Cengiz Şahin İle Özel Röportaj

Tarih: 25 Kasım 2013 12:38
Cengiz Şahin İle Özel Röportaj

Tatvan Belediye Başkan Aday Adayı ayrıca bir çok sivil toplum kuruluş görevlerini sürdüren Cengiz Şahin, hizmetlere ilişkin Bitlis Haber13''ün sorularını yanıtladı.

SORU: SAYIN CENGİZ ŞAHİN KENDİNİZİ TANITIR MISINIZ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: 01.07.1974 Bitlis / Hizan da doğdum.İlkokulu 1984¬-1989 yılları arasında Tatvan Dumlupınar İlkokulunda, ortaokulu ve liseyi de 1989-1995 yılları arasında Tatvan Atatürk Lisesinde okudum. Yüksek öğrenimimi ise Dicle Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde 2000 yılında başarıyla tamamladım.2000 yılından itibaren proje bürosu açtım. Proje ve Taahhüt işleri yanında, resmi bilirkişilik, ekspertizlik ve danışmanlık hizmetlerini yürütmekteyim. 2004 yılından itibaren 2011 yılı başına kadar  Hizan ve Güroymak Belediyelerinde İmar Müdürlüğü görevlerinde bulundum. 2009 Yılında yapılan yerel seçimlerde Tatvan Belediyesi Meclis Üyeliğine seçildim, görevime devam etmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım.
 
SORU: SİYASETE YÖNELMENİZDEKİ TEMEL ETKEN YA DA ETKENLER NELERDİR?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Üniversiteden mezun olduktan sonra yukarıda da açıklamaya çalıştığım üzere yoğun bir iş temposu ve aynı yoğunlukta STK çalışmalarım başladı. Mesleğim gereği uğraşımız insanla, o süreçte belediyelerle gerek proje çizmemizden kaynaklı, gerekse Belediye Başkanlarının yaptığımız işleri beğenmeleri neticesinde benimle çalışmak istemelerinden dolayı 2004 yılından 2011 yılı başlarına kadar 2 kez Hizan Belediyesi ve 1 kez de Güroymak Belediyesinde olmak üzere yaklaşık 7 yıl Belediyelerde Kısmi Zamanlı olmak üzere sözleşmeli İmar Müdürlüğü ve Belediye Başkan Danışmanlık görevlerinde bulundum.  Belediyelerle 2000 yılından itibaren Projecilik, ruhsat ve eklerini imzalamaktan ibaret olan ilişkim dolayısı ile 2004 yılından sonra siyasetin içerisinde doğrudan yer almaya  başladım. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde de Belediye Meclis üyesi olarak seçildim. Tatvan Belediyesi Meclis üyeliğine seçildikten sonra yaklaşık 1.5 yıl İmar Komisyon Başkanlığı görevini de yürüttüm. Anlayacağınız siyasetin en zor olduğu alanlardan biri olan Belediyelerde görev yapmaya devam ediyorum. Bana sorarsanız belediyeler siyaset yeri değil halka hizmet kapısıdır.
 
Yukarıda izah etmeye çalıştığım işin bu boyutu ile siyasete yönelmemdeki en önemli etkenlerden biri de halkımızın göstermiş olduğu teveccühtür. STK’larda göstermiş olduğumuz performans halkımızın dikkatini celp etmiş olacak ki beni sürekli siyasette görmek istediklerini beyan ediyorlardı. Diğer bir etken ise Tatvan Atatürk Lisesi 1995 yılı mezunlarının sosyal meydada açmış oldukları sayfalarla beni bu işe kanalize etmeye çalıştılar. Yeri gelmişken başta Tatvan Atatürk Lisesi 1995 yılı mezunları ile  beni bu işe layık gören ve desteklerini esirgemeyen tüm halkımıza ve dostlarıma teşekkür ederim. Allah çıktığımız bu yolda dostlarımızı ve bizleri mahçup etmesin. Ömrümün sonuna kadar halkıma hizmet etmeyi nasip etsin.     
    
SORU: ÇEVRENİZİN VE HALKIN YOĞUN BASKILARI KARŞISINDA ADAY OLDUĞUNUZ SÖYLENİYOR. BU SÜREÇTE ETKEN OLAN FAKTÖRLER NELERDİR. NEDEN AK PARTİ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Yukarıda da izah etmeye çalıştığım üzere mezuniyetimden hemen sonra başladığım iş hayatı ve STK’lar ve Belediyelerdeki çalışmalarım hem dönem arkadaşlarımın hem de halkımızın dikkatini çekmiş olacak ki özellikle 2009 yerel seçimlerinde de Belediye Başkan Adaylığına başvurmam için yoğun baskılar geldi. Ama nasip olmadı Belediye Meclis Üyeliğine başvurdum ve seçildim hala görevimi devam ettirmekteyim. Bu önemli göreve talip olma sürecinde  öncelikle ailemle, arkadaşlarımla ve Tatvan’ın ileri gelenleri, Kanaat önderleri, muhtarlarla, STK temsilcileri ve siyasilerle  uzun uzun istişareler yapılması sonucu aldığımız kararla ve  bu işi ekibimizle birlikte layıkıyla yapacağımız anlaşıldıktan sonra Aday adaylık başvurumu yaptım. Yine bu istişareler sonucunda halkımıza hizmetin sekteye uğramaması için Belediyecilikten gelen ve şu anda AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız hükümette ve böyle hizmet etmeye devam edilirse çok uzun yıllar daha iktidar olarak halkımıza hizmet etmeye devam edecek olan bir Parti olduğundan ve siyasi görüşüme de yakın olduğu için AK Parti’yi tercih ettim. İktidarın tüm gücünü yerelde hizmete dönüştürmek ve projelerimizi gerçekleştirmek için AK Parti’de siyaset yapmaya karar verdim. 
       
