BİR ÂLİMİ DİNLEMEK

Tarih: 15 Aralık 2014 16:29
BİR ÂLİMİ DİNLEMEK

Cevdet Sait’in de katıldığı “İslam ve Şiddet” paneline katıldım hafta sonu.

Cevdet Sait seksen küsür yaşında bir ihtiyar delikanlı. Beli Bükülmüş, sakalı ağarmış ama yerinde duramayacak kadar heyecanlı.

Doyamadım dinlemeye. Panel sonrası sordum döndü mü yoksa otelde mi? Diye. Bizim kültürümüzde misafir otele değil eve götürülür demiş, davet ettiler bulunduğu eve gittim. Gece geç saatlere kadar oturduk konuştuk, biz sorduk o anlattı doyamadım….

Bir gün önceden uykusuzdum ben dayanamadım ama onda yorgunluk emaresi yoktu…

Çok heyecanlıydı bildiklerini anlatmak istiyordu, daha çok konuşmak, daha çok dinlemek istiyordu, gün bitmesin, uyumayalım, konuşalım diyordu lisanı haliyle. Ayrıldık ama onun naif sesi kulaklarımdan hiç gitmiyor…

Çok şey anlattı ve anlatmak istediği daha çok şey vardı. Kitaplarını okuduğumda bu kadar net anlayamamıştım Sait’i. Canlı canlı dinlemek mimikleri, jestleri, ses tonu söylediklerini daha etkili kılıyordu.

Keşke bir de Arapça bilseydim tercümana ihtiyaç duymadan dinleyebilseydim bu ihtiyar, ak saçlı ama kalbi, beyni, fikirleri genç alimi diye hayıflanmadım değil.

Anlattıklarının bir kısmını sizlerle de paylaşayım:

“Furkan suresinin sonlarında Cihad’ın silah ile değil Kur’an ile olacağını söylüyor”

“Kur’an ‘hak geldi, batıl zail oldu’ diyor, batılı ortadan kaldırın, batılla savaşın demiyor. Siz hakkı getirin batıl zaten yok olur diyor”

“Adem’in oğlu Habil gibi olmamızı istiyor Allah. ‘Habil kardeşi Kabil’e sen beni öldürmek için bana elini uzatsan da ben sana elimi uzatmam’ demişti.

Savaş bir yöntem olmaktan çıkmıştır, Sovyetler dağılmadan önce dünyayı birkaç kez yok edecek atom bombaları vardı. Ama yıkılmaktan kurtulamadı. Eğer silah kurtuluş olsaydı onlar dağılmazdı”

“Avrupalılar savaşlarla bir birlerine çok zarar vermişlerdi geçmişte, savaşmayı bırakıp barış yaptıktan sonra şimdi durumları ortada”

“Demokrasi insanları kula kulluk etmekten engellediği için önemlidir, Arap ülkelerindeki diktatörlere tanrısal güçler yükleniyor, demokrasi olsa bunlar olmaz”

Allah’ın yarattığı kanunlar var, bunlar keşf edildikçe insanların hizmetine sunulur. Nasıl elektirk keşf edildi ise, sosyal kanunlarda keşf edilecek. Mesela demokrasi keşf edildi”

“Zil zal suresinde arz anlatacak diyor, yeryüzü nasıl konuşur? İşte tarihte yaşanılanlara bakarak konuşur, eşyanın ve olayların kuralları keşf edilerek konuşur”

“Allah insanlara Adalet ve İhsan ile davranmaktan söz ediyor. Siz Adalet sahibi olursanız, ihsan sahibi olursanız düşmanlarınız dost olur”

“Müslümanın amacı, Allah’ın mesajını yaymaktır. Bu da ancak Adalet ve İhsan ile olur. Kavga ederek insanları öldürerek, onların nefretini kazanarak olmaz”

“Hz Peygamber (a.s) Yasir ailesine sabredin ödülünüz cennettir diyor. Sizde öldürün, intikam alın demiyor”

Ezcümle;

Cevdet Sait’i okuyanlar yazdığım cümlelerin yabancısı değiller. Zira Sait yıllardır benzer fikirlerini yazar anlatır. Ama ağzından dinlemek okumak gibi değil. Allah onu dinlememi tekrar nasip eder inşallah…

Vesselam…

https://www.bitlishaber13.net/makaleprint/bir--limi-dinlemek.html