Losev

Reuters: Türkiye'de iktidarı HDP belirleyebilir

Videoyu Aç Reuters: Türkiye'de iktidarı HDP belirleyebilir
A
a

Reuters ajansı, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye'de seçim sonucunu HDP'nin belirleyeceğini yazdı. Haberde, "Kürt yanlısı HDP seçimlerde potansiyel olarak iktidarı belirleyecek konumda" denildi.

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'deki seçim sürecine ilişkin değerlendirmesinde "HDP'nin anahtar bir role sahip olduğu" vurgusunu yaptı. "Milliyetçi ittifak nedeniyle Kürtlerin Erdoğan'a desteği erozyona uğradı" diyen ajans, HDP'nin seçimlerden önce Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davasının tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekti.

Haberde, "Uzun süredir Türkiye siyasetinde dışlanmış hisseden Kürtler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 20 yıldan uzun süre sonra iktidarını uzatıp uzatmayacağını belirleyecek olan ve başa baş görünen mayıs seçiminde belirleyici bir role sahip olabilir" ifadeleri kullanıldı.

'KAPATMA DAVASINA RAĞMEN...'
Anketlerin Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında bir dengeye işaret ettiğini belirten Reuters, şöyle devam etti: "Mahkemedeki yasaklama girişimi yeni bir partinin şemsiyesi altında yeniden kurulacağı anlamına gelebilecek olsa da, Kürt yanlısı HDP seçimlerde potansiyel olarak iktidarı belirleyecek konumda."

Haberde, yüksek enflasyon ve depremlerden sonra hükümetin yetersizlikleri nedeniyle "Erdoğan ile partisi AKP'nin, iktidara gelmelerinden bu yana en zorlu seçimlerle karşı karşıya oldukları" yorumu yapıldı.

'ERDOĞAN MİLLİYETÇİ BİR ÇİZGİYİ SEÇTİ'
"Erdoğan, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Kürtlere yıllar boyunca kur yaptı; Kürtlerin haklarını artırmak, ekonomik ilerleme ve Kürt militanlara ihtilafa son verme girişimi üzerinden, büyük çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı güneydoğudan destek aldı" diyen Reuters, son dönemde "Erdoğan'ın hükümetinin daha güçlü bir milliyetçi çizgiyi benimsediğini", muhalefetten HDP'ye Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme çağrısı yapıldığını ve Kürtlerin desteğinin azaldığını yazdı.

Ajans, "Anketler HDP'ye destek oranının yüzde 10'un üzerinde olduğunu gösterirken, parti Türkiye'yi kimin yöneteceğinin belirleneceği oylamada kilit bir rol oynayabilir" ifadelerini kullandı. Reuters, 14 Mayıs seçimlerinin "Erdoğan'ın, bir zamanlar büyüme ve inşaat patlaması getiren ama şimdi Türkiye halkını yüzde 55 oranında enflasyonla karşı karşıya bırakan kendi ekonomi markasının devam edip etmeyeceğini de" belirleyeceğini yazdı.

İMAM TAŞÇIER: ERDOĞAN ELİNİN TERSİYLE İTTİ
Haberde Kılıçdaroğlu'nun pazartesi günü HDP ile görüştüğü hatırlatılırken, Reuters'a demeç veren HDP Diyarbakır milletvekili İmam Taşçıer de CHP liderinin "Kürt sorununun varlığını" Erdoğan'ın geçmiş yılalrda Kürtlerden destek ararken kullandığı dili hatırlatacak bir şekilde kabul ettiğini söyledi. Taşçıer, Erdoğan'ın gelinen noktada "özgürlükleri, demokrasiyi, insan haklarını ve Kürt sorununu elinin tersiyle ittiği" yorumu da yaptı.

'KÜRTLER KILIÇDAROĞLU'NA OY VERMEKTE ZORLANMAZ'
Reuters ajansı 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde Millet İttifakı adaylarına destek verdiğini hatırlatırken, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahap Coşkun da "Hem Kürt hem muhafazakâr seçmenlerle köprü kurma yönündeki son çabaları düşünüldüğünde, HDP seçmeninin Kılıçdaroğlu'na oy vermekte zorlanacağını sanmıyorum" dedi.

Haberde, barış sürecinin çökmesinden bu yana HDP'nin ağır bir baskı altında olduğu vurgulandı.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.