BEÜ Öğrenci Konsey Başkanı: Biz seçildik onlar atandı

Tarih: 18 Mart 2015 12:05
BEÜ Öğrenci Konsey Başkanı: Biz seçildik onlar atandı

Her hafta yayınlayacağımız röportaj köşe yazılarımızın ilkini gerçekleştirdik. Bu hafta BEÜ okul konsey başkanı M. Vefa NALMAN ile birlikteydik.

Çok samimi bir diyalog içerisinde geçen  sohbetimizde başkanlık süresince neler yaptığını neler yapmak istediğini konuştuk…

KİMDİR?

Ağrı Patnoslu,  BEÜ  sosyal hizmet 3.  sınıf öğrencisi, Yalova Üniversitesi, uluslar arası ilişkiler, İngilizce bölümünü 2. Sınıfta bıraktı. Liseyi Van’da 2004-2007 yılları arasında okudu.

SORU-BEÜ ÖGRENCİLERİNİ GENEL OLARAK NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

Genel itibar ile  Bitlis’e gelen öğrenciler bir okulun son sıralarında oturan öğrenciler olur ya,   ben kendim böyle gördüm. Tabi ki öğrenciler arasında birikimli değerli öğrenciler vardır ama kendini geliştirmeye ya zaman ayıramıyor ki zaman  boldur kendini geliştirmek için bir imkan aramıyor alan aramıyor. Diyebiliriz.

SORU :   AÇARMISINIZ BİRAZ ?

Yani öğrenciler ‘ben gelmişim sınıfımda durayım derslerimi vereyim yeter‘ bilincinde. Ne toplumsal olaylara olsun farklı durumlar olsun kendi alacağı bir hakkı olsa dahi talep etmekten korkar. Bu nedir? Bu öğrencinin pasifliğinden kaynaklanıyor. Hem öğrencide eksiklik var, hak arama konusuna geldiğimiz zaman: Sen kendi hakkını aramıyorsun kimsede gelip sana demez senin hakkın budur sana verelim. 

SORU: EN YAKINDIĞINIZ ŞEY NE?

Öğrenciler Bitlis’te adapte olamıyor çok şikayet ediyorlar, sosyal bir alanın olmamasından. Sen ne kadar şikayet edersen o kadar oradan uzaklaşırsın. Tabi öğrenciler konut sıkıntısı yaşıyor hem de ciddi manada…

SORU: TAMAM DA  ÖĞRENCİLER BİTLİS’TEN ŞİKAYETÇİ AMA ÖGRENCİLER ACABA BİTLİSE NE VERMİŞTİR ?

 Öğrenciler sürekli Bitlis’ten  bir şeyler beklememeli tabi ki, sen hangi üniversiteye gidersen git  oradan hoşnut değildir,  çünkü her öğrencinin istekleri bir değildir ve Bitlis küçük bir şehirdir. Aslında Bitlis’e baktığımız zaman bir medeniyetler şehridir, kültür şehridir ,evliyalar şehridir.

SORU : ÜNİVERSİTELERİ ETKİLER ÜNİVERİSTELER Mİ ŞEHRİ ?ŞEHİR Mİ

Benim görüşüm ikisinin birbirine entegre olması gerekir, etkilemiş olması gerekir aslında üniversite öğrencileri şehri etkiler, şehirde ondan etkilenerek gelişir.

SORU :SİZDEN ÖNCEKİ BAŞKANLARIN SİZE BIRAKTIGI BİŞEY VAR MI ?

 Açıkça söylemeliyim ki bizden önceki başkanlar bir şey bırakmamış …

 Bunlar  bence:  Ya yönetimin istediği kişilerdir, ya da dışardan  teklif ile seçilen arkadaşlardır.

SORU :ONLAR SEÇİLMİŞ DE  PEKİ SİZ? FARKINIZ NE ?

Onlar dışardan atandı biz öğrenciler tarafından seçildik. Fark bu mu ? Evet tek farkımız bu. Biz seçildik onlar atandı diyebiliriz. Bizim farkımız: öğrencinin hakkı olan neyse bu hakları yönetimden alalım mantığındayız.

SORU -OKUL YÖNETİMİ İLE İLGİLİ FİKİRLERİNİZ NEDİR ? NE İSTİYORSUNUZ? ARANIZDA BİR BİRLİKTELİK VARMI?

