Losev

Mihemed Arif Cizrawi

Videoyu Aç  Mihemed Arif Cizrawi
A
a

Çok güzel bir nağmeye sahip olan, çağının aynası olmayı başaran en önemli kürt sanatçısından biridir. özellikle befir bari, xezal, bılbılo gibi acı yüklü şarkıları çok güzel okuyarak, günümüze ulaştıran değerli ozan.

1912 yılında cizre’de doğdu. mihemed arif cizrawi 13 yaşındayken şeyh sait ayaklanmasından sonra isyanı desteklediği gerekçesiyle kürt teali cemiyeti reisi seyit abdülkadir ve 12 arkadaşı ile birlikte istanbul'da tutuklanır ve yargılanmak üzere diyarbakır'a getirilir. yargılanma sonucu seyit abdulkadir ve 5 arkadaşı idam edilir, yaşı küçük olduğu için cizrawi darağacından kurtulur. dört yıl (1925-1929) diyarbakır cezaevi’nde yattıktan sonra serbest bırakıldı. çıktıktan sonra yoğun baskılara dayanamayarak bağdat'a sürgün eder.burada sanat çalışmalarını devam ettiren cizrawi muziğinin meyveleri olan xifşê, siwaro, pismamo, ez xezalim, koçerê gibi parçalar ile bağdat radyosunda ses verir. orada uzun yıllar karın tokluğuna stranlar söyledi.

Mihemed Arif Cizrawi 1932 yılında evlendi ve biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu. meryem xan’la birlikte ebul kalbe kumpanyası’na katıldı. 1939 yılında ise bağdat radyosu’nun kürtçe yayın biriminde çalışmaya başladı. cizrawi, köy köy gezip, kimi zaman para karşılığında kimi zaman karın tokluğuna denbêjlik yaptı. dengbêjler genellikle stran üretmez stran icra ederler. cizrawi bu noktada evdalê zeynikê gibi icra etmekle kalmaz yüzlerce stran üretti ve toplumun belleği oldu. ömrü yoksulluk içinde geçti. bir köyden çıkıp diğer köye giderken artık lime lime olmuş ayakkabısı ikiye ayrılır. o da çare olarak enstrümanından bir tel koparıp parçaları birbirine bağlar ve yoluna devam eder.
Cizrawi’nin annesi de ( edlia xanım cizrawi) önemli bir dengbêj olarak bilinir. stranlarda aşk, sevgi , yiğitlik, ülke sevgisi başat öğelerdir.

1986 yılında 74 yaşındayken duhok'ta bir hastanede vefat etmiştir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.