Özgeçmiş

Tarih: 17 Şubat 2015 17:44
Özgeçmiş

Servet Zülfikar; 1957 yılında, Bitlis Zeydan mahallesinde dünyaya geldi. 1963’de Kâzımpaşa İlkokulu’nda eğitim hayatı başladı.

1965 yılında henüz 2. sınıftayken ailesiyle birlikte İstanbul'a göç ettiler. İstanbul Pertevniyal Lisesi ve akabinde de İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesinden 1982’de mezun oldu. 1978’de katıldığı Folklor Kurumu’na 12 yıl süreyle faal aktivist, oyuncu, derleme - araştırmacı ve idareci olarak hizmet etti. Folklor Kurumu’nun asli üyesi oldu.

İstanbul Dişhekimleri Odası’nın 1986’daki kuruluş çalışmalarına davet edildi. İ.D.O'nun Basın-Yayın, Eğitim ve İlçe Temsilciliği komisyonlarında uzun yıllar görev yaptı.

2007’de meslekte 25 yılını kesintisiz geçiren tüm meslektaşlarıyla birlikte onur plaketiyle ödüllendirildi. Hâlen Serbest Dişhekimi olarak çalışmaktadır.

Bitlis mizahına ve sosyal hayatına ait yazıları, önceleri makaleler hâlinde ve parça parça olarak çeşitli edebi dergilerde ve internet gazetelerinde yayınlandı. Bu paylaşımların geleceğe kitaplar kanalıyla taşınması önerileri sıkça gelmeye başlayınca çalışmalarını hızlandırdı. Kitaplarını da yazmaya başladı. Celal Kayaoğlu üstadın 1967 yılında yazdığı BİTLİS’İ TANIYALIM adlı mütevazi eseri baz alarak yola çıktı.

Kitaplarının önemli bölümünü “Yaşanmış Bitlis mizahı ve sosyal yaşamı” üzerine kurdu. Gerçek kaynaklar esas alınarak yazılmış tarihi bilgilere, trajikomik anılara, Bitlis’e ait zekâ yüklü esprilere, keyifli Bitlis dilini, şivesini de katarak kullandığı Bitlis’in mizahi argo ve jargonuna, hoş ve tatlı anekdotlara hep yer verdi.

Geçmişten geleceğe, unutulmaya yüz tutmuş, Bitlislilere ait ilginç hikâyeleri, şiirleri, folklorumuza, kültürümüze ait ürünleri taşıyıcı ve anlatıcı unsurların dilinden bir derlemeci titizliğiyle kotararak sunmaya çalıştı.

Bitlis’in güzelliklerini, insanının zekâsını, filozofisini, yaşam anlayışını her noktasıyla bugünlere ve geleceğe taşıdı.

Eskilerden bugünlere ve bugünlerden de geleceğe köprü kurarken, folklorculuk bilgi ve hassasiyetiyle birlikte memleketseverliğini de ortaya koydu.

Ayrıca, "kötünün iyiyi ve güzeli tüm yaşam alanlarından kovduğunu" düşünerek, değer ve kalite standardını hep yükseklerde tuttu. Aslında bu tanıtıcı görev ve misyonun, gücü, bilgi birikimi olan tüm Bitlislilerin de üstüne bir vazife olduğunu, sağduyuyu, estetik kaliteyi, otantik normu, Bitlislilik bilincini, ruhunu ve soylu duruşunu hiçbir zaman ıskalamadan güzel eserler yazılabileceğinin örneklerini verdi.

Bitlis’in mizahtaki bu yerel lezzetlerinin, zekâsının ulusal ve evrensel ölçütlerdeki diğer örneklerle rahatlıkla kıyaslanabilecek bir dolu güzelliklere sahip olduğunu, eserlerinin finalinin olmadığını, doneler, zaman, mekân ve bilgi ışığında biriktikçe, onların sergilenme zarureti ve keyfiyetinin kendiliğinden oluşacağını ifade eden Zülfikâr, sizlere sunduğu "BİTLİS ÇARŞI MİZAHI”, “BİTLİS HAYATI”, “BİTLİS AVCI HAYATI VE AV MİZAHI” adlı kitaplarını ve gene 600 küsur fotoğraftan oluşturduğu 4. eseri "BİTLİS HAYATI" albüm kitabını takiben, araştırmalarını ve derlemelerini yoğunlaştırarak yazı hayatını sürdürmektedir...

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/ozgecmis-8.html