DEM Bitlis Belediye

Başkan Çetinsoy: En büyük amacımız hizmet yapmaktır

Röportaj6 Mart 2015 15:23
Başkan Çetinsoy: En büyük amacımız hizmet yapmaktır
A
a

Günkırı Belediye Başkanı İlhan Çetinsoy ile 2015 yılının ilk röportajını yaptık. Kaliteli bir hizmetin geleceğin teminatı olduğunu ve hizmet odaklı anlayışından hiçbir zaman taviz vermeyeceğini belirten başkan Çetinsoy, tüm sorularımıza samimi ve içten cevaplar vererek keyifli bir röportaja imza attı.

Sayın Başkanım kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
 
İlhan Çetinsoy: 1973 Bitlis Günkırı (Kotni) doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Güroymak İlköğretim Okulunda lise öğrenimimi ise Bitlis Lisesi’nde tamamladım. Güroymak ilçesinde 25 yıl esnaflık yaptım. Güroymak Spor ile Günkırı Belediye Spor Amatör Futbol Kulüplerinde 15 yıl futbol oynadım.
 
İş hayatımın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldım. 2013 yılında kurulan Güroymak (Norşin) Yükseköğretim Getirme ve Geliştirme Derneği’nde üyeliğim var.
 
30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçiminde Günkırı Belediye Başkanlığına seçildim. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
 
9 ayda yapmış olduğunuz tüm hizmetlerinizin yer aldığı bir ‘Hizmet Bülteni’ çıkartmışsınız.
 
Bu süre zarfında hayata geçirdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?
 
Göreve geldiğimiz gibi beldemize ne tür hizmetler kazandırabiliriz gibi konular üzerine çalışmalar yaptık. Hizmete hasret beldemizin hiçbir tarafına doğru düzgün herhangi bir hizmet götürülmemişti. İlk hizmetimizi çamurdan geçilmeyen ve mahalle sakinlerinin büyük mağduriyet yaşadığı Yeşilyurt mahallemizin yoluyla başladık. Kışın çamurdan yazın ise tozdan geçilmeyen bu mahallemize ana kolektör hattı çekilmişti fakat ev bağlantıları yoktu. Bu mahallemizin altyapısıyla beraber ev bağlantılarını da bitirdik. Daha sonra bu mahallemizin yoluna 12 bin 640 metre kare kilitli parke taşı döşeyerek yepyeni bir görünüm kazandırdık. Mahalle sakinleri şimdi gönül rahatlığıyla hiçbir zorluk yaşamadan bu yolu kullanıyorlar.
 
Geçmiş dönemlerde mahalle sakinleri bu yolun yapımı için o dönemin yönetimine defalarca müracaat yapmalarına rağmen bu konuda herhangi bir sonuç alamamışlardı. Allah bu güzel hizmeti yapmayı bizlere nasip etti. Halkımıza ne kadar hizmet etsek azdır. Bizim bu konuda alnımız ak vicdanımız rahattır.
 
‘SOKAĞIMIZI ÇAMURDAN VE ÇÖLÜKTEN KURTARDIK’
 
Yeşilyurt mahallemizden sonra Cami mahallemizin 410. Sokak yoluna da 4 bin 800 metre kilitli parke taşı döşeyerek bu sokağımıza da nefes aldırttık. Bu sokağımızda döşediğimiz 4 bin 800 metre kare kilitli parke taşı içerisinde bir önceki dönemden kalan ve belediyenin bahçesinde atıl durumda olan 3 bin 300 metre kare taşımız vardı. Bizlerde buna bin 500 metre kare kilitli parke taşı ekleyerek bu sokağımızda değerlendirdik. Bu sokağımız merkez caminin taziye evi bitişiğinde yer almasına rağmen çöplükten ve kötü kokudan geçilmiyordu. Taziye zamanlarında insanların bu manzarayı görmelerinde utanıyorduk. Yıllardır ihmal edilen bu duruma el atmak yine Allah bizlere nasip etti. Tüm kısıtlı imkanlarımıza rağmen bu sokağımızın altyapısını tamamlayarak, gerekli dolgu çalışması yaptıktan sonra kilitli parke taşı döşeyerek temiz bir görünüme kavuşturduk.
 