SORU: ADAY ADAYLIK SÜRECİNDE ŞANSINIZI NASIL GÖRÜYORSUNUZ.
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Çok zor bir soru sordunuz. Ama tüm açık yürekliliğimle bunu cevaplamaya çalışacağım. Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Birinci ve öncelikli amacım halkıma hizmet etme yollarından biri olduğu için Tatvan Belediye Başkan Aday Adaylığına başvurdum. İkincisi Yukarıda da belirttiğim üzere halkımın beni hizmetlerine layık görmesinden dolayı bu hizmet işine kalkıştım. Şunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki Halk karar verici olursa Aday Adaylığım Adaylığa dönüşür. Her platformda söylediğim gibi halkın kendisine hizmet edebilecek adayı ve ekibi seçmesine imkân verilmelidir. Bildiğiniz üzere Partimizdeki adaylık işlemleri, ön anketler daha sonra teşkilat bazında temayül yoklaması ve en son yüz yüze yapılan anketler ile  Partimiz milletvekillerinin ve koordinasyon milletvekillerinin görüşleri alındıktan sonra Başbakan Başkanlığındaki komisyon tarafından son karar verilmektedir. Bizim için halkımız için hayırlısı hangisi olacaksa Allah onu nasip etsin. Bu işin Başbakanımızın söylediği gibi teknik eleman ağırlıklı tercih olması ve bu güne kadar yapmış olduğum hizmetler göz önünde bulundurulursa şansımın çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. İşlem Aday Adaylığından Adaylığa dönüşürse Halkımızdan alacağımız destek ve teveccühle de sandıktan da büyük bir başarı ile çıkacağımızı söyleyebilirim. Aday Adaylık sürecinde olduğumuz halde bize yoğun ilgi ve alaka gösteren tüm halkımıza teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
   
SORU: ŞU ANKİ DÖNEMDE BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ YAPIYORSUNUZ. ADAY ADAYLIĞI SÜRECİNDE BU SİZİN İÇİN BİR AVANTAJ MI DEZAVANTAJ MI?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Yukarıdaki sorularınıza cevap vermeye çalıştığımda söylediğim gibi bu bir hizmet yarışıdır. Memleketimiz için hayırlısı olur inşallah. 30 Mart 2014 tarihine kadar devam ettireceğim meclis üyeliğim halkıma hizmet etme fırsatı verdiği ve kendimi biraz daha geliştirebildiğim için çok büyük avantajları oldu bana. Çünkü Belediyenin imar ve diğer birimlerinde çalışma imkânım olmuştu, meclis üyeliği ile de halkımıza daha yakın hizmet etme imkanı buldum. Bu işi öncelikle partim ve halkım teveccüh ederse Belediye Başkanı olarak halkıma hizmet etmeye devam etmek isterim. Çünkü benim ateşten gömlek olan bu işi başarabileceğime olan inancım tamdır. Tabi ki belediyecilik sadece başkanlıkla bitmiyor uyum içinde çalışabileceğin ve tek dertleri halkına hizmet olan ve tamamı kalifiye eleman olan bir ekip işidir. Meclis üyeliğim süresincede bu durumu yakından inceleme imkânım oldu. Özel sektör tecrübemizi, özel sektörün sorun çözme pratikliği ile birleştirdiğimizde ve ekip çalışması ile Tatvan’ın tüm sorunlarını kısa sürede çözeceğimize olan inancımız tamdır, tabi ki halkımızın desteği ile… Birileri hayal ederken biz projelerimizi gerçekleştirmeye geliyoruz.  
     
SORU: SİZCE TATVAN’IMIZIN EN BÜYÜK SORUNLARI NELERDİR?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: 1-İşsizlik, 2-Eğitim, 3-İmar, 4-Temizlik, 5-Alt yapı-Üst yapı (Süresini doldurmuş olan Kanalizasyon-atıksu ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesi), 6-Sel ve Doğal Afetler(Afet Kodunun 1652 ye Çekilmesi ,Kıyı Kenar Çizgisi),  7-Doğu Anadolu Fuarına ve Nemrut Şenliklerine işlevsellik Kazandırma, 8-Sahil Yolu ve Çevre Yolu Eylem Planı ve buna bağlı trafik sorunun çözülmesi, 9-Nemrut Kayak tesisinin tamamlanması yaz ve kış turizmine kazandırılması, 10-Her mahalleye uygun olan alanlara Parkların ve mahalle konuk evlerinin Yapılması, 11-Turizmin Geliştirmesi (Sosyo-Ekonomik olarak Van Gölü havzasının turizme açılması), 12-Hava Alanın Yaptırılması, 13-Van Gölünün daha verimli kullanılması için deniz otobüsünün getirilmesi ve yapımı devam eden yük gemilerinin bir an önce bitirilerek ekonomiye kazandırılması, 14-Sportif Tesisler, 15-Tek Elden Yönetim(Kaymakamlık,Belediye ve Adalet Saraylarının Yapılması), 16-Yeni Otogarın rahva kesimine yapılması ve TCDD Garın işletme bölgesine taşınmasını sağlayarak boşalan alanın ortasına büyük bir park/meydanın yapılması ve geri kalan alanların Tatvan ekonomisine kazandırılması, 17-Bölgesel Barış,Adalet ve Huzurun sağlanması Açılıma destek olarak geriye göçün sağlanması, 18-Atıl Durumda Olan Gayrimenkullerin Yeniden Yapılandırılarak Kullanıma Sunulması, 19-Tatvan’a çağdaş parselli bir mezarlığın yapılması, 20-Şehir içi ulaşımı ve duraklar meselesinin çözülmesi, 21-Semt pazarlarının kurulması, 22-Şehir merkezindeki toptancıların daha iyi hizmet verebilmeleri için yeni yapılacak toptancılar sitesinin yapımına ve taşınmasına yardımcı olmak, 23- Rahvaya çağdaş bir plan yapılarak önce alt yapısı yapıldıktan sonra imara açılması, 24- Tatvan’ı ulusal ve uluslararası festival kentine dönüştürmek, 25-Alt ve üst geçitlerin çağdaş bir hale getirilmesi, 26- Tüm okulların çevre düzenlemesinin yapılması, 27-jeopark ve jeotermal proje çalışmalarına destek olmak ve şehir ısıtmasının ve seracılıkta kullanılmasını sağlamak, 28-Afet bölgesinde kalan alanların atık su ile ilgili proje yapıp ana terfi hattına bağlanmasını sağlayarak göle gidişini engellemek, 29-Sahil şeridini düzenleyerek çağdaş bir görünüme kavuşturulması, 30- Marina yapmak ve gölün içine doğru 2-3 iskele yapmak, 31- Yenilenebilir enerji ile (rüzgar gülü ve güneş panelleri ve jeotermal  ile) şehrin enerji ihtiyacını karşılamak, 32- Yerel ve ulusal ve uluslar arası hibe ve kredi imkanlarını araştırarak proje sunulması ve bunla ilgili proje koordinasyon merkezinin kurulması, 33- Muhtarlar ve STK’larla sürekli işbirliği ve ortak projelerin yapılması, 34-DSİ dereleri ile radikal bir proje yaparak bununla beraber imar probleminin çözülmesi, 35- 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının yeniden ele alınması, 36- 1/25.000 ölçekli Kuzey Van Gölü Selçuklu Turizm Planı hazırlanmakta bu çalışmalara katkıda bulunmak…
       
