Slayt Gösterisi
Losev

Paris anlaşması'ndan çekiliyor

Videoyu Aç Paris anlaşması'ndan çekiliyor
A
a

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran 2017'de Paris İklim Anlaşması'nın 'iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını' söyleyerek ABD'nin anlaşmadan çekileceğini açıklamıştı.

ABD yönetimi, 2017 yılında çekileceğini duyurduğu Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılmak için resmi başvuru yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin, Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılma başvurusuna yönelik yazılı açıklama yaptı.

Anlaşmadan çekilmek için resmen başvuruda bulunduklarını belirten Pompeo, “Başkan Donald Trump, Amerikan halkına, vergi mükelleflerine ve işlerine yüklediği yükten dolayı Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı verdi.” ifadesini kullandı. Öte yandan uzmanlar, ABD’nin söz konusu anlaşmadan ayrılmasının gerekli prosedürler gereği bir yılı bulacağını kaydetti.

‘İKLİMLE MÜCADELE DEĞİL, EKONOMİK AVANTAJ’

Donald Trump, 1 Haziran 2017’de, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’yi, 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu. Anlaşmanın, ‘iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını’ savunan Trump, bunun Amerikan ekonomisinde 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

190’DAN FAZLA ÜLKE İMZALADI

Paris’te, Aralık 2015’te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21) onaylanan İklim Anlaşması, Nisan 2016’da, 190’dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı. Barack Obama’nın en büyük destekçisi olduğu ve müzakerelerine liderlik ettiği anlaşmanın ana hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile iki derece arasında sınırlandırılması olarak belirlenmişti.

Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini öngörüyor.

Anlaşmanın yasal hükümlerine göre, BM Genel Sekreterliği, ABD’nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019’da kabul edebilecek. Talebin kabul edilmesini takip eden sürecin ise yaklaşık bir sene süreceği ve ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesinin Kasım 2020’yi bulabileceği belirtiliyor.
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.