DEM Bitlis Belediye
Losev

Rojava'nın İlk Kadın Trafik Polisleri

Videoyu Aç Rojava'nın İlk Kadın Trafik Polisleri
A
a

Batı Kürdistan devriminden bahsedildiğinde, ilk akla gelen bu devrimin kadın yüzü olur. Kadınlar devrimin başından bu yana aktif rol alarak, sonraki tüm kazanımlara ortak oldular

Temmuz 2012’de Rojava kentlerinin halk tarafından kontrole alınmasından önce, birçok kadın evinden bile çıkamıyordu. Ancak devrim ile beraber hızlı bir şekilde tüm alanlarda örgütlenen kadınlar, aradan geçen yaklaşık iki yılda birçok ilke imza attılar. Güvenlik, eğitim, kültür, ekonomi ve sosyal alanda hiç olmadığı kadar önemli mevziler elde ettiler.  

Askeri alanda kadınlar, YPG bünyesinde kurulan YPJ ile özerk bir orduya dönüşürken, Rojava polisi olan Asayiş’te de benzer şekilde kadın varlığını hızlı bir şekilde arttırdılar.

Yaklaşık bir ay önce kadın asayişlerine bağlı ilk kadın trafik polisleri göreve başladı. Kadın polislerden Dilar Hüseyin, “Rojava Devrimi kadında da büyük bir devrim yarattı. Kadın polisler ilk kez kadınlar trafik polisliğine başvuruyor. Kadınlar olarak burada görev almak büyük gurur verici” diyor.

İki aylık eğitim devrelerinin ardından resmi olarak işe başlayan kadın trafik polisleri,  Cizîre Kantonu’nun birçok kentine dağılarak buralarda daha güvenli bir trafik için çalışıyorlar.

Bu durumu, “Açıkçası benim için anlatılmaz bir duygu” şeklinde ifade eden Dilar Hüseyin, bazı sıkıntılar yaşadıklarını da sözlerine ekleyerek, kadın polislere ilişkin toplumdaki algıya işaret ediyor.

“Örneğin erkekler devriye çıktığında çok normal karşılanıyor. Ya da ehliyet kimlik sorduğunda bu çok normal. Ama toplum hala bir kadının bu işi de yapacağına alışmamış” diyen Hüseyin, şöyle devam ediyor:  “Başta çok zorluk yaşadık. Özellikle erkek şoförlerden herhangi bir evrak isteyemiyorduk. Hemen tepki ile karşılaşıyorduk. Yavaş yavaş bu da aşılıyor.  Şu anda işimizi severek yapıyoruz. Ve toplumda da bu kabulleniliyor.”


Kaynak : FiratNews

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.