Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, TOKİ Başkanı Özhaseki, TOKİ tarafından inşa edilen konutlar hakkında bilgi vererek, güçlü şehirler ve güvenli yarınlar için hiçbir vatandaşın evsiz kalmamasını hedeflediklerini belirtti.

Özhaseki, "TOKİ Başkanlığımız aracılığıyla vatandaşlarımızın düşük peşinat ve uzun vadelerle ev sahibi olmalarını sağlamak için 1 milyon 270 bin konut ve 37 bin 760 sosyal donatı ürettik. Vatandaşlarımızı güvenli ve sağlam konutlara kavuşturduk." dedi.

Benzine Üst Üste Zam: Bu Gece Yenisi Bekleniyor Benzine Üst Üste Zam: Bu Gece Yenisi Bekleniyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde TOKİ konutlarının güvenilirliğinin kanıtlandığına dikkat çeken Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

"TOKİ, bakanlığımızın gururu olmuştur ve özellikle dar gelirli vatandaşlarımız için ürettiği konutlar büyük bir ilgi görmektedir. Liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla güçlü ve yaşanabilir şehirler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En son 6 Şubat'taki depremlerde hasar görmeyen TOKİ konutları, sağlamlığıyla halkımızın takdirini kazandı. Çevreye duyarlı, yatay mimariye uygun, güvenli ve çevre dostu konutları inşa etmeye devam edeceğiz."

  • TOKİ, 400 bin konutluk kampanya başlattı

Açıklamaya göre, 2002 yılından bu yana kurulan TOKİ, Türkiye'de üretilen konutların yaklaşık yüzde 13'ünü gerçekleştirdi ve milyonlarca kişiyi ev sahibi yaptı.

TOKİ'nin ürettiği 1 milyon 270 bin konutla yaklaşık 5 milyon vatandaş ev sahibi oldu. Son 4 yılda ise toplamda 400 bin konuttan oluşan 50 bin, 100 bin ve 250 bin konutluk 3 sosyal konut kampanyasına yaklaşık 6,9 milyon geçerli başvuru yapıldı.

TOKİ ayrıca "İlk Evim Arsa" ve "İlk İş Yerim" projelerini hayata geçirdi.

Konut projelerinin yanı sıra TOKİ, kamu binaları ve sosyal donatıların inşasını da gerçekleştirerek, 1420 okul, 217 öğrenci yurdu, 26 üniversite binası, 270 hastane, 21 stadyum, 984 cami ve 371 kamu hizmet binasını hizmete sundu.

  • 190 bin 402 afet konutu inşa edildi

TOKİ, bugüne kadar afetler sonrasında 190 bin 402 konut inşa etti. Bu kapsamda Bingöl'de 2 bin 857, Kütahya Simav'da 928, Van-Edremit'te 17 bin 504 konut, Elazığ depremi sonrasında 25 bin 475 konut, Malatya depremi sonrasında 8 bin 618 konut, İzmir'de 5 bin 61 konut, Giresun-Kastamonu-Sinop-Bartın-Rize'de sel afeti sonrasında 2 bin 219 konut, Antalya-Muğla yangınları sonrasında ise 1,394 konut inşa edildi.

6 Şubat depreminin ardından yapılan hasar tespitleri doğrultusunda deprem bölgesinde, şehir merkezlerinde ve köylerde 680 bin konut için çalışmalara başlandı. Deprem sonrasında, TOKİ tarafından inşa edilen hiçbir konutta oturulamayacak düzeyde hasar tespit edilmedi. TOKİ'nin inşaat çalışmaları üç temel kriter doğrultusunda yürütülmektedir. Bu kriterlere göre, rezerv konut alanlarında 50-100 metrelik bir teknik izin verilmesine rağmen, çalışmalar en az 500 metrelik bir uzaklıkta fay hatlarından gerçekleştirilmektedir.

TOKİ ayrıca, yer altı su seviyesinin yüksek olduğu bölgelerden ziyade daha sağlam zeminlere, kayalık ve kireçtaşı gibi bölgelere odaklanmaktadır. Ayrıca, radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem, yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı en iyi çözümler kullanılarak inşa edilen konutlarda kat yükseklikleri sınırlandırılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