‘2 BİN 500 METRE KOLEKTÖR HATTIMIZI BİTİRDİK’
 
Bir diğer hizmetimiz ise hizmetlerin en önemlisi olan kanalizasyon çalışmamızın can damarı olan ana kolektör hattıdır. Her ne kadar görünmeyen bir hizmet olsa da toplam 2 bin 400 metre uzunluğunda olan bu hattımızı tamamlayarak vatandaşlarımızı bu çileden kurtardık. Bu hattımızı asfaltın altından başlayarak arıtma tesisimizin yapılacağı Bora bendı denilen yere kadar götürdük. Daha önce döşenen kanalizasyon borularının bitiş rögarı Hürriyet mahallemizde ikamet eden Ahmet Pinar ve Rahmetullah Emre isimli vatandaşlarımızın evlerinin önünde kalıyordu. Kolektör hattımız olmadığı için burada biriken giderlerin kokusu bu vatandaşlarımızı hatta tüm bir mahalleyi rahatsız ediyordu. Bu durumu göz önünde bulundurarak bu hattımızı döşedik. Çok şükür mahalle sakinleri bu çalışmamızdan memnun kalarak, bu tür sıkıntıdan kurtulmuş oldu. Ana kolektör hattımızla birlikte hiçbir sıkıntı yaşanmadan giderler faal bir şekilde arıtma merkezi olarak belirlediğimiz yere kadar gidiyor.
 
‘CAMİMİZİN ÇATISINI TAMAMLADIK’
 
Beldemizin Hürriyet Mahallesinde yer alan ve yapımı tamamlanan beldenin en büyük camisi olan Bediüzzaman Said Nursi Cami’nin çatısını yaptık. Bu camimizin içerisindeki cini desenlerin olası nemlenmeye karşı zarar görmemesi için bu çalışmayı gerçekleştirdik. Belediyemizin dar bütçesine rağmen camimizin çatısını yaptık. Allah nasip ederse hava şartlarının el vermesiyle birlikte bu camimizin bahçe duvarını da yaparak buraya güzel bir görünüm kazandıracağız.
 
‘YILLARDIR TEMİZLENMEYEN DEREYİ TEMİZLEDİK’
 
Beldemiz içerisinden geçen ve yıllardır temizlenmeyen derede temizlik çalışmasını yaptırdık. Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü İşbirliğiyle belde içerisinde geçen derede gerekli temizliği yaparak, dereden etrafa yayılan kötü kokuyu bitirdik.
 
İlk Bahar mevsiminde yağmur sularıyla birlikte dere yatağında biriken ve etrafa kötü koku yayan çöpler iki gün süren çalışma sonucunda temizlendi. Deremiz yerleşim alanı içerisinde yer aldığı için iş makinelerinin girmediği yerler oldu. Fakat araçların girdiği yerleri temizledik. Belediyemize ait araçları da bu çalışma için tahsis ederek bu dereden çıkan çöpleri bertaraf ettik.
 
Beldemizde herhangi bir sağlık sorununun baş göstermemesi için bu çalışmayı önemli görüyorum. Özellikle yaz mevsiminde etrafa rahatsız edici bir koku saçan derenin tekrar bu duruma düşmemesi için vatandaşların dereye çöp atmama konusunda duyarlı olmaları gerekir. Çünkü bu dere bizim için bir velinimettir bir güzelliktir. Herkes bu konudaki sorumluluğunu bilmeli ve dereye çöp atılmaması konusunda ailesini uyarmalıdır.
 
‘SU DEPOMUZU TADİLATTAN GEÇİRDİK’
 
Beldenin su ihtiyacını karşılayan içme suyu depomuzun iç ve dış bakımını yaptık. Yıllardır bakımdan geçirilmeyen bu su depomuzun tavanının her yerinden su sızıyordu. Bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tutmuş bu depomuzu güzel bir tadilattan geçirerek üstünü de güzel bir çatıyla kaplattırdık. Halkımızın sağlığını da göz önünde bulundurarak iç ve dış temizliğini tamamladığımız su depomuzu düzenli bir şekilde klorluyoruz.
 
