Suriye; Eski Hal Muhal; Ya Yeni Hal Ya İzmihlal

Tarih: 19 Şubat 2016 19:06
Suriye; Eski Hal Muhal; Ya Yeni Hal Ya İzmihlal

Suriyede garip şeyler oluyor, birileri ya ne yaptığını bilmiyor ya da hepimizin aklıyla dalga geçiyor.

Devasa boyutlara ulaşan Suriye dramı bu yazının hacmini aşacağından Suriyedeki Kürt bölgesi yani Rojova üzerinden bir tahlil yapacağım.

Kürtlere Suriye Devleti tarafından vatandaşlık hakkı tanınmaz, kimlik verilmez, mülkiyet hakları yoktur, oturdukları evler bile devlet mülküdür.

Kürtleri adam yerine dahi koymayan aynı Suriye Devleti, PKK’ya yıllarca hamilik yaptı ve Abdullah Öcalan Şamda ikamet etti.

Yani Suriye devleti kendi Kürdünü tanımadığı halde Türkiye Kürtlerinin hakkını savunma iddiasında olan PKK’yı el üstünde tuttu, besledi, korudu savundu.

PKK ise dönüp sen gerçekten Kürdü seviyorsan önce kendi Kürdüne haklarını ver demedi. Suriye devletine karşı da silahlı eylemler yapmadı.

Gün geldi Suriye iç savaşı başlayınca Suriye Devletinin Kürt aşkı(!) depreşti ve Rojovayı Kürt Yüksek Komiytesine bağlı Halk Koruma Birliğ (YPG)’ye terk etti. YPG Rojova bölgesinde özerklik ilan etti, Suriye Devleti diğer muhaliflere yaptığı gibi buraya müdahale etmedi tam tersi destekledi.

ABD Esedin devrilmesi için muhalefete destek olduğunu ilan etmiş durumda ve fiili olarak bir kısım muhalefete her türlü yardımı yapmaktadır.

Aynı ABD dost ve müttefiği olan Türkiyenin sert muhalefetine rağmen, ABD’nin desteklediği diğer muhalif gruplarla birlikte hareket etmeyen Rojova yönetetimine de destek vermektedir. Gerekçe olarak DEAŞ’a karşı savaşmasını göstermektedir.

Demek ki DEAŞ o kadar güçlü bir örgüt ki, ABD neredeyse bölgenin hatta dünyanın bütün devletleri emrinde olmasına rağmen, YPG gibi güçlü bir orduyu(!) yanına almadan onunla baş edemeyecek durumda.
Oysa mantık olarak YPG DEAŞ ile savaşıyor olsa dahi, ABD’nin Esed ile YPG yakınlığı ve Türkiye ile ABD müttefikliği dolayısı ile YPG’ye destek olmayı bırakın, düşman olması gerekmiyor mu?
Rusya Esedin Müttefiki ve Suriye Devletine karşı savaşan örgütlerle fiili olarak savaş halinde.
Rusya ile ABD biri Suriye Devletinin, diğer muhalefetin yanında olduğunu ilan etmelerine rağmen Rojova konusunda ittifak halinde hareket ediyorlar.

Oysa ABD’nin açıkça desteklediği bir örgütü Rusyanın dost olarak görüp desteklemesi ya da Esed ve Rusyanın dost olarak gördüğü bir örgütü ABD’nin dost olarak görüp desteklemesi çelişki değil mi?

Dünya’nın bütün ordularından daha güçlü olan ABD ve Rus ordularının ortak düşmanları(!) DEAŞ’la baş edememeleri, düzenli bir ordusu dahi olmayan Rojova Kürtlerini DEAŞ’la mücadele için destekleme gerekçeleri komik değil mi?

DEAŞ Irak’ta Musul gibi şehirleri işgal ederken, ABD’nin müttefiki olan Irak ordusuyla beraber o işgallere son vermemesi, Rusya müttefiki olan Suriye ordusuyla beraber DEAŞ’ın Suriyedeki işgallerine son vermemesi bir çelişki değil mi?

Rojova Kürtlerinin DEAŞ’la savaşması için onları teşvik eden hatta destekleyen ABD’nin DEAŞ’a karşı Türkiyenin konuşlandırdığı Iraktaki askerleri çekmesini istemesi bir çelişki değil mi?

DEAŞ’la savaşan ABD’nin desteklediği diğer örgütler Rusya tarafından vurulurken, ABD’nin müdahale etmemesi ancak Türkiye’nin angajman gereği YPG’ye top atışı yapmasına sesini yükseltmesi bir çelişki değil mi?

Bana göre;
ABD ve Rusya öncülüğündeki emperyalist güçler, Suriye, Türkiye ve İran’ı parçalamak veya dizayn etmek için birlikte hareket ediyor.

Suriye, Türkiye ve İran devletleri de bu kirli oyunun içine çekilmiş durumdadır.
Rojova Kürtlerini, DEAŞ’ı, Hizbullahı ve diğer örgütleri de işlerine geldiği gibi dost veya düşman ilan ederek kullanıyorlar.

Bu oyunu bozmanın yolu başta Türk-Kürt olmak üzere, Sünni-Şii ve bölge Müslümanlarının ittifak kurarak Küresel emperyalistleri topraklarımızdan kovmasından geçmektedir.

Halkların devletlerini ve örgütlerini bunu zorlaması lazımdır. Bizi tarih boyunca yok etmek için çalışmış “haçlı ve siyonist” ittifakla değil. Tarih boyunca “kader birliği” yapmış bölge halklarıyla ittifak kurmaktan başka kurtuluş yoktur.

Türkiye, İran ve Suriyenin ABD ve Rusya öncülüğündeki küresel emperyalistlere ve olan onca olaya, akan onca kana rağmen bir araya gelerek sorunlarını kader birliği mantığı ile çözmekten başak kurtuluşları yoktur.
Bu slogan tam da böyle günler için söylenmiş gibi “eski hal muhal; ya yeni hal ya izmihlal.”

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/suriye--eski-hal-muhal--ya-yeni-hal-ya-izmihlal.html