Pek birliktelik var diyemeyiz…

  SORU: KONSEY YÖNETİMİ OLARAK NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

  İlk günden itibaren fakülteleri, akademik birimleri, tanıtmak istedik tanıtmamızın amacı da öğrenci temsilcisiyiz, bundan sonra öğrencilerin bir sıkıntısı olduğu zaman ya bize iletilsin ya da biz öğrencinin ağzından yönetime iletelim…

SORU : YÖNETİM İLE İLGİLİ SIKINTILAR NE MESELA ?

Bizde aslında konsey olarak da adam akıllı bir şey talep etmiş değiliz. Çünkü öğrencilerin sıkıntılarından ya da biz görevlerimizi tam olarak anlamış değiliz.

SORU : REKTÖR BEYLE GÖRÜŞEBİLİYOR MUSUNUZ?

Açıkçası yaklaşık dört ay gibi bir süredir seçildik, iki kez randevu almama rağmen daha görüşemedim.

SORU : YÖNETİMİN FARKLI KADEMELERİ İLE GÖRÜŞEMİYOR MUSUNUZ ?

Rektör yardımcısına istediğimiz zaman ulaşabiliyoruz. Ne zaman randevu talep etmişsek o gün içinde cevap almışızdır.

SORU : PEKİ YÖNETİMDE Kİ EN BÜYÜK SIKINTIYI NERELERDE YAŞIYORSUNUZ ?

Şuan aslında bizim bir yönetim kurulumuz var bizim görevleri paylaşarak yapmamız gerekirken bazen ben kendim uğraşmak zorunda kalıyorum, direk birinci ağızdan sıkıntılar bana geliyor ve bazen bu sıkıntılarla tek başıma baş edemiyorum.

SORU : BİRAZ PASİF Mİ KALIYOSUNUZ ?

Oda olabilir tabi…

SORU : SİZ PASİFMİSİNİZ ŞUAN YOKSA BİRİLERİ TARAFINDAN PASİFİZEMİ EDİLİYORSUNUZ?

Biz aslında tam olarak öğrencilere yönelemedik projeler konusunda olsun ya da etkinlikler konusunda olsun burada bizim de eksikliğimiz var çünkü; biz bir şeyler üretip yönetime sunamıyoruz biz öğrenci konseyindeki arkadaşlar olarak ya zaman ayıramıyoruz ya da bu konuda bir bilgi birikimimiz yok.

SORU :  ASLINDA ŞUNUMU SÖYLÜYORSUNUZ ÖGRENCİLER BİZDEN BİŞEYLER TALEP EDERSE BİZ ONU GEREKLİ MERCİLERE İLETMEYE HAZIRIZ?

Her türlü hazırız, bu konuda şu anda ki öncelikli amacımız öğrenci arkadaşların sıkıntılarıyla ilgilenmek olduğu için diğer konularda biz eksik kalıyoruz.

SORU : SİZCE OKUL KONSEY BAŞKANIN GÖREVLERİ NEDİR?

konsey başkanı aslında öğrencilerle yönetim arasında elçi görevi görür. Şimdi şuanda ulusal öğrenci konseyi diye bir kurum var, biraz daha geriye gideyim öğrenci konseyi normalde tüm Türkiye’deki okul konsey başkanları seçildiğinden sonraki Aralık ayında yök ün belirlediği bir okulda toplanıp ulusal öğrenci konsey başkanını seçmeleri gerekir, ondan önceki senelerde olmuş, biz seçildikten sonra  ulusal öğrenci konsey başkanı seçilmedi.

SORU : ULUSAL DEDİĞİNİZ TÜRKİYE ÇAPINDA MI?

Evet, Türkiye çapında…

SORU :  GEÇEN HAFTALARDA BİR EYLEM OLDU MEDYAYA DA YANSIDI O EYLEM NEDEN OLDU? YA DA SİZİN BiR KONSEY BAŞKANI OLARAK İÇİNDE BULUNMANIZ DOĞRU MUYDU?