Bunun yanı sıra her ne kadar küçük bir hizmet olarak görülse de beldemizin sınırları içerisinde yer alan ve tarihi çeşme olarak bilinen Aşurvan çeşmesi üzerinde, merada otlayan büyük ve küçükbaş hayvanlar için su olukları yaptık. Belediyemizin kısıtlı bütçesine rağmen bu su olukları, hem meraya çıkan hayvanlar için hem de o bölgede yer alan tarım arazilerinin sulanması için gerekli olduğunu düşünerek yaptık.
 
‘KÖPRÜLERE KORKULUK YAPTIK’
 
Ayrıca beldemiz içerisinden geçen dere üzerinde bulunan köprülerimize de korkuluklar yaparak daha güvenli hale getirdik. Pınarbaşı mahallesinde bulunan köprüden sonra, Yeşilyurt mahalle girişinde bulunan ve mahalle ile beldenin ana caddesini birbirine bağlayan köprüye de yeni korkuluklar yaptık. Köprüler üzerinde bulunan eskimiş, yıpranmış ve ömrünü tamamlayan korkuluklar sökülerek yerine daha sağlam ve güvenilir korkuluklar monte ettik. Her ne kadar küçük bir hizmet olarak görülse de insanlarımızın can güvenliği için önemli bir hizmet olarak görüyoruz.
 
‘ÖĞRENCİLERİMİZE RAHAT BİR ORTAM YARATTIK’
 
Eğitim kurumlarımıza da gerekli önemi vererek okul bahçemizin duvarlarını yeniden onardık. Okulumuzun etrafındaki bahçe duvarlarının boyu eskiden bir (1) metreyi geçemiyordu. Öğrencilerimiz dışarıda olup bitenleri rahatlıkla görebiliyorlardı. Öğrencilerimizi sigara alışkanlığından uzak tutmak için bu çalışmanın önemli olduğunu gördüm. Özellikle kötü alışkanlıkların önüne geçmek için bu duvarımızı biraz daha yükselterek öğrencilerimize daha sağlıklı ve güvenli bir ortam yarattık. Duvarın yüksekliği konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürümüz ile birlikte ortak mutabakata vararak bu çalışmayı hayata geçirdik. Bu çalışmamızla birlikte daha önce gece yarılarına kadar okul bahçesi içerisinde zaman geçiren gençlerin de önüne geçmiş olduk. Dışarıdan bağlantıları kesilen öğrencilerimizin derslerine ve okul ortamına daha da odaklandıklarını gördük.
 
‘ÇAMURDAN DOLAYI BAZI MAHALLELERE GİREMEMİŞTİK’
 
Kış mevsiminde çamurdan geçilmeyen birçok yolumuza alt temel dolgu çalışması yaparak bu yollarımızı bir nebze de olsa çamurdan kurtardık. Dolgu çalışması yaptığımız yollar adete bir çamur deryasını andırıyordu. Bu durum herkes gibi bizleri de rahatsız ediyordu. Özellikle seçim çalışmaları zamanında aileleri ziyaret etmemiz sırasında yolların çamurlu olmasından dolayı birçok mahallemize girememiştik. . Mahalle muhtarlarımız bu durumu çok iyi biliyorlar çünkü bu duruma şahit oldular. Yıllardır ihmal edilen bu yollarımız artık geceleri bile rüyama geliyordu. Belediyemizin dar bütçesine rağmen bu yollarımıza da el atarak çamurdan kurtardık. Özellikle imarı tamamlanan ve dolgu çalışması yaptığımız Cami Mahallesi’ndeki 410 ve 415 sokak yolları ve Hürriyet Mahallesi’ndeki 510’uncu sokak yolunda bütçemizin de el vermesi durumunda bu yollara da parke taşı döşeyebiliriz.
 