SORU: BİZE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFİNİZ VE BU HEDEFLERE ULAŞABİLMEK İÇİN PLAN VE PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: 
Kısa vadeli projeler daha doğrusu acil yapılması gerekenler demek daha doğru olacaktır.
1-İşsizlik, 2-Eğitim, 3-İmar, 4-Temizlik, 5-Alt yapı-Üst yapı (Süresini doldurmuş olan Kanalizasyon-atıksu ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesi), 6-Doğu Anadolu Fuarına ve Nemrut Şenliklerine işlevsellik Kazandırma, 7-Sahil Yolu ve Çevre Yolu Eylem Planı ve buna bağlı trafik sorunun çözülmesi, 8-Her mahalleye uygun olan alanlara Parkların ve mahalle konuk evlerinin Yapılması, 9-Bölgesel Barış,Adalet ve Huzurun sağlanması Açılama destek olarak geriye göçün sağlanması, 10-Atıl Durumda Olan Gayrimenkullerin Yeniden Yapılandırılarak Kullanıma Sunulması, 11-Şehir içi ulaşımı ve duraklar meselesinin çözülmesi, 12-Semt pazarlarının kurulması, 13-Şehir merkezindeki toptancıların daha iyi hizmet verebilmeleri için yeni yapılacak toptancılar sitesinin yapımına ve taşınmasına yardımcı olmak, 14-Alt ve üst geçitlerin çağdaş bir hale getirilmesi, 15-Afet bölgesinde kalan alanların atık su ile ilgili proje yapıp ana terfi hattına bağlanmasını sağlayarak göle gidişini engellemek, 16- Yerel ve ulusal ve uluslar arası hibe ve kredi imkanlarını araştırarak proje sunulması ve bunla ilgili proje koordinasyon merkezinin kurulması, 17- Muhtarlar ve STK’larla sürekli işbirliği ve ortak projelerin yapılması, 18- Tatvan Yaşam AVM’ nin durumunun netleştirilmesi(arsasının satın alınması), 19-Yolların BSK,Beton ve Kilitli parke taşı ile alt yapısı yapıldıktan sonra döşenmesi… 
 
Orta vadeli projelerimizde aslında yukarıda saymış olduğum acil projelerimiz kadar aciliyeti olan projelerdir. Ancak ekonomik şartlar ve gerekli ortamın oluşmasının beklenmesi gerektiğiden orta ve uzun vadeli olacak işlerdir. 
1-Sel ve Doğal Afetler(Afet Kodunun 1652 ye Çekilmesi ,Kıyı Kenar Çizgisi),  2-Turizmin Geliştirmesi (Sosyo-Ekonomik olarak Van Gölü havzasının turizme açılması), 3-Sportif Tesisler,  3-Tatvan’a çağdaş parselli bir mezarlığın yapılması, 4- Tatvan’ı ulusal ve uluslararası festival kentine dönüştürmek, 5- Tüm okulların çevre düzenlemesinin yapılması, 6-Sahil şeridini düzenleyerek çağdaş bir görünüme kavuşturulması, 7- 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının yeniden ele alınması, 8- 1/25.000 ölçekli Kuzey Van Gölü Selçuklu Turizm Planı hazırlanmakta bu çalışmalara katkıda bulunmak… 
 
Uzun vadeli projelerimiz ise paydaşlarımızla yapabileceğimiz ve iktidarın birebir katkısının olacağı projeler: 
1-Nemrut Kayak tesisinin tamamlanması yaz ve kış turizmimize kazandırılması,
2-Hava Alanın Yaptırılması,
3-Van Gölünün daha verimli kullanılması için deniz otobüsünün getirilmesi ve yapımı devam eden yük gemilerinin bir an önce bitirilerek ekonomiye kazandırılması,
4-Tek Elden Yönetim(Kaymakamlık,Belediye ve Adalet Saraylarının Yapılması),
5-Yeni Otogarın rahva kesimine yapılması ve TCDD Garın işletme bölgesine taşınmasını sağlayarak boşalan alanın ortasına büyük bir park/meydanın yapılması ve geri kalan alanların Tatvan ekonomisine kazandırılması,
6- Rahvaya çağdaş bir plan yapılarak önce alt yapısı yapıldıktan sonra imara açılması,
7-jeopark ve jeotermal proje çalışmalarına destek olmak ve şehir ısıtmasında ve seracılıkta kullanılmasını sağlamak,
8- Marina yapmak ve gölün içine doğru 2-3 iskele yapmak,
9- Yenilenebilir enerji ile (rüzgar gülü ve güneş panelleri ve jeotermal  ile) şehrin enerji ihtiyacını karşılamak,
10-DSİ dereleri ile radikal bir proje yaparak bununla beraber imar probleminin çözülmesi…

Tüm bu projelerimiz hazır ve kaynak sağlama yollarını da belirlemiş durumdayım. Tatvanlı hemşerilerimizi yönetime tam katkı sağlamaya bekliyorum. Muhtarlar ve STK’lar en öncelikli proje paydaşlarımız olacaklar.   
 
