TEMİZ

Tarih: 15 Haziran 2022 10:52
TEMİZ

Günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerdendir temiz. Anlamını bilmeyen yoktur. Tarifi kolaydır. Kirli, lekeli, pis, olmayan; arı, pak, katıksız, nezih, necip, münezzeh, hijyenik, lekesiz olan manalarına gelir.

Bir çok fiil, nesne, yüklem ve madde için kullanırız. Maddi ve manevi anlamlar yükleriz. Temiz su, temiz iş, temiz adam, temiz yol, temiz parti, temiz yemek, temiz kalp, temiz eş, temiz dünya gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

Temiz olmayan işleri, maddeleri, eylemleri, tavırları ve insanları tercih eden yoktur. Herkesin tercihi temiz olandır. Bir iş yapılacaksa temiz, yemek yenecekse, su içilecekse, ev araba alınacaksa, eş ve arkadaş edinilecekse temiz olma şartı aranmaktadır. Yiyecek ve giyecek temizliği için ne emekler verilir. Temiz olmayan hava, mekan ve ortamlardan uzak durulur. İmalathanelerin temizliği yetkililerce denetlenir. Hayatın her safhasında temizlik dikkate alınır. Evlerde, iş yerlerinde, taşıma araçlarında her gün temizlik yapılır. Şehir temizliği belediyelerin asli görevidir ve hizmet ölçütü sayılır. İhmal eden başkan seçimi, esnaf ise müşteri kaybeder. Çevre, orman, hava, tarla, göl, park, deniz ve sahil temizliğini de unutmayalım.

Esasen dünyayı maddi ve manevi anlamda temiz tutacak olan ya da kirletecek olan insandır. Çünkü tek akıllı varlık insandır. Görev ve sorumluluk ondadır. Bu hususta doğanın ve hayvanların şuuru olmadığından suçu da sorumluluğu da yoktur. Eşya doğal olarak temizdir. Kendiside dahil tüm dünya ve içindekiler insanın ihtiyacına, emrine ve sorumluluğuna sunulmuştur. Allah dünyayı insan için dayayıp döşemiştir. Tüm ihtiyaçlarını eksiksiz olarak yaratmıştır. Eşyanın isimlerini öğretmiş, akıl, irade, beyan ile vicdan vererek onu dünyaya temsilci kılmıştır. Halifelik esaslarını önce fıtratta, sonra kitap ve nübüvvet ile eksiksiz olarak belirlemiştir. Bilim ve teknoloji geliştikce temizliğin önemi artmış, kirli ile ayrışması netleşmiştir. Her insan kirli ile temizin ayrımını ve önemini bilir. Bu işin odağında insandan başka bir varlık yoktur. Temiz dünya herkesin tercihi olduğuna göre, insan olarak kendimizden başlamalıyız. Zira kirli insan dünyayı temiz tutamaz.

İnsanın dünyayı temiz tutması için öncelikle kendini maddi ve manevi kirlerden arındırmalıdır. Maddi temizlikte bir sorun yoktur. Bizler soğuktan, sıcaktan, mikroptan, bakteriden, virüsten, tozdan topraktan, necasetten; vücudumuzu, elbiselerimizi, evimizi, arabamızı temiz tutarız. Bunun için epey emek harcarız. Bu hususta pek sorun yoktur. Ancak manevi kirlere dikkat ettiğimiz söylenemez. Bu hususta ciddi sıkıntılarımız vardır. Manevi temizlik maddi temizlikten daha önemlidir. Manen kirlilik, maddi kirliliğin de sebebidir. Kamil insan temiz kalbe sahip, bilgili, eğitimli, ahlaklı ve Müslüman olanıdır. Gerçi bu Müslümanlık şartını herkes kabul etmeyebilir. Çünkü elinden ve dilinden emin olma özelliğine sahip arkadaşları, dostları olmamıştır. Kalp ya da gönül temizliği insan olmanın en önemli özelliğidir. Kalbi kirlerden hastalanmış, iblisi virüslerle enfekte olmuş kişi tehlikelidir. Aman dikkat.. Zihin kirlenmiş, akıl ve vicdan devre dışıdır. Yaydıkça yayarlar kirli zihniyetlerini.