 Öğrenci konsey başkanı olarak bu eylemi ben düzenlemedim ve bu eylemi ben yönetmedim öğrenci konsey başkanı olduğum için bir eylem var bir sorun var, bu sorunla ilgilenmem gerekiyor. Bunun çıkış amacı üniversitelerde ki öğrenci arkadaşlara yönetim tarafından yapılan baskılardan dolayı idi…

SORU  :  YANİ OKULLA ALAKALI BİR EYLEM OLDUĞUNDAN DOLAYI MI İÇİNDE BULUNDUNUZ?

 Orda bulunma sebebim: Öğrenci konsey başkanı olarak bulunmadım, bir öğrenci olarak bulundum.

 SORU :  PEKİ, SORUŞTURMA AÇILAN ÖGRENCİLER EYLEM YAPMAKTA HAKLIMIYDI ? VEYA GERÇEKTEN MARJİNAL BİR AÇIKLAMA MI YAPILDI ?

  Eylemin yapılış amacı şuydu: Tüm üniversitelerde öğrencilere  yapılan  baskıları kınamak…

 NE BASKISI?

Yönetim tarafından öğrencilerin dertlerinin sıkıntılarının dinlenememesi ve öğrencilerin haklarının verilmemesi şu anda bizim üniversitede de bu durum var. Diyebiliriz…

SORU : PEKİ BAŞKAN KANTİN İŞGALİ SİZCE DOĞRU BİR EYLEM MİYDİ?  ÇÜNKÜ BAZI ÖĞRENCİLERİN BİR KISMI BU EYLEMİ DESTEKLEMEDİ VE AYNI ZAMANDA KANTİN İŞLETMECİSİNİN ZARARLARIDA OLMUŞ OLABİLİR Mİ?

 Kantin işgali yapılmadan önce, yapılmasını önlemek için şahsım olarak çok mücadele verdim. Nasıl bir mücadele verdim derseniz;  Bu soruşturmaların ortadan kalkması için aynı zamanda soruşturma açılması gereken bir durumda olmadığı için ve kanıtlamak için gerekli merciilere başvurduk, sürekli ve rektörden de randevu talep ettik ama randevuya cevap gelmedi sonra rektör yardımcısıyla görüştük.  Soruşturmayı yürüten hocamıza görüştük, çünkü soruşturmada sadece şöyle bir şey geçiyor: Yüksek öğretim kurumları öğrenci disiplin yönetmenliğinin 17. veya 16.ı maddesine göre: okul içerisinde izinsiz gösteri yapmaktan dolayı öğrencilere beşer haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezası veriliyor ve altından da şöyle bir şey var: Bu yapılmış olan eylemden dolayı  dört beş dakika basın açıklaması yapılmıştır basın açıklamasından dolayı herhangi bir taşkınlık olmamıştır… Deniyor. Yani farklı  bir durum bu …

SORU : BAHAR DÖNEMİNDEYİZ MEZUNİYET TÖRENİ YAKLAŞMAKTA, ÖĞRENCİLER ÇOK MERAK EDİYOR BU YIL NELER OLACAK  ACABA ?

Şimdi üniversite yönetimi ile tam olarak irtibatta olamadığımız için tam olarak bende bilmiyorum ama biz öğrenci konseyi olarak arkadaşlara görev dağılımında bulunduk, getirilecek olan sanatçılar konusunda biraz araştırma yapılsın, konuşmacılar olsun biz öğrenci konseyi olarak bir liste yönetime sunmayı düşünüyoruz…

SORU:EN SON NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Ben bütün öğrencilere, dertlerinde, sıkıntılarında, projelerinde yani her daim yanlarında olduğumu unutmasınlar… Buradan bütün herkese sevgi ve saygılarımla…

BİZİM GÖRÜŞLERİMİZ: Çok içten samimi ve sıcak kanlı bir başkan, yeni olduğu için heyecanlı ama elinden geldiği kadar bir şeyler yapmak istiyor. Bıyıklarına çok önem veriyor ve de bıyıkları karizma…

NOT: Hayat yokuşunu tırmanırken karşılaştığınız insanlara iyi davranın çünkü inişte yine onlarla karşılaşacaksınız…

Röportaj:
Mahmut TOPRAK / Muhammed ÇALIŞKAN

https://www.bitlishaber13.net/roportajprint/beu-ogrenci-konsey-baskani--biz-secildik-onlar-atandi.html