SORU: BELEDİYENİN BİLİNEN BORCU NE KADARDIR? BU BORÇ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİNİZ PROJELERİ NASIL ETKİLER. BU ENGELİ NASIL AŞMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Yaptığım araştırmalara göre 110-130 milyon lira arasında borç olduğunu öğrendim. Tabi ki bu kesin bir bilgi değil bu ancak yönetime geldiğimizde bağımsız denetçilerden kurulmuş olan bir komisyona tüm 5 yılın evraklarını incelettikten sonra kesin borç miktarı  ortaya çıkacaktır. Tabi ki bu borç, yapmayı düşündüğümüz ve yukarıda saymaya çalıştığımız tüm projelerimizi sekteye uğratır. İller Bankasından kişi başına gelen para şuan da aylara göre değişmek koşulu ile aylık yaklaşık 1.500  -1.700 milyon arasındadır. Bu paranın yaklaşık %56’sı İller Bankasınca mevcut borçlar yüzünden kesilmektedir. Geriye kalan %44’lük kısmın yaklaşık %38’i işçi giderleri ve diğer giderlere gitmektedir. Yani anlayacağınız yatırıma sadece % 6’lık bir para kalmaktadır.Bu hesaplama tamamen tahminden ibarettir. Durum tespiti yaptıktan sonra bu borçların öncelikli olarak tam tespit edilerek yeniden yapılandırılması, özel teminatlara giden imar ve toplanan su paralarının bu kıskaçtan kurtarılarak doğrudan yatırım için ayrılması, en fazla borca neden olan suyun pompa enerji bedelinin yapılacak Küçüksu barajından suyun alınarak Taşlıtepe ve diğer yüksek tepelere büyük depoların yapılarak şehre kesintisiz suyun verilmesini sağlamak, Atık su ve diğer elektrik harcaması olan yerler için güneş panelleri ve rüzgâr gülü projeleri hazırlayıp gerek DAKA’dan ve gerekse diğer ulusal ve uluslar arası fonlardan kaynak sağlamak. Altı yapı için ise uzun vadeli DSİ Ve İller Bankası Kaynaklarından faydalanarak çözmeye çalışmak. Yerel yönetimlere tanınan  payları proje yaparak almak için tüm emeğimizi sarf edeceğiz. Belediyedeki israfı durdurduğumuzda her yıl yaklaşık 4-5 milyon kaynak sağlamış olacağız. Ulaşımı yeniden projelendireceğimiz için hatlardan büyük kaynak sağlamayı düşünüyoruz. Gerekirse taşımanın bir kısmı belediye imkanları kullanılarak yapılacaktır. İmara açılacak olan alanlardan elde edilecek gelirler. Belediye alt bünyesinde kurulacak olan ve  hizmet alımların bir çoğunun yapılmasını planladığımız şirket üzerinden yürütülmesi(yerel yönetimler yasası çıkması halinde). Evet bu şekilde uzayıp giden sorun ve çözümler Aday Adaylığımız Adaylığa dönüşürse tüm projelerimizi çözümleri ile birlikte halkımızla paylaşacağımızı beyan ederim. Halkımızdan ve her kesimden,  memleketi için fikri olanların da yanımızda yer almasını ve bize destek olmalarını bekliyoruz.    
 
SORU: TEMEL ALT YAPI, PARK VE YEŞİL ALAN İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Yukarıda da değinmeye çalıştığım gibi Tatvan’ımızın en önemli sorunlarından biri imar geliştikçe ve süre ile alakalı olarak ortaya çıkan Kanalizasyon ve içme suyu alt yapı problemidir. Kanalizasyon ekonomik olan 25 yıllık ömrünü tamamlamış ve şuanda Kanalizasyon hattından giden pis su ve atığın ancak %45 ‘i arıtma tesisine ulaşmaktadır. Sahil kesiminde yer alan ve afet kotu içerisinde yer alan 7 mahallenin yani 27.000 nüfusun kanalizasyon atığı göle akmaya devam etmektedir.Bu alan yine benim içinde bulunduğum bir komisyon tarafından hazırlandı ve İller Bankasına sunuldu ancak sonuç alınamadı. Bu konuda yapılacak çalışmalar ile birlikte bu  hatta yenilenecektir. Terfi sisteminin enerjisini karşılamak için ilgili kurum ve kuruluşlara proje sunulacaktır. Alternatif enerji ile bu bedel karşılanacaktır. İçme suyu şebekesi de ekonomik ömrünü doldurmuş olup 28.yılına girmektedir. Bu sorunun çözümü noktasında  yine fikir babalarının içinde yer aldığım Küçüksu Barajının içme suyu için yapılması ve bu suyun Tatvan, Bitlis ve Güroymak’a verilmesi projesidir. DSİ bunu planlarken bu yerlere suyu iletmek için kullanılacak olan pompaların çalışması için gerekli olan  enerji yine aynı barajdan sağlanacaktır. Etüt planlaması bitmek üzeredir. Taşlıtepe ve diğer yüksek tepelere yapılacak yeni ve çağdaş depolardan kottan dolayı şehre cazibe ile su verilebilecektir. Yine DSİ ve İller Bankası ile protokol yapılarak ishale hattı ve şebeke işleri haledilecektir. Tüm mahallelere uygun olan yerlere park ve çocuk oyun alanları yapılacaktır.Şehir merkezinde inşaat kullanım alanı temel atma %25’e çekilecek ve böylece daha fazla yeşil alan ve otopark alanı kalmış olacaktır. Tüm yolların alt yapısı bitirildikten sonra yani doğal gaz,jeotermal,Tedaş ve diğer kurumların alt yapı malzemeleri ve yağmur olukları yapıldıktan sonra Yollar BSK,Beton ve Kilitli parke taşı ile döşenecektir.Rahva meselesine hiç girmiyorum çünkü ona zaten çağdaş bir alt yapı ve imar yapacağımızdan şehir merkezinde yapılan hataları yapmamaya çalışacağız.
          