Nüfus bakımında kalabalık bir beldeniz var. Beldeniz insanları genellikle gün içerisindeki zamanını Güroymak ilçesinde geçirmek istiyor. Bu konuda ulaşımı kolaylaştırmak için belediye ait otobüs seferleri başlatmışsınız. Bu konuya biraz değinir misiniz?
 
Belde sakinlerimiz bu konuda daha önce çok büyük sıkıntılar yaşadı. Beldemiz yerleşim bakımında büyük bir alana yayılmış durumdadır. Daha önce insanlar 1 kilometrelik yolu yürüyerek ancak duraklara gelebiliyordu. Bu sıkıntıyı göz önünde bulundurarak yıllardır belediyemizin önünde park halinde bekletilen belediyemize ait otobüs seferlerini başlatarak insanların bu sıkıntıdan kurtardık. Özellikle Pınarbaşı mahalle sakinleri daha önce çektikleri sıkıntı otobüs seferlerinin başlamasıyla son buldu. Beldemizde yol ücreti düşük olduğu için minibüsçülerimiz haklı olarak bu hizmetlerini aksatıyorlar. Çünkü yol ücreti 50 kuruş olu
 
nca onlarda bu konuda isteksiz davranıyorlardı. Bizlerde bu durumu göz önünde bulundurarak otobüs seferlerimizi başlattık. Gün içerisinde belirlenen çalışma saatleri içerisinde bu aracımız hizmet vermeye devam ediyor. Halkımıza kusursuz bir hizmet sunacağız.
 
‘ARAÇLARIMIZ KULLANILACAK DURUMDA DEĞİLDİ’
 
Ayrıca göreve ilk geldiğimde belediyeye ait araçların hiçbiri kullanılacak durumda değildi. Şu an kullandığımız 2012 model 4x4 JCP küçük kepçe ile 2010 model JCP büyük kepçelerimizin hatalı kullanımdan dolayı ikisi de arızalıydı. Bunların tamiratı için servisin bize çıkarttığı maliyet 80 bin TL oldu. Bunun yanı sıra yıllardır çalıştırılmayan halk otobüsü ve damperli aracımız ve diğer araçlarımızın tamirat ve bakım masrafları 30 bin TL'yi buldu. İlk ay içerisinde sadece araçlarımızın tamiratı için 110 bin TL gibi bir masrafımız oldu. Araçlarımızı tek tek bakımdan geçirterek faal duruma getirdik. Çok şükür zaman zaman yaşadığımız küçük aksaklıklar dışında araçlarımız faal bir şekilde çalışıyor.
 
Günkırı beldesi az çok bütün ilkleri sizinle yaşadı. Örneğin belediye hizmet binasında bu güne kadar olmayan kalorifer sistemi döşettirmişsiniz? Bu konuda kısa bir değerlendirme yapar mısınız?
 
Kalorifer sistemi her resmi kurumun olmazsa olmazlarındandır. Çünkü bizim buranın kış mevsimi çok çetin geçiyor. Bu güne kadar bu kalorifer sisteminin döşenmemesine bizlerde bir anlam veremedik. Nasıl olurda bir resmi kurum binası 21 yıl kalorifersiz kalabilmiş anlam veremedik. Özellikle kış mevsimini göz önünde bulundurarak bu projemizi ivedilikle hayata geçirdik. Önceki yıllarda içeride soğuktan durulmayan belediye binamızın havası şimdilik sımsıcak bir duruma geldi. Personellerimiz önceki yıllarda çok sıkıntılar çektiklerini biliyorum. Bu durumu göz önünde bulundurarak bunu yaptık. Bunun yanı sıra belediye binamıza bir adet jeneratör de alarak olası elektrik kesintilerine karşı önlem aldık. Yeni aldığımız jeneratör sayesinde işlerimiz aksamadan devam etmektedir.
 
Belediye meclis üyelerinizle birlikte toplu olarak AK Parti’ye geçtiniz. Bu partiyi tercih etmenizdeki en büyük amacınız neydi?
 