Dünyayı kirletir cehenneme çevirirler. Cinayet, zülüm, israf, hile, yalan, içki, kumar, yolsuzluk, fuhuş, terör.. hep bunlarda. Hele bide para yada makam silahı ellerine verildi mi.. Vay dünyanın haline. Kirli olmalarının tesiri okyanusları ve atmosferi sarar. Görün kiri pisliği. Yok mu şimdi. Her yerde her sokakta. Yayıldıkça yayılmış. Artık toplum aşina oldu, umurunda değil. Doğru konuşan yok. Sözünde duran yok. İşini bilen yok. Düzgün iş yapan yok. Güven yok. Herkes torpil ve siyaset peşinde. Devletin eliyle her köşede her yerde; sigara, içki, kumar, zina, tefecilik, şans oyunları artık helal sayılır oldu. Kadın cinayetleri, vahşi tavırlar, necis ve ahlaksız davranışların haberleri yüzünden ekranlara bakamaz olduk. Suç unsurları herkesi sardı, adliyeler, mahkeme salonları, yargı birimleri dava dosyalarıyla dolup taştı, içinden çıkılmaz hal aldı. Zulümleri sebebi ile insanlıktan çıkmış, Afkanistan’ı, Ortadğu’yu kirleten devletleri saymıyorum bile. Biz kendimize bakalım.

Biz kirlendik. Kirlettik kendimizi, çocuklarımızı ve toplumu, eğitim bozuldu. Kalbimizi kirlettik, ahlak bozuldu. Kuranı unuttuk, din bozuldu. Haram yedik, aklımız kirlendi. Sigara içtik, ciğerimiz kirlendi. Tembel olduk, bilgimiz kirlendi. Kitap okumadık, ufkumuz kirlendi. İbadet etmedik, itikadımız kirlendi. Kumar oynadık, rızık kirlendi. İçki içtik, şuurumuz kirlendi. Makam sevdası olduk, siyaset kirlendi. Torpil yaptık, yönetim kirlendi. Irkçılık yaptık, birliğimiz kirlendi. Hakkı unuttuk, adalet kirlendi. Parayı aşırı önemsedik, değer yargımız kirlendi. Şeytana kulak astık, vicdanımız kirlendi. Nefis bağımlısı olduk, ahlak kirlendi. Nikahsız yaşadık, neslimiz kirlendi. Allah’tan başkasına yöneldik, inancımız kirlendi. Ve biz dünyayı gerçekten çok kirlettik. Artık hayvanlar bile telef olmaya başladı.

Başka bir dünya yok. Başka bir Türkiye yok. Haydi şimdi temizlik zamanı. Devlet millet ele ele vererek kendimizi, ailemizi, çevremizi, toplumu, ve dünyayı temizleyelim. Dış temizliğimiz kadar iç temizliğimizi yapalım. Aklın ve Kuran’ın rehberlinde kalbimizi, ruhumuzu, benliğimizi kaplamış olan tüm şeytani bağımlılık virüslerini söküp atalım. Kuran ahlakıyla ahlaklanalım. Helal ve temiz rızıktan başka rızık aramayalım. Başkasının hakkına el uzatmayı hayal bile etmeyelim. Aleyhimize de olsa başkaları için adaletli olalım. Boş ve gereksiz işlerden uzak duralım. Faydalı iş için çok çalışalım. Kuran’ı anlayıp yaşamak için okuyalım. İyiliği emredip kötülükten men edelim. Dilimizi kötü sözden, dinimizi şirkten temizleyelim. Allahtan başka ilah tanımayalım. Tüm benliğimizi, ellerimizi, ayaklarımızı manevi kirlerden uzak tutalım. Temiz ellerimizle Allah’tan rahmet dileyelim.

 

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/temiz.html