SORU: RAHVA’NIN İMARA AÇILMASI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Rahva yıllardır imara açılmayı beklemektedir.Afet kotu ve kıyı kenar ve çevre düzeni planına harcamış olduğum 10 yıllık bir emeğim söz konusu, bu çalışmalarım tamamen şahsi bir çaba olup,son yıllarda Tatvan Sanayi ve Ticaret Odasının çatısı altında bu çalışmalarımı sürdürmekteyim. Burada detaylarını veremeyeceğim ama Allah nasip eder Aday Adaylığım Adaylığa dönüşürse tüm detayları ile açıklayacağım… Bu açıklamalarım memleketimize ivme kazandıracaktır. 
 
SORU: TATVAN TRAFİĞİ ARTIK CAN ALICI NOKTAYA ULAŞMIŞ DURUMDA. BU DURUMDAN BÜTÜN VATANDAŞLAR ŞİKÂYETÇİ SİZİN BU KONUDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR. BUNU NASIL ÇÖZMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ.
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Aday Adaylığı süresinde herhalde projelerini çözümleri ile birlikte sunan tek kişi benimdir diye düşünüyorum. Yapacağımız yeni ulaşım mastır planına göre ivedilikle, orta ve uzun vade de bu ulaşım problemini çözmeye çalışacağım. Karayolları ile yapılacak protokol ile şehir içi trafiği rahatlatacak olan ivedilikli çözüm parkmatiktir. Orta vadede şehiriçi toplu taşıma araçlarının güzergahı değiştirilecek, tek yön uygulaması yapılacaktır. Uzun vade de çevre yolu projesinin gerçekleştirilmesini sağlamak ve bina atlarına ve mahallelerde belirlenen boş alanlara ve yazın okul tatildeyken okul bahçelerinin kiralanması ile açık oto parkların yapılması. Belediye binası, Adliye ve Kaymakamlık binalarının taşınmasından sonra o alana altı kapalı katlı oto park ve üstüde şehir meydanı ve park yapılacaktır. Diğer çözümleri daha sonra sunacağım inşallah…
   
SORU: ÇARPIK KENTLEŞME İMARA UYGUN OLMAYAN YAPILAR GÜZEL TATVAN’IMIZI BETON YIĞININA ÇEVİRMİŞ DURUMDA. BİR İNŞAAT MÜHENDİSİ OLARAK BU HALKI RAHATSIZ ETTİĞİ GİBİ EMİNİM SİZİ DE RAHATSIZ EDİYOR. SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZİ ALABİLİR MİYİZ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Tatvan ilk kurulduğu yılarda az sayıda bina olduğu halde alt yapı ve imar olarak mükemmel bir durumdaydı. Bugüne değin gelen yönetimler imar konusuna gerektiği ilgi ve özeni gösteremediler. Tatvan, çağdaş bir kent görümüne kavuşturulması gerekirken imar tadilatı ve imar uygulamalarında yapılan hatalarla çarpık kentleşen bir görünüm almıştır.
 
Tatvan ilçemiz hala 1960 ‘lı yılarda yapılan ve bugünün şartlarına hitap etmekten fersah fersah uzak olan imar kullanılmaktaydı. 2004 yılında yapımına başlanan ve nihayet 2009 yılı sonlarına doğru bitirilen yeni imar da şehrin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzak. Ayrıca Belediye Meclisince uygun görülen yerlere İmar tadilatları yapılmaya başlandı ve bununla imarımız tamamen yamalı bir hal almaya başladı, çok uzun süre alan ancak çağdaş şehircilik anlayışından çok uzak olan bu imar planı ömrünü çok kısa sürede yitirdi. Tatvan İlçemize sil baştan yeni bir imar planın hazırlanması gerekmektedir. Gelmemiz halinde ilk yapılacak şey yeni ve Rahva’yıda içine alacak çağdaş ve yaşanabilir, uygulanabilir bir imar hazırlamak ve akabinde belediyeye ait imar yönetmenliğini çıkartmaktır. Tatvan’ın gelişimi düşünülerek(40-50 yıllık);İşin uzmanlarınca hazırlanacak olan ve kamuoyuna sunulacak taslak çalışmasından sonra kesinleşen değerlere göre yeni imar oluşturulmalıdır.) Tatvan ilçemizin mücavir alan(İdari sınır) sınırları da yeniden belirlenmeli ve yeni imara açılacak olan yerlere öncelikle alt yapı çalışmalarının yapılarak iskâna imkân tanınması sağlanmalıdır.
 
