliğini koruyor. Yukarı yönlü hareketin devamında gün sonunda , 15 haftanın en yüksek seviyesini test ederek %1.79 artış ile 1193 Dolar/Ons seviyelerine kadar ulaştı. Yurt İçinde , Faiz tarafında ise gösterge tahvilin faiz oranı %0.54 oranında artarak %11.09 dan işlem görerek günü tamamladı.

Bu gün açılış ile birlikte piyasalar üzerindeki satış baskısının devam edebileceğini küresel piyasalardaki risk iştahının azalması ile birlikte Endekslerde aşağı çekilmeler in görülebileceğini düşünmekteyiz. Buna bağlı olarak BIST-100’ de satıcılı bir başlangıç ardından tepki alımları beklenebilir. Gün içinde Döviz kurlarında ve Emtialarda özellikle ALTIN ve PETROL deki volatilitenin küresel piyasalar etkisi hissedilmeye devam edecektir.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.