Birleşmiş Milletler Aşırı Yoksullukla Mücadele ve İnsan Hakları Özel Raportörü Olivier De Schutter, Bangladeş’te iklim değişikliği, yüksek enflasyon ve Covid-19 salgınının kalıcı etkileri nedeniyle milyonlarca kişinin “yeni yoksullar” kervanına katıldığını bildirdi.
De Schutter, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin azaltılması gerektiğini ve iklim değişikliği, yüksek enflasyon ve Covid-19 salgınının kalıcı etkileri nedeniyle milyonlarca kişinin “yeni yoksullar” kervanına katıldığı Bangladeş’te bu doğrultuda adım atılması gerektiğini söyledi.
Dünya Bankası’nın verilerine göre, Bangladeş’te 2000 yılında yüzde 34 olan “aşırı yoksulluk” oranı 2016’da yüzde 13’e düşmüş olsa da De Schutter, ülkedeki yoksulluğun tamamının yansıtılmadığının altını çizdi.
De Schutter, Bangladeş’te “yeni yoksullar” kategorisinin ortaya çıktığına dikkat çekerek, bu kategorideki ailelerin çok da düşük bir geliri olmadığına rağmen birikimlerinin sınırlı olduğunu ve beklenmeyen durumlarla (iş kaybı veya hastane faturası gibi) yoksulluk sınırının altına düşebileceklerini ifade etti.
Ayrıca De Schutter, ülkedeki yüksek enflasyon oranları ve artan yaşam maliyetlerinin de yeni yoksulların ortaya çıkmasına neden olduğuna işaret ederek, enflasyon ve yaşam maliyetlerindeki artışın yoksulları daha olumsuz bir şekilde etkilediğini, düşük gelirin yok olduğunu ve gıda güvensizliği ile borcun arttığını sözlerine ekledi.