SORU: BİLDİĞİNİZ GİBİ TATVAN SAHİL ŞERİDİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞ DURUMDA. VE BİLİYORUZ Kİ BUNUN KALDIRILMASI İÇİN EN FAZLA MÜCADELE EDEN KİŞİLERİN EN BAŞINDASINIZ. BUNUN HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Evet sadece afet değil kıyı kenar çizgisi içinde 10 yıldır neredeyse tek başıma mücadele etmekteyim. Son yıllarda çalışmalarımı Tatvan Sanayi ve Ticaret odası çatısı altında yürütmekteyim. En son Kıyı kenar çizgisi haledildi. Şuanda detayları veremeyeceğim ama afet kotunda da Allah’ın izni ile sona yaklaştık. Afet kotunun ivedilikle 1655 m kotundan 1652 m kotuna geriletilmesi gerekmektedir. Yasa ve yönetmenliklerde afet kotunda kalan alanlara hizmet götürülemez denmektedir şayet bu kot olayı devam ederse askeri lojmanlarda yaşayanlar dahil belediye bir çok vatandaşına hizmet götürmeyi kesmek zorunda kalacaktır. Benden desteklerini esirgemeyen Muhtarımıza ve STK’lara da çok teşekkür ediyorum. Bu kent için herkesi bir uzman olarak görmekte olduğumuz hemşerilerimizin desteğini bekliyoruz.  
 
SORU: TATVAN VAN GÖLÜ, NEMRUT DAĞI GİBİ TABİAT HARİKASI YERLERİ NE DERECE KULLANIYOR. BU VE BUNUN GİBİ YERLER HAKKINDA PLAN VE PROJELERİNİZ NELERDİR?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: İlimiz ve ilçemiz turizm kenti ilan edilmesine rağmen Van Gölü havzasının (kıyısının) %90’nı afet ve kıyı kenar çizgisi nedeni ile turizme açılamamaktadır. Turizm kenti olacaksak ivedilikle bu alanların turizme açılması gerekmektedir. Nemrut Krater Gölü ile ilgili gerekli turizm çalışmalarının yapılabilmesi için sit yada milli park sınırlanın kesinleştirilmesi ve bu bölgenin yollarının yapılarak yaz(çim kayağı) ve kış turizmimine kazandırılması gerekmektedir. Afet kotunun ivedilikle 1655 m kotundan 1652 m kotuna geriletilmesi gerekmektedir. Van Gölünün daha verimli kullanılması için deniz otobüsünün getirilmesi ve yapımı devam eden yük gemilerinin bir an önce bitirilerek ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Ulusal ve Uluslar arası Van Gölü su sporları festivali düzenlenmelidir. Van Gölünün içine doğru 2-3 iskele daha yapıp oraların üstünü çelik konstrüksiyondan damperli camdan restorant ve kafeterya yapıp halkımızın hizmetine sunmak. Nemrut Kayak tesislerin yapılmayan 2 etabının da ivedilikle yapılmasını sağlamak için çaba sarf edeceğiz. Jeopark ve jeotermal proje çalışmalarının içindeyim ve yakından takip ediyorum. Jeopark projesinin gerçekleşmesi için belediye ve STK olarak üzerimize düşeni yapmalıyız. Türkiye’de 2.si Nemrut’ta yapılacak olan bu proje kentimize çok yönlü katma değer sağlayacaktır. Jeotermal sondaj çalışmaları başladı o projenin de gerçekleşmesi halinde gerek kentin ısıtılmasında doğal gaza alternatif olarak hem de seracılıkta kentimizin kalkınmasına inanılmaz katkıda bulunacaktır. İstihdam boyutu da ayrı bir katma değer sağlayacaktır. Anlatacağım o kadar çok şey var ki mesela Marina yapılması ve Nemrut krater Gölü üzerinde tekne gezintileri düzenlemek v.s.     
 
SORU: SOSYAL BELEDİYECİLİK HAKKINDA NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ. 
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Belediyelerin sosyal yasam içinde aktif hale gelmelerini sağlamaya yönelik olan 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile diğer kanunlardaki hükümler doğrultusunda, sosyal belediyecilik kapsamında yapılabilecek hizmetler  genel olarak şöyle özetlenebilir.

Kimsesizlerin, evsizlerin, sokak çocuklarının ve muhtaç kadınların barınma ihtiyaçlarını karşılamak, öksüzlere çocuk yuvaları ve kreşler yapmak, yaşlılara huzurevleri 
tesis etmek, sağlık merkezleri, sağlık ocakları, gezici sağlık otobüsleri, ön tanı merkezleri açmak, hastaneler civarında hasta yakınları için misafirhaneler oluşturmak, kültür, sanat ve spor tesisleri açmak, tiyatro, sinema, kütüphane ve kültür merkezlerini mahallelere kadar yaygınlaştırmak, fakir, muhtaç ve yaşam mücadelesi veren kesimlere yönelik aş evleri ve imarethaneler kurmak, özürlüler için ulaşım, eğitim ve sosyo-kültürel ortamlarda kolaylık sağlayıcı tedbirler almak, beceri ve meslek edindirme kursları açmak, park-bahçeler ve piknik alanlarını yaygınlaştırmak, doğal dengeyi koruyan ve çevresel şartları düzenlenmiş ucuz konut alanları üretmek, iş kuracak kadın ve gençlere yönelik rehberlik hizmetleri yapmak, onlara makine ve ekipman desteği sağlamak, tanzim satış mağazaları ve ekmek fabrikaları kurmak gıda, kömür, ilaç, kırtasiye malzemesi yardımı yapmak, toplumsal gruplar, sivil toplum kuruluşları ve kitle örgütlerine rehberlik etmek, onlarla dayanışma ve yardımlaşmayı geliştirmek ve gençlerin, engellilerin ve kadınların toplumsallaşmalarını sağlayacak merkezler açmaktır.

Gençlik merkezi, Çocuk kulüpleri,Sokak çocuklarını koruma ve danışma merkezleri,Çocuk meclisi,Kadın meclisi ve v.b tesisler açılabilir.Yapacağımız sosyal sorumluluk projeleri ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarından kaynak elde etmek..
 
