DEM Bitlis Belediye
Losev

Meclis Başkanı Kahraman: 4 genel başkana mektup göndereceğim

Videoyu Aç Meclis Başkanı Kahraman: 4 genel başkana mektup göndereceğim
A
a

Anayasa değişikliği çalışmasıyla ilgili konuşan Meclis Başkanı İsmail Kahraman "4 genel başkana mektup göndereceğim ve üye isteyeceğim" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmaları hakkında Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Siyasi partilerin yeni anayasaya olumlu yaklaşımlarından dolayı AK Parti, CHP, MHP ve HDP parti liderlerine birer mektup göndereceğim ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye isteyeceğim. Her partinin 3 üye göndereceği bir komisyon kurulması için yardım ve desteklerini beklemekteyim. Yeni bir anayasanın ortaya çıkmasını diliyorum" dedi.

Kahraman mektupları bugün göndereceğini dile getirdi. Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı'nı kendisinin yapacağını belirten Kahraman "Komisyon çalışma esaslarını kendisi belirleyecek. Bence yeni bir anayasa çıkar" dedi.

Daha önceki komisyonun 77 toplantı düzenlediğini belirten Kahraman açıklamasında şunları söyledi: "Yeni bir anayasa hayata geçirmeliyiz. Siyasi partiler seçim beyannamelerinde bu talebi ortaya koymuşlardır. Geçtiğimiz dönem 4 parti 12 kişilik bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurmuştu. Komisyon 77 toplantı yaptı, 160 STK'yı dinledi, pek çok kesimden görüş istedi. Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapanlara, çalışmalara katkı sağlayanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Bu çalışmalardan yeni dönemde azami şekilde faydalanılacağı tabiidir. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı çalışmalarda, siyasi partilerin yeni anayasaya olumlu yaklaşımlarından dolayı AK Parti, CHP, MHP ve HDP parti liderlerine birer mektup göndereceğim. Her partinin 3 üye göndereceği bir komisyon kurulması için yardım ve desteklerini beklemekteyim. Yeni bir anayasanın ortaya çıkmasını diliyorum." 

Komisyonun başkanlığını kendisinin yapacağını söyleyen Kahraman gazetecilerin soruları üzerine şunlara dikkat çekti:

*Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başkanlığını ben yapacağım. Çalışma takvimini komisyon ortaya koyacaktır. 

* Geçen dönemde 60 maddede mutabakat sağlanmış ve 172 maddeyi ele almışlar. Bir kısmında 3'ünün, bir kısmında 2'sinin anlaştığı gözüküyor. Komisyon görüşülen maddeler üzerindeki görüşlerini çalışma takvimi ile belirleyecek. 60 madde tekrar ele alınır mı, komisyon karar verecek

* 4 parti genel başkanlarına mektubumu yazacağım, davetimi ileteceğim. Katılacaklarını zannediyorum. 

* 1982 Anayasası, askeri rejimin kabul ettiği bir anayasa. 17 kere değişiklik yapılmış, 113 maddesi değişmiş, yüzde 63'ü değişmiş yamalı bir bohça. 

* Mektupları bugün göndereceğim.

* Komisyon görüşmelerin ne şekilde devam edeceğine karar verecektir. Kendi hür iradelerine karışmak istemem.

* İstikrarlı bir Türkiye istiyoruz. Başkanlık sistemi, parlamenter sistem... Esas olan kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistem olması benim temennimdir. Şahsi görüşümü ne komisyona dikte etme durumum var, ne açıklama durumum var. Bu sistem elden geçirilmelidir. 

* Liderlerin mektubuma tez zamanda yanıt vereceklerini umuyorum.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.