DEM Bitlis Belediye
Losev

Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nde yaz turizmi sezonu başladı

Videoyu Aç Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nde yaz turizmi sezonu başladı
A
a

Havaların ısınmasıyla birlikte, Bitlis’teki Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü'nde yaz turizmi sezonu başladı.

Doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Nemrut Dağı ile Nemrut Krater Gölü her mevsim farklı bir güzelliğe bürünürken, kış aylarında kayak severlerin mekanı halini alıyor ve yaz aylarında ise doğa meraklılarını akınına uğruyor.

Tatvan ilçe sınırları içerisinde yer alan doğa harikası Nemrut Krater Gölü hakkında gazetecilere konuşan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, "Avrupa Komisyonu 2010 yılı EDEN temasını ‘Suya Bağlı Turizm’ olarak ilan edilen yarışmaya Avrupa'dan 25 ülke, Türkiye'den ise 39 turizm bölgesi aday olmuş ve ülkemizde belirlenen ilk beş destinasyon, yerinde yapılan inceleme ve değerlendirme çalışmaları sonucunda Avrupalı Seçkin Destinasyonlar 2010 yılı ‘Suya Bağlı Turizm’ teması Türkiye Ulusal Destinasyonu olarak ‘Bitlis- Nemrut Krater Gölü’ seçilmiştir" dedi.

"Dünyanın en büyük ikinci krater gölü"

Nemrut Kalderası’ndaki sıcak ve soğuk göllerin güzelliğiyle insanları adeta büyülediğini söyleyen Başkan Aksoy, şöyle konuştu;

"Ağız genişliği 48 kilometrekare, taban genişliği 36 kilometrekare olan Nemrut Kalderası’nda bulunan ve Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, yüksekliği 2 bin 250 metre olan Nemrut Dağı'nın 4’üncü zamanda patlaması sonucu oluşmuştur. Nemrut Kalderası’nda biri sıcak, iki krater gölü var. Soğuk göl 13 kilometrekare büyüklükte ve derinliği 155 metredir. Tatlı ve soğuk suya sahip olduğu için turistler burada yüzmeyi tercih ediyor. Hemen yanında yer alan sıcak göl ise, 3 kilometrekare alana sahiptir ve en derin noktası ise 100 metre civarındadır. Suyun sıcaklığı yer yer 60 santigrat dereceye varabilmektedir ve doğal kaplıca niteliğindedir. Göl kenarında oluşan küçük havuzcuklar insanlara kaplıca keyfi yaşayabilmektedir. Turistlerin önemli bir kısmı sırf bu tecrübeyi yaşayabilmek için buraya gelmektedir. Ayrıca, kalderanın içinde 68 adet lav çıkışı bulunur. Bu lav çıkışlarının birinden hala buhar çıkışı devam ediyor ve bu durum insanların dikkatini çekmektedir. Krater gölü çevresinde bulunan bitki örtüsü ve huş ağaçlarının 2 bin 500 metre yüksellikte yetişmesi ayrı bir mucizedir. Soğuk gölün mavi, sıcak gölün yeşil renkte olması ise güzel bir manzaranın oluşmasına neden oluyor. Sıcak gölün içinde çok sayıda balığın olması da tabiat severlerin eğlencesi haline gelmiştir. Kalderanın içinde kelebek türleri, tavşan, keklik, tilki ve hatta nadiren görülen ayılar barınmakta ve ev sahipliği yapmaktadır."

"Nemrut şenlikleri yapılacak"

Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festevali etkinlikleri kapsamında, Nemrut şenliği programı düzenleyeceklerini kaydeden Aksoy, "Havaların ısınmasıyla bölgemizde yaz turizm sezonu başladı. Gezilmeye ve görülmeye değer doğa harikası Nemrut’u herkesin gelip görmesini tavsiye diyorum. Sezon itibarıyla ilimizi, ilçemizi ve fuarımızı ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistleri Nemrut etkinliklerine de davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Her yıl sıcak havalarda Nemrut’u ziyaret ettiklerini söyleyen vatandaşlardan Serkan Tulay ise, Van ve Diyarbakır’dan gelen arkadaşlarıyla birlikte Nemrut Krater Gölü kıyısında iftar yapmayı planladıklarını belirtti.

Diyarbakır ve Van’dan gelen arkadaşları ile birlikte Nemrut’u görmek ve gezmek için geldiklerini ifade eden Serkan Mamuk da, doğasıyla güzel Nemrut’un gezilmeye ve görülmeye değer bir yer olduğunu söyledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.