Ben ve belediye meclis üyelerimin ilk müracaatı zaten Ak Parti’ydi. Her ne kadar Demokrat Parti’den seçime girip kazansam da gönlümüz her zaman Ak Parti’den yana oldu. Özellikle Demokrat Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP’nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek vereceğini duyurması üzerine ekip arkadaşlarımla birlikte bu partiden istifa ettik. Bağımsız olarak görevimizi sürdürdüğümüz zamanlarda, Ak Parti’ye katılmamız için Ak Parti il teşkilatımızdan bizlere teklif geldi. Bu durumu da göz önünde bulundurarak bu hayırlı geçişi gerçekleştirdik. Bu durum herkes gibi bizleri de mutlu etti çünkü; ekip arkadaşlarımla her zaman kendimizi Ak Parti ailesinin birer mensubu olarak gördük.
 
Bunun yanı sıra bizler her zaman seçmen kitlemizin taleplerine kulak vermişizdir. Ak Parti’ye geçmek bizim kadar seçmen kitlemizde istiyordu. Bu konuda adım atmadan önce beldenin mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri ve seçmen kitlemizin fikirlerini alarak, konuyu detaylı bir şekilde istişare ederek bu hayırlı geçişi gerçekleştirdik. Asıl sorumluluk ve yoğunluk bundan sonra başlayacak. Ak Parti’nin demokratik tutumu ve yereldeki hizmet anlayışı bizleri bu konuda daha da kararlı kıldı. Benim en önemli önceliğim beldemize yapacağım hizmetlerdir. Bu hizmeti de Ak Parti çatısı altında daha iyi bir şekilde yapacağımı düşünüyorum.
 
Ak Parti’ye geçmeniz çevrede ve siyaset camiasında büyük yankı uyandırdı. Kimi çevreler bu geçişin erken olduğunu belirtiyorlar. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
 
Herkesin fikrine saygı duyuyorum fakat bunun erken olduğunu düşünmüyorum. İlk adaylık müracaatımı yaparken Ak Parti’ye yapmıştım bu nedenle benim ki geçiş sayılmaz. Ak Parti’nin yereldeki hizmet anlayışı bizim için her zaman örnek olmuştur. Erken olduğunu düşünenler olabilir fakat bizler bunu erken bulmuyoruz. Neden diye soracak olursanız, belediye başkanının görevi 5 yıldır. Bir yılı geride bıraktık geride kalan 4 yılımızı da hedeflediğimiz hizmetleri hayata geçirmeye ayıracağız. Benim en büyük amacım beldemize yapacağım hizmetler olacak. Atacağım bütün adımlar bu çerçevede olacak. Bizler sürekli bu hayalle yatıp kalkıyoruz. Bu çerçevede bütün belde sakinlerinin bu konuda bizlere destek olmalarını istiyorum. Seçim bir gündür gelip geçicidir. İnsanoğlu sırf seçim yatırımı olsun diye iyi olmayacak. İnsan her zaman iyi olmalı dürüst olmalı ve imanlı olmalıdır.
 
Hizmet konusunda herkes gibi bizlerde sizleri çok istekli görüyoruz. Önümüzdeki günler için hayata geçireceğiniz projeler hakkında kısa bilgi verir misiniz?
 
Bu göreve ilk başladığımda belediyeyi adeta bir enkaz halinde devraldım. En büyük amacım beldemizi bu enkazdan kurtarmaktır. Mahalle ve ara sokak yollarını bir kenara bırakalım, beldemizin ana yolunun durumu bile içler acısı bir durumdadır. Yabancı biri beldemize giriş yaptığında belediye başkanı olarak utanıyorum. Beldemiz bu enkaz durumu hakketmiyor. Altyapımız bitmiş diyorlar altyapımızın yüzde 25’i bile daha tamamlanmamış. Birçok mahallemizde altyapı çalışması dahi yapılmamış. Geçmiş dönemlerde yapılan ihmalkarlıklardan dolayı altyapı, yol ve su sorunuyla boğuşuyoruz.
 