SORU: FESTİVAL HALİNE GELMİŞ TATVAN DOĞU ANADOLU FUARI HAKKINDA EKSTRA PLAN VE PROGRAMINIZ VAR MI?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Tatvan Doğu Anadolu Fuarı bir ilçe fuarı olduğu halde Doğu Anadolu ismi ile düzenlenen tek fuardır. Kurulduğu ilk yıllarda tüm civar illerden Valilik nezdinde temsillerle katılımı olan ve tamamen sanayi,kültür,tanıtım ve eğlence amaçlı olan fuar son yıllarda amacından oldukça uzaklaşmış, luna park görünümü almış sadece eğlenceye yönelik bir fuar konumu almaya başlamış ve her yıl katılım gitgide azalmıştır.
 
21.Yüzyılın en önemli eylemlerden biride tanıtım ve reklamın gitgide işlevsellik kazanmış  olmasıdır. Çağı takip edebilmek ve yaşadığımız yerin tanıtımını iyi bir şekilde yaparak gerek içerden ve gerekse dışarıdan turist getirtilebilir ve ekonomik olarak kalkınma sağlanabilir.Geniş ve kapsamlı bir tanıtım ve diyalogla çevremizdeki bütün illerin Valilik düzeyinde daveti sağlanmalı  ve başta tekstil,elektronik,otomotiv v.b.sektörlerde önde gelen firmalar davet edilmeli ve fuar sahasında kendi yöresel değerlerimizi de sergileyerek bir kültür alışverişi ve ekonomik kaynak elde edilebilir.
 
Fuarın açık olduğu dönemde Van Gölün de  yelken ve diğer su sporları düzenlenmeli ve bu etkinliklerin bir kısmı da Nemrut Krater Gölüne de kaydırılarak bütünlük sağlanmalıdır.
 
Nemrut Şenlikleri ve fuar çok iyi bir organize ile dünyaya tanıtmalı ve gerekirse bunun için bu işin uzmanları olan Ajanslarla anlaşılmalı organize onlara bırakılmalıdır.
 
Fuar döneminde dünyaca tanınan sanatçı ve gruplar davet edilmeli, açık halk konserleri verilmeli ve devlet veya özel tiyatro topluluklarına imkan sunularak açık havada gösterini sunmaları sağlanmalı; her çeşit spor etkinliğine yönelik yarışmalar düzenlenmeli…Nemrut dağında çim kayağı yapılabilmesi için alt yapı hazırlanmalıdır. 
 
SORU: GENÇLER ÜZERİNDE BİR AĞIRLIĞINIZIN OLDUĞUNU BİLİYORUZ. GENÇLER HAKKINDA HERHANGİ BİR PROJE VEYA PROJELERİNİZ VAR MI? BUNLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Evet gençler geleceğimizin teminatı onları geleceğe çok iyi ve donanımlı birer birey olarak hazırlamalıyız. Sağ olsunlar bize karşı gençlerin büyük bir teveccühü var. Bu bize daha ağırlık bir sorumluluk yüklemektedir. Yukarıda da bahis konusu oldu gençlik merkezi, sanat ve eğitim kurslarını açmak, gençlerimiz için spor tesisleri, spor okulu,etüt merkezleri ve başarılı gençlere burs imkanı sağlamak. Tiyatro, saz kurslarını açmak ve burada başarılı olan gençlerimizi kültür merkezi bünyesinde istihdam etmek ve en önemlisi siyasete katılarak kendilerini ifade edebilmelerini sağlamak için çocuk ve genç meclislerini açmak önemli görevlerimizden biri olacaktır. Sosyal belediyecilik başlığı altında bahis etmiş olduğumuz bir çok yeniliği gençlerimizin hizmetine sunacağız. İstihdam sağlamak amacı ile de başta milli eğitim ve halk eğitim merkezleri ile protokol yaparak gençlerimize dil, bilgisayar v.b kurs verdirmek… İstihdama yönelik sosyal sorumluluk projeleri ile gençlerimize iş imkanı ve kendilerini geliştirme imkanı sağlanacaktır. Gençler için okuma salonları açılacaktır. Bildiğiniz üzere ben şuanda Bitlis Genç İş Adamları Derneği Bitlis Şubesi Başkanlığını da yürütmekteyim.

Bu kapsamda şu ana kadar SODES kapsamında:
1- Bilgi evleri(3 adet okuma evi kurulmuştur.),
2-Bitlis eren üniversitesiyle olan projemiz.(ÜNİVERSİTE+BTB)( Bilim ve teknoloji Bakanlığına Bitlis eren üniversitesinin hazırlamış olduğu’’ Bilim ve teknoloji Araştırma projesi’’ 2 yıldır yürütülmekte olup taahhüt ettiğimiz üzere 100.00 TL bedele kadar üyelerimizin ihtiyaç duyacağı laboratuar makinelerini alarak bu projeye katkı sunacaktır. Toplam Projesi 1.600.00£ olup son aşamaya gelinmiştir.
3-BİTLİS’İN TARİHİ ÇEŞMELERİ BİGİAD’LA HAYAT BULUYOR PROJESİ(BELEDİYE+SODES) KAPSAMI: 7000 yıllık tarihe sahip, içindeki 3 deresi ve yıldız şeklindeki 5 yeşil vadisiyle hayalleri süsleyen Bitlis’imizin, 1000 e yakın tarihi çeşmeye sahip olduğu söylenir. Çocukluğumuzda bu bulaklardan az su taşımadık. Her sokakta neredeyse 2-3 bulak vardı. Çok güzel sulara sahip bu bulak ve çeşmelerin çoğu tahrip olmuş durumda.
Kültür Müdürlüğünün tespit ettiği ve röleve çalışması yapılan 360’ın üzerinde tarihi çeşme söz konusudur.
4- BİTMEP KURSLARI(ÜNİVERSİTE)Sabancı Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Betav, Bigiad ve TATSO’nun ortaklaşa yürüttüğü Bitmep kursları projesi başarıyla uygulanmaya devam ediyor. Bitlis Eren Üniversitesi Bilgisayar Bölümündeki tüm akademisyenler Sabancı Üniversitesi’nde veritabanı bilgilerini pekiştirdiler. Bu akademisyenler daha sonrasında Bitlis’te Bitem kursalarıyla 40 gencimize iş garantili veritabanı ve program yazma eğitimleri vermeye başladılar. Ve daha nice projeler durmak yok çalışmaya devam.. İŞGEM(İş Geliştirme Merkezi) çalışması da başladı.
 
