Losev

Nemrut Kalderası ve Çevresinin Jeopark Olması İçin Çalışmalar Başladı

Videoyu Aç Nemrut Kalderası ve Çevresinin Jeopark Olması İçin Çalışmalar Başladı
A
a

Bitlis Eren Üniversitesi Senato Toplantı Salonu’nda “Nemrut Kalderası Jeopark Toplantısı” yapıldı.

Toplantıya Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Güngör, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Atlı, Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Mehmet Bakır Şengül, Özel Kalem Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Parlakpınar ve Rektör Danışmanı Salih Aygün katıldı. Toplantıdan sonra saha çalışması için Nemrut Kalderası'na araştırma gezisi düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör, Nemrut Kalderası Jeoparkının bilimsel altyapı çalışmalarının iki yıl önce bittiğini ve konuyla ilgili rapor hazırlandığını belirterek;”Son yapılan çalışmalarla yeni bir aşamaya geçtik. Bu aşamada uygulama projesi. Yani burayı Bitlis Eren Üniversitesi’nin desteği ile uluslararası bir jeopark haline getireceğiz. Burayla ilgili pek çok bilimsel araştırma yaptık ve bu bilimsel araştırmaları uygulama projeleriyle hayata geçirdik.” dedi.

Nemrut Kalderasının Dünyanın en büyük kalderalarından birisi olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, 5-6 yıllık bir çalışma sonucunda çok ciddi bir aşama kaydedildiğini belirtti. Prof. Dr. Elmastaş; “Hem İstanbul Üniversitesi hem de Üniversitemiz öğretim elemanları tarafından önemli çalışmalar yapıldı.

Dolayısıyla konuyla ilgili bilimsel projeler hemen hemen bitmiş durumda. Bundan sonra uygulama aşamasına geçilmesi gerekmektedir. Bitlis Eren Üniversitesi ve diğer paydaşlar birlikte uygulama projesine geçtikten sonra Unesco’ya başvuru yapılabilecek. Öngörümüz en geç 2023 yılında Nemrut'un Jeopark olarak kabul edilmesidir. Yakında konu ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılacağı bir çalıştay planlanmaktayız” dedi.

Nemrut inceleme gezisine, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör, Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Adnan Alkan, Dr. Öğr. Üyesi Şahin Kızıltaş ve Salih Aygün katıldı.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.