 
‘MAHALLE YOLLARIMIZ ÇAMUR DERYASINI ANDIRIYOR’
 
Beldemizi hizmet konusunda henüz hakkettiği noktaya getirmiş değiliz. Yollarını yaptığımız mahalleler dışında diğer mahallelerimizin yolları içler acısı. Bu yolarımız adete bir çamur deryasını andırıyor. Evet dar bütçemize rağmen imkanlarımız dahilinde çeşitli hizmetleri hayata geçirdik fakat bu hizmetler beldemiz için yetersizdir. Bizler beldemizde herhangi bir eksiklik yokmuş gibi bir imaj yaratmıyoruz. Beldemizdeki eksiklikler had safhadadır. Bizler bu tür sıkıntıları da göz önünde bulundurarak bu eksikliklerimizi biran önce gidermeye çalışacağız. Projelerimizde en çok önem verdiğimiz altyapı, yol ve suyun yanı sıra;
 
-Kanalizasyon çalışmamızın can damarı olan arıtma tesisi
 
-Belediye binamızın onarımı ve çevre düzenlemesi
 
-Araçlarımız için kapalı bir garaj
 
-Çok amaçlı spor salonu ve düğün salonu
 
-Kapalı halı saha
 
-Camimizin çevre düzenlemesi
 
-Mezarlıklarımızın etrafında çevre düzenlemesi
 
-Sokak yolları ve sokak ışıklandırılması
 
-Altyapımızın devamı
 
-Pınarbaşı mahallesinde su deposu
 
Gibi projelerimiz var. Bizim hedefimizdeki projeler bunlardır. Bizler olabildiğince bu projelerimizi hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışacağız. Allah bizlere ne kadarını nasip eder onu bilemeyiz.
 
Her belediye başkanı gibi sizinde hakkınızda yapılan eleştirileri duyuyoruz. Sizin ve yaptığınız çalışmalar hakkında yapılan eleştirilere ne diyorsunuz?
 
Bu soruya atalarımızın deyimiyle “Meyve veren ağaç taşlanır” sözüyle cevap vermek istiyorum. Ben eleştiriye açık bir insanım. Yalan dolan ifadelerle hiçbir yere varılmaz. Hayatta en nefret ettiğim şey yalandır. Öyle kahve köşelerinde oturup da kuru kuru iftira atanlar dönüp kendilerine baksınlar. Güneş balçıkla sıvanmaz, çamur at izi kalsın demişler. Kimse boş hevesler peşinde koşmasın yaptıklarımız ortadadır. Hizmet bülteni çıkartmak o kadar kolay değildir; çünkü yaptıklarımızın resmiyetidir.
 
Yaptığımız tüm çalışmaların aksini iddia eden varsa buyursunlar gitsinler kendi gözleriyle görsünler.
 
Bu koltuğa oturduğumda belediyemize ait 1 trilyon 700 milyar borç vardı. Bunu hizmet bültenimizde de açık açık dile getirdik. Bu borcun aksini iddia eden varsa buyursunlar gelsinler resmi belgelerle tek tek gösterelim. Bizi eleştirmek isteyen varsa buyursunlar karşımıza geçsinler bizi yanlışlarımızla doğrularımızla eleştirsinler. Ben her zaman demişimdir yerel idarecilik bir vizyon işidir. Zahmetli ve sorumluluğu ağır olan bir iştir. Vicdan muhasebesini yapmasını bilmeyen ve Allah korkusu olamayanların yapabileceği bir iş değildir. Allah’a şükürler olsun ki bizler bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve tüm çabamızda bu yöndedir. Arkamızda konuşulanlara hiçbir zaman kulak asmayacağız. Bizler enerjimizi hizmet yapma yolunda harcayacağız. Kendime yakışmayan hiçbir şeyi de yapmayacağım. Allah bizi dinimizin emrettiği doğru yoldan ayırmasın. Elbette bir gün her canlı gibi bizlerde ölümü tadacağız. Önemli olan doğrularla hesap vermektir.
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.