Fahrettin Bey İle Söyleşi‏

Röportaj10 Ekim 2013 19:30
Fahrettin Bey İle Söyleşi‏
A
a

Bitlisli Kanaat önderlerinden Fahrettin Durer ile sizler için kısa bir söyleşide bulunduk. Fahrettin Bey Bitlis’in son sürece ilişkin sosyal, siyasal, ekonomik durumu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Fahrettin Bey öncelikle biraz kendinizden bahsedermisiniz?

Fahrettin Durer: 1946 Bitlis Doğumluyum. Hayatım hep Bitlis’te geçti. Emekliyim.

Fahrettin Bey ilimizde son süreçte bazı gelişmeler oluyor.

Fahrettin Durer: Ne gibi?

Mesela ilimizde şehri bey tepesine teras yapılıyor, sebze, meyve hali yapılıyor. Bunlar sizce önemli gelişmeler değimli?

Fahrettin Durer: Bahsini ettiğiniz sebze, meyve halinin yıllar önce yapılması gerekirdi. Şimdiki belediye başkanı Alaydın, adaylığı döneminde seçim çalışmalarını yaparken her yerde Bitlis’i değiştireceğim diyordu. Neredeyse beş yıldır görevde hani nere değişti? Ha evet doğru Bitlis’in otantik görüntüsünü duvarlarla bozdular. Bu açıdan bir değişiklik söz konusu… Şehri Bey tepesindeki sözde şehir terası, öylemi olmalıydı? Kusura bakmayın ama benim şahsi görüşüm ucubeye benziyor.

 
Fahrettin Bey sizinde AK Parti’li olduğunuzu duymuştuk, bununla ilgili ne söylemek istersiniz.

Fahrettin Durer: Biz dava adamlarıyız. Bizim için kişisel menfaatlerimiz davamızdan sonra gelir. Kişisel menfaatleri için bazı yerlerde olanları Allah hiçbir vakit muvaffak etmemiştir. Bizim sempatimiz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a idi. Şükür şimdiki yerel yöneticiler sayesinde bu sempatimiz ciddi manada erozyona uğradı.

Peki Başbakanın bunda suçu nedir ki?

Fahrettin Durer: Başbakan bunları bize dayatıyor.

Fahrettin Bey daha önce neden hiç eleştirmiyordunuz? Şimdi ne oldu da böyle eleştirmeye başladınız?

Fahrettin Durer: Bu Alaydın beyi çok seven bir yeğenim var. Ailece zaten onun hatırı için oylarımızı da verdik, onun hatırı içinde bugüne kadar sustuk. Fakat bundan sonra bizim tavrımız bellidir.

Fahrettin Bey duyduk ki sosyal konutlar mevkiinde bazı evlerinizin tapusu yokmuş, tapusu olmayan evlerinizin yerine kentsel dönüşüm kapsamında yeni ev verilmeyecekmiş. Öfkenizde bu yüzdenmidir?

Fahrettin Durer: Bak sevgili kardeşim seni kim böyle doldurdu bilmiyorum ama sana şöyle açıklayayım;

Beni kimse dolduramaz tabiki, Allah'a çok şükür hiç kimsenin de adamı değilim sadece işini yapmaya çalışan bir internet gazetecisiyim.

Fahrettin Durer: Öyle ise dersine iyi çalışmalısın. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başarılı bir şekilde yürürken Bitlis’te niye sürüncemededir? Bakın Sosyal Konutlar mevkiindeki binalar yıkıldı aradan neredeyse bir yılı aşkın zaman geçmiş olmasına rağmen daha bir çivi çakılmış değil.

Bugün Ankara’da kentsel dönüşümde gece kondu sahiplerine bile daire verilip memnuniyetleri sağlanırken, ben elimdeki delillerimle dairemden oldum. Tamam öyle almış olduğum evin vekaletnamesi kabul edilmiyorsa evi sahiplerine niye vermiyorlar öyle ise, ölen bir insanın malı eşine, eşide yoksa çocuklarına kalır.

Bu nasıl oldu?

Fahrettin Durer: Bakın almış olduğum evin sahibi yıllar önce Bitlis’ten göç etmişti. Bitlis’e geldiğinde tapusunu tarafıma vermesini istedim. Kendileri yaşlı oldukları için bugün yarın ettiler, bir işim dolayısı ile İstanbul’da idim, kendilerini ziyaret ettim. Tarafıma vekâlet verdiler, Bitlis’e döndüğümde torunlarımdan biri ciddi bir şekilde rahatsızdı. Bugün, yarın halledeceğim derken bi duydum ki evi aldığım şahıs hakkın rahmetine kavuşmuş.

Elimde vekalet var. Evi aldığıma dair şahitler var. Sonra bu gece kondu değil ki? Fakat şunu diyorum Allah haktır, peygamber şahittir, benim tavrım Bitlis’in içinde bulunduğu sıkıntılar içindir. Ne kişisel bir beklentim var, nede bir isteğim olmuştur. Bugün çıkın Bitlis halkı ile konuşun insanlar kan ağlıyor.
Fahrettin Bey neden herkes size Başkan diyor?

Fahrettin Durer: Bir dönemler Bitlis Belediye Başkanlığına adaylığım gündeme geldi. Daha tahsilli, daha birikimli, daha genç, daha enerjili hemşerilerimizin bu göreve talip olmaları gerektiğini ancak böyle bir aday çıkarırsak destek vereceğimi söyleyip parti binasında ayrıldım. O gün bugündür. İkinci adım Başkan oldu.

Fahrettin Bey bundan sonra neden düşünmüyorsunuz?

Fahrettin Durer: Memleketimizde yetişmiş, akılı, bilgili, kültürlü, yüksek tahsilini yapmış, nice gençlerimiz varken benim böyle işe kalkışmam dahi yakışık almaz.

Sizi içtenlikle tebrik ediyorum. Herkes bu kadar açık sözlü, bu kadar dürüst ve yapabileceklerini bilseydi memleket bu halde olmazdı.

Fahrettin Durer: Teşekkür ederim.

Yusuf Korkmaz: Fahrettin Bey bu söyleşiden büyük keyif aldım. Memlekete duyarlılığınız takdire şayandır.

Fahrettin Durer: Bende büyük keyif aldım. Sizi ağırlamak, ilgilenmek isterdim. Bunu kabul etmiyorum, başka zaman sizi misafirim olmaya beklerim. Ayaklarınıza sağlık, her zaman beklerim.


BitlisHaber.Net / Yusuf KORKMAZ


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.