İşgalciler Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde ve Mescid-i Aksa çevresinde Filistinlilerin günlük yaşamına yönelik baskılarını artırdı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre işgal polisi, onlarca barikat kurarak hareketliliği kısıtladı ve Kudüslü esnafı zorla kepenk kapatmaya zorladı.
Öte yandan, siyonist rejim güçleri Yahudilerin topluca Mescid-i Aksa avlusuna ve Burak Duvarı’na girişlerini kolaylaştırarak güvenlik altında geçiş sağladı. Yahudi gruplar ise şehrin sokaklarında yürüyüşler düzenleyerek kutlamalar gerçekleştirdi.
Mescid-i Aksa’nın kapılarında sıkı güvenlik kontrolleri uygulanırken, Filistinlilerin ibadet için girişleri engellendi. “Mabed Grupları Birliği” isimli yapılanma da önümüzdeki hafta sözde “Sucot Bayramı” bahanesiyle daha geniş katılımlı baskın çağrısı yaptı.
İşgal güçleri, Kudüs’ü beton bloklar ve demir bariyerlerle çevreleyerek birçok ana yolu kapattı. Özellikle Babul-Amud, Babul-Halil, Silvan, İsa’viyye, Şeyh Cerrah ve Vadi el-Coz bölgelerinde yoğun askeri varlık dikkat çekti.
Kudüslülerin günlük hayatını tamamen felç eden bu uygulamalar, gözlemcilere göre işgalin sistematik hedefinin bir parçası: Şehri boşaltmak ve Filistinlileri Mescid-i Aksa'dan koparmak.




