DEM Bitlis Belediye
Losev

Sakık Çözüm Sürecini Değerlendirdi

Videoyu Aç Sakık Çözüm Sürecini Değerlendirdi
A
a

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili ve Ağrı Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık, Ağrı’da kazandıkları seçimi barışa armağan ettiklerini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü hizmet binası temel atma törenine katılan Sırrı Sakık, tören öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Ağrı’daki seçimlere hile karıştığını belirten Sakık, bunun tüm Türkiye tarafından bilindiğini söyledi. Barış sürecini önemsedikleri için, kentin kanamaması için seçimi barışa armağan ettiklerini dile getiren Sakık, “Biz artık Ağrı’da 1 Haziran için kimseden oy istemiyoruz. Gasp edilen hakkımızın iade edilmesini istiyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Daha önce AKP yüzde 70’lerdeydi, biz yüzde 30’lardaydık. Şimdi geldik ve seçimleri aldık. Bütün Türkiye de, bütün dünya da seçimleri bizim aldığımızı biliyor ama içlerine sindiremediler. Ben de kentin kanamaması için ve oradaki çalışma arkadaşlarımla birlikte, eş başkanımızla yaptığımız bir konuşmada 1 Haziran’a ertelenmesinin kent açısından, barış açısından, barış sürecinin etkilenmemesi adına kazandığımız seçimi barışa armağan ettik. Bir damla kanı, 550 milletvekilliğine, belediye başkanlığına feda edemeyeceğimizi herkes bilmelidir. Bu ruhla kazandığımız seçimleri ülkede yaşanan barış sürecine armağan ettik” dedi.

LİCE’DE 2 ASKERİN ALIKONULMASI

Ülkenin önemli bir süreçten geçtiğini dile getiren Sakık, barış sürecinin zamanın ruhuna uygun bir şekilde örülmemesi halinde Lice'de 2 askerin alıkonulması gibi olayların kaçınılmaz olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Önemli bir süreçten geçiyoruz. 90 yıllık bu Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadar mücadele yöntemleri hep devam etti. 1 yıldır ülkede kan ve gözyaşı yoksa, ölüm yoksa, bizim hiçbirimizin rehavete kapılarak barış sürecini, sürece yaymak gibi bir lüksümüz yok. Barışın eğer gerçek aktörleri barışı sağlayacaksa barışın ruhuna uygun hareket etmeleri lazım. Bir taraftan barış görüşmelerini sürdürürken, bir taraftan da karakolları yeniden inşa edemezsiniz. Bu, barışın ruhuna terstir. Siz barışı eğer hayata geçirecekseniz, yeni cezaevleri yapmazsınız. Bu ülkede barışı harekete geçirecekseniz ilk önce barışın ruhuna uygun yasal düzenlemeler yapmalısınız. Onun için ben barış sürecinde emeği olan bütün aktörlere teşekkür ettiğimde, siyasi partilerin, parlamentonun bu konuda görevlerini yapmadığına vurgu yapmıştım. Keşke parlamento bu konuda barışa uygun yasalar çıkarmış olsaydı. Eğer onlar hayat bulmuş olsaydı zaten bugün yaşanan olumsuzluklar olmayacaktı. Siz barış sürecini zamanın ruhuna uygun bir şekilde örmezseniz, erteler ve ötelerseniz Lice’de yaşanan 2 askerin kaçırılması gibi olaylar kaçınılmazdır. Onlara bir zarar gelmemesi, geriye dönmeleri bizi mutlu etti ama bu tür olaylar da kaçınılmazdır. Onun için parlamento bu barış görüşmelerini daha ete kemiğe büründürecek yasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmelidir.”

"SÜRECİN RUHUNA UYGUN ADIMLAR ATILMALIDIR"

Sürecin müzakereye dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Sakık, görüşmelerden büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, "BDP üzerinden Sayın Öcalan’la başlayıp Kandil’e kadar giden görüşmeleri önemsediğimizi söylüyoruz. Bunun diyalog değil, müzakereye dönüşmesi gerektiğini söylüyoruz. Bugün eksik olan müzakere masasında neyin hayata geçirileceğini, eşit yurttaşlığı hayata geçireceğiz, onları konuşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Parlamento bir an önce bu konuda görev almalıdır. İktidar partisi de barış sürecini seçimlere heba etmemelidir. Biz ne kadar hassasız, ne kadar sorumluluk alıyoruz ve barışı ne kadar önemsiyoruz. Kazandığımız bir seçimi barışa zarar gelmesin diye, barış için feda ediyorsak iktidarın da buna uygun davranması gerekir. Yani her seçimlerde hassas bir dönemden geçiliyor. Bu hassas dönemler, seçimi almak için veya oya dönüştürmek için kullanılmamalıdır. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Sürecin ruhuna uygun adımla atılmalıdır” diye konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.