SORU: YÖREMİZİN KADINLARI FEDAKÂRDIR. DÜŞÜNCEMİZE GÖRE BİRÇOK ŞEYLERİ HAK EDİYOR. SİZİN KADINLARIMIZ HAKKINDA BELİRLİ PROJELERİNİZ VAR MI?
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Evet kadınlarımızın da aile ekonomisine katkıda bulunabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durup hayatlarını idame edebilmeleri için değişik kurslar açılması ya da  milli eğitim ve halk eğitim merkezleri ile protokol yaparak kurs  açılması yada açılan kurslara destek verilerek kadınlarımıza iş olanakları sağlanacaktır. Park ve bahçe işlerinde de kurs verildikten sonra kadınlarımızı ve gençlerimizi istihdam etmeyi düşünüyoruz. Pozitif ayrımcılık yaparak sunulacak projelerimizin çoğunluğu gençlerimize ve kadınlarımıza yönelik olacaktır. Kadınlarımızın kendi evinde dahi yaptığı biçki, dikiş yada diğer el sanatlarını sergileyip satışa sunacakları teşhir yerleri oluşturulacaktır. Fuar zamanında da bu eserlerini fuarda sergilemeleri için yer tahsisi yapılacaktır. Kadınlarımıza yönelik okuma yazma kursları açılacaktır. Yöresel yemeklerde maharetli olan kadınlarımızı istihdam edeceğimiz yöresel yemek lokantası ve lokali açılacaktır ve burada sayamadığım daha birçok projemiz var.
 
SORU: BİLİYORUZ Kİ BİRÇOK SİVİL TOPLUM KURULUŞUNDA ZAMAN ZAMAN GÖREVLERDE BULUNDUNUZ. VE HALA BİRÇOK YERDE GÖREVLERİNİZİ SÜRDÜRMEKTESİNİZ. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI HAKKINDA Kİ DÜŞÜNCELERİNİZİ ALABİLİR MİYİZ? SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TATVAN’A NE GİBİ KATKILARI OLABİLİR.
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Evet birçok sivil kuruluşunda görev almaktayım.  2000  yılından bu yana İnşaat Mühendisleri Odası’nda Bitlis İl Temsilcisi ve  yardımcılığı görevlerinde bulundum.
 
2009 yılından itibaren Tatvan Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekteyim.
2009 yılından itibaren İpekyolu Kültür,Turizm ve Tanıtma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteyim.
 
2009 Yılında yapılan Yerel Seçimlerde Tatvan Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçildim ve halen görevimi yürütmekteyim. Aynı zamanda İmar Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüttüm.
2010 yılından itibaren Bİ-KA (Bitlis Katı Atık Birliği) Meclis Üyeliği görevini halen devam ettirmekteyim.
2012 yılından itibaren BİGİAD (Bitlis Genç İşadamları Derneği) Bitlis Şube Başkanlığı görevimi halen yürütmekteyim.
 
2012 yılından itibaren TAFAD (Tatvan Folklor Araştırma Spor Kulübü Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevimi devam ettirmekteyim.
2012 yılından itibaren EURO BİTLİS Proje Birimi Üyeliğim devam etmektedir.
2013 yılının 7.Ayından itibaren DAKA (Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) Kurul üyeliği görevinde bulunmaktayım.
 
Ben STK’ların gerek ülkemize ve gerekse Tatvan’ımıza çok büyük katkı sunduklarını düşünmekteyim. Ben bu güne kadar 100’lerce projemi bu STK’ların çatısı altında yaptım ve yürüttüm. Bu nedenle Başta muhtarlar olmak üzere tüm STK’ları yönetişim işlerimize katkı sağlamaya bekliyoruz. Yapacağımız sosyal ve ekonomik tüm projelerimizin paydaşı olacaklarını buradan belirtmek isterim. Periyodik toplantılar halinde bir araya geleceğiz inşallah…
 
SORU: DEĞERLİ GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYORUZ. BAŞARILAR DİLİYORUZ. İNŞALLAH TATVAN İÇİN EN İYİSİ OLUR. SON SÖZ SİZDE… 
 
AK PARTİ ADAY ADAYI İNŞAAT MÜHENDİSİ CENGİZ ŞAHİN: Asıl bu röportaj imkânını bana sağladığınız için şahsınızda tüm bitlishaber13.com sitesi çalışanlarına ve tüm takipçilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Rabim hakkımızda ve memleketimiz için hayırlısı ne ise onu nasip etsin inşallah. Aday Adaylığına başvurmuş olan birbirinden kıymetli arkadaşlarımızdan hangisine görev verilirse verilsin ben tüm tecrübem bilgi ve birikimimle yanlarında olacağımı beyan etmek istiyorum. Öncelikle partimiz ve daha sonra halkımız teveccühünü benden yana kullanırlarsa gecemizi gündüzümüze katarak yaşanabilir ve içinde mutlu Tatvanlıların yaşadığı bir kent inşa edeceğiz inşallah.

Tekrar sizlere ve halkıma sevgi ve saygımı sunuyorum Teşekkürler. 

https://www.bitlishaber13.net/roportajprint/cengiz-sahin-ile-ozel-roportaj.html