VALİLİK MAKAMI İÇİN CEHENNEMİ TERCİH ETMEK

Tarih: 14 Kasım 2013 17:29
VALİLİK MAKAMI İÇİN CEHENNEMİ TERCİH ETMEK

Bir Kerbela Kısası… Ziyad’ın oğlu Ubeydullah Yezid’in Basra valisidir, Ebu Vakkas’ın torunu ve Sa’d’ın oğlu Ömer’e Rey valiliğini yazılı olarak vermiş ve isyan eden Deylem kabilesinin üzerine gitmesini istemişti.

Fakat, Hz. Hüseyin’in Kufe’ye doğru yola çıktığını öğrenince, Ömer’e “Yanındaki askerlerle önce Hüseyin’in üzerine gideceksin, o sorunu çözdükten sonra vazifene dönersin” deyince, Ömer bu işi yapmak istemediğini bildirdi. Ziyad’ın oğlu “Öyle ise Rey valiliği için verdiğimiz emirnameyi geri ver” dedi. Ömer bunu duyunca “Bana bir gün müsaade et düşüneyim” diyerek zaman istemiş, o da kabul etmişti.
 
Ömer gelip yakınlarına danışınca hepsi onu, Hüseyin’in üzerine gitmekten men etmişler ve kız kardeşinin oğlu olan Şu’benin torunu ve Muğire’nin oğlu Hamza gelip “Dayı Allah için olsun, Hüseyin’in üzerine gitme günahkar olursun. Allah’a yemin ederim ki yer yüzünün mülkü saltanatından ayrılmak şöyle dursun dünyadan çıkıp gitmek, Hüseyin’in kanına girip de o halde Allahın huzuruna çıkmaktan hayırlıdır” demesiyle, Ömer de “Pek ala” demiş ve gece derin düşüncelere dalıp “Ne yapayım Rey valiliğinden mi geçeyim. Yoksa Hüseyin’i öldürmekle rezil, rüsvay mı olayım. Hüseyin’i öldürmekte muhakkak ateş var. Rey valiliği de tatlı şey” diyerek düşünüp hayrette kalmıştı.
 
Ertesi gün Ziyad’ın oğluna gidip “Siz beni bu valiliğe tayin ettiniz. Halk da işitti. Beni memuriyet yerime gönderseniz de Hüseyin’in üzerine Kufe eşrafından birini gönderseniz” dedi ve bazı kimselerin ismini söyledi. Ziyad’ın oğlu “Ben seninle işlerimi danışacak değilim, sen askerlerimizle gidersen ne iyi, yoksa bizim emirnamemizi geri ver” deyince, Ömer “giderim” deyip Kerbela’ya gitmiştir.
 
Mal ve makam düşkünlüğü insanı ne kadar şaşırtıyor ve nasıl felaket kuyusuna düşürüyor.
 
Sa’d’ı Vakkas hazretleri dünyayı ayağının altına almıştı. Yanında malın ve makamın hiçbir kıymeti yoktu. Hayatında cennetle müjdelenmiş olduğu halde toprakta gezerdi. Ömer o babanın oğlu idi fakat kısa zamanda alemin hali değişmiş, fikirler başkalaşmıştı. Sa’d’ın oğlu Ömer, Hz. Hüseyin’in derecesinin yüksekliğini ve şanını bilirken Rey valiliğinden geçemeyip göz göre göre kendini Cehennem ateşine atmaya cesaret etmişti.
 
Dünya sevgisi her günahın başıdır.
 
Ahmet Cevdet Paşa’nın Kısas-ı Enbiya adlı eserinin 3. Cildinde okuduğum bu kısayı sizinle paylaştım, daha geniş bilgi almak isteyen okuyucularıma bu kaynağı tavsiye ederim.
 
Vesselam

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/valilik-makami-icin-cehennemi-tercih-etmek.html