DEM Bitlis Belediye
Losev

Rutkay Aziz: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’ye barış gelmez

Videoyu Aç Rutkay Aziz: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’ye barış gelmez
A
a

Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz, “Türkiye için umudu, çıkış yolunu nerede görüyorsunuz?” sorusunu yanıtladı, “Öncelikle Kürt politikası” dedi.

Tiyatro sanatçısı Rutkay Aziz, Türkiye’nin barış ve özgürlük için Kürt politikasını yeni baştan ve çok ciddi biçimde gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan Aziz, Türkiye için çıkış yolunun öncelikle Kürt politikasından geçtiğini belirtti.

“Türkiye için umudu, çıkış yolunu nerede görüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Rutkay Aziz, şunları söyledi:

“Öncelikle Kürt politikası. Türkiye barış ve özgürlükler istiyorsa Kürt politikasını yeni baştan ve çok ciddi biçimde gözden geçirmeli. HDP yönetimi de kendi politikasını gözden geçirmeli yüzde yüz. Ama o çözülmeden Türkiye’ye barış gelmez. İnanmıyorum.”

FARC örneği

Aziz, 2015 seçimlerinde HDP’ye destek verip vermediği sorusunu da şu cevabı verdi:

“Meclis’e girmelerini çok istedim ama benim oyum CHP’yeydi. Ben de içten destekledim ama oyumu vermedim. Ama bugün Kürt meselesini bir şekilde çözmek lazım. CHP mesela bence HDP ile diyalog kurmakta geç kalmıştır kanımca. Beni aşıyor belki bunu söylemek ama gördüğüm budur. Biz yıllar önce Afyon’da ‘Cumhuriyet’i çekerken orada binbaşı rütbesinde Güneydoğu’dan gelen birtakım insanlarla beraber olduk. ‘Bu iş savaşarak bitmeyecek, siyaseten çözülecek’ demişlerdi. Dünya insanlık tarihi yaşadı bunu. İngiltere’de IRA, İspanya’da ETA, Kolombiya’da FARC işte en son.”

Aziz, çözüm temelinde masaya oturmanın yöntemlerinin olduğunu belirterek, “Direk siz oturmazsınız masaya, aracılar vasıtasıyla götürürsünüz. Kolombiya’da da öyle oldu, her yerde öyle oluyor” dedi.

“Bir Kürt düşmanlığı olamaz”

Bu konuları konuşmayı bazı Kemalist kesimlerde olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinden bir sapma olarak görmediğini de söyleyen Aziz, şöyle devam etti:

“Ben öyle bakmıyorum. Bu topraklarda tarihimizde Kürtlerin rolü yok mu, çok rica ederim. Bu adamların bir dili var, kültürü var. Yok edemezsiniz. 1978-79 raporunda CHP bu olaya çok güzel yaklaşmıştı. Geçmişte İşçi Partisi, TKP, TSİP bu olaylara çok doğru yaklaştılar. Biz Kürt’le, Ermeni’yle, Yahudi’yle kardeş yetiştik. Bir Kürt düşmanlığı olamaz. Ama tabii onlarda da Türk düşmanlığı olmamalı.”


 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.