Losev

Obama'dan Göçmen Affı

Videoyu Aç Obama'dan Göçmen Affı
A
a

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, ülkede kağıtsız olarak yaşayan 5 milyon kadar göçmene geçici çalışma izni verileceğini duyurdu.

Beyaz Saray’dan hitap eden ABD Başkanı Barack Obama’nın 11 milyonu aşkın kağıtsız göçmenlerin yarısını ilgilendirecek uygulamalara ilişkin bilgi verdi. ABD’ye yönelik özellikle Meksika sınırı üzerinden gelen göçmen akınına karşı sert önlemlerin alınacağını söyleyen Obama, sınırı kaçak olarak geçenlerin sınırdışı edileceğini yineledi.
 
Halen ülkede yaşayan 11 milyonu aşkın oturumsuz göçmenlerin bir kısmına oturma ve çalışma izni verileceğini kaydeden Obama, kalifiye veya yüksek eğitimli kişilere oturum hakkında kolaylık sağlanacağını duyurdu. En az 5 yıldır ülkede yaşayan, vergi veren ve herhangi bir suça karışmayan kişilere geçici oturum hakkı verileceğini dile getirdi.
 
Kongre’den onay alınmasını gerektirmeyecek olan Kararname yöntemiyle hayata geçirilecek yeni uygulama kapsamında çocukları ABD’de doğan kişilere de geçici oturma ve çalışma hakkı verilecek. Benzer şekilde, ABD’de doğmamış olmasına rağmen 16 yaşından önce ülkeye giren kişilere oturum hakkı verilecek.
 
Barack Obama, konuşması sırasında yeni kararnamenin ‘göçmenlere vatandaşlık hakkı verileceği’ anlamına gelmediğinin de altını çizdi.
 
ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’ndan oluşan Kongre’de çoğunluk Cumhuriyetçi Parti’nin elinde ve Cumhuriyetçiler Obama’nın büyük kısmı Meksika ile diğer Latin Amerika ülkelerinden gelen göçmenlere ilişkin projesine karşı çıkıyor.
 
11,3 MİLYON GÖÇMENİN ÇOĞU LATİN KÖKENLİ
 
318 milyon nüfuslu ABD’de yaşayan yabancılardan 11,3 milyonunun oturum hakkı bulunmuyor ve bu kişilerin yarısına yakını en az 13 yıldır ABD topraklarına yaşıyor. Kaçak göçmenlerin yüzde 60’ı Kaliforniya, Florida, Illinois, New Jersey, New York ve Texas eyaletlerinde yaşadığı tahmin ediliyor.
 
Obama’nın seçim vaatleri arasında bulunan göçmen yasalarının en kapsamlısı 1986 yılında Cumhuriyetçi başkan Ronald Reagan döneminde kabul edilmiş, 2,7 milyon kişiye süresiz oturum izni verilmişti.
 
ABD’de yaşayan ve vatandaşlık hakkı bulunan on milyonlarca diğer Latin Amerika kökenli seçmen, ağırlıkla Demokrat Parti’ye oy veriyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.