Haftaya bakış

Tarih: 23 Mayıs 2016 23:53
Haftaya bakış

Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı satıcılı geçirdi. Global piyasaların satıcılı seyri, yurtiçinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakması sonrasında yeni ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği konusundaki belirsizlik ve yükselen döviz kurları haftanın önemli gelişmeleri oldu.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakma kararı sonrasında siyasi arenada yaşanan gelişmeler öne çıktı. Yeni başbakan adayının kim olacağı ve oluşacak hükümet ile birlikte ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği, mevcut kadronun korunup korunmayacağı gibi konular öne çıktı. Perşembe günü AKP yeni başbakan adayını Binali Yıldırım olarak açıkladı. Piyasalar bu gelişmeye önemli bir tepki vermedi.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda işsizlik verisi ve merkezi yönetim bütçesi öne çıktı. İşsizlik verisi Şubat ayında 0,2 puan gerileyerek %10,9 olarak gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçesine göz attığımızda Nisan ayında bütçe 5,36 milyar TL fazla verdi. Merkezi yönetim bütçesinde TCMB’nin temettüsünün önemli bir etkisi oldu. Her iki verinin de beklentilerden iyi gelmesine karşın yurtdışı piyasaların olumsuz seyrinin gölgesinde kaldı.

ABD’de Çarşamba akşamı açıklanan FED FOMC Nisan toplantısı tutanaklarında, ABD ekonomisine ilişkin verilerin gelecek haftalarda olumlu gelmesi durumunda FED yetkililerinin Haziran’da faiz artışını destekleyebilecekleri belirtildi. FED tutanaklarının açıklanması ile birlikte dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başladı. Dolar hafta içerisinde 3,00 TL’yi test ettikten sonra Cuma günü bir miktar geri çekilerek 2,98 TL’nin hafif altına sarktı. Euroda ise düşüş trendi görüldü. Hafta başında 3,37 TL olan euro 3,34 TL seviyelerinden haftayı tamamladı.

Hafta içerisinde yaşanan bu gelişmeler sonrasında Borsa İstanbul’da endeks haftayı %1,86 düşüşle 76.358 puandan tamamladı.

Global piyasalar da satıcılı bir hafta geçirdi. ABD tarafında petrol fiyatlarının yükselişi hafta başında bir miktar olumlu etki meydana getirse de Çin konusunda devam eden kaygılar ve FED tutanaklarının olumsuz etkisi ABD piyasalarında satıcılı seyre yol açtı. ABD verilerine göz attığımızda konut başlangıçları, TÜFE ve sanayi üretimi verileri öne çıktı. Her üç veri de beklentilerin üzerinde gerçekleşirken piyasalar üzerinde yeterli etkiyi oluşturamadı. ABD petrol stokları verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Açıklanan veri petrol fiyatlarında günlük bazda bir miktar gerilemeye yol açsa da petrol fiyatları 49 dolara yakın bir seviyeden haftayı tamamladı.

Bu hafta yurtiçinde siyasi gelişmeler izlenmeye devam edecek. Hafta sonunda yapılacak AKP kongresinde tek aday olan Binali Yıldırım’ın önümüzdeki hafta hükümeti kurma görevini alması beklenmektedir. Oluşacak kabine piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Salı günü TCMB toplantısı var. Faiz oranlarında bir değişiklik olup olmayacağı merak konusu. Yurtdışında ise ABD birinci çeyrek büyüme verisi izlenecek.

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/haftaya-bakis-6.html