Losev

Şefik Beyaz

A
a

Şefik Beyaz Bitlis'in Ölek köyün'de 1956'da dünyaya geldi.

İlk okulu Bitlis'in Ölek köyde tamladıktan sonra  orta ve lise öğrenimini Bitlis'te,Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi'nde mezun oldu.
 
1979 yılında Bayındırlık Bakanlığı'nda işe başlayan Beyaz, bir dönem Bayındırlık İşçileri Sendikası-BAYSEN Erzurum Şube Başkanlığı, Doğu Anadolu Bölge Temsilciliği ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yurtdışına çıkmak zorunda kalan Beyaz, Almanya'da siyasi mülteci olarak yaşadığı yıllarda Gothe Enstitüsü'nde Alman dili eğitimini aldı. Bu arada Kürt dili ve edebiyatı üzerine inceleme ve araştırmalarda bulundu ve 12 bin maddelik Kürtçe-Türkçe bir sözlük hazırladı.
 
1992'de Türkiye'ye döndükten sonra bir süre haftalık Kürtçe Welat gazetesi ve Kürtçe-Türkçe aylık Rewşen dergisinde çalıştı. Rewşen dergisi genel yayın yönetmenliği, Mezopotamya Kültür Merkezi yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 1992'de başlatılan İstanbul Kürt Enstitüsü kuruluş çalışmalarında yer alan Beyaz, enstitünün kurucu başkanı Musa Anter'in 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da öldürülmesinin ardından yapılan ilk kongresinde enstitü başkanlığına seçildi. 1993-1997 ve 2003-2006 yılları arasında İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanlığı görevinde bulundu. 1995'te milletvekili adayı, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde ise Bitlis Belediye Başkan Adayı olarak seçimlere katıldı.
 
Kültürel Çoğulculuk Demokrasi ve Kürt Sorunu, Çokkültürlülük ve Kürtler ile Dil ve Düşünce adlı yayınlanmış üç çalışması bulunmakta. Şefik Beyaz evli ve iki çocuk babasıdır.
 
                                                                 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.