Orhan GÖKTAŞ

Orhan Göktaş 1969 doğumlu olup Ahlat Doğumludur. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu dile getiren Göktaş, Adana'da metal teknolojisi öğretmenliği yapmaktadır. BİDER (Bitlisliler Eğitim ve Kültür Derneği) başkanıdır.

STK’LARIN UYUŞTURUCU İLE İMTİHANI

STK (Sivil Toplum Kuruluşu) kavramı, Yasin Aktay’ın deyimi ile batıdan aldığımız ödünç kavramlardan biridir. Her sivil toplum yapılanması STK olarak isimlendirilmeye bilir, cemaat, vakıf, cemiyet, grup v.s olarak da adlandırıla bilir. Önemli olan isimler değil ortaya koyulan işlevlerdir.

A
a

Adana’da çalışan çok sayıda STK ve diğer sivil toplum kuruluşu, düzenli olarak bir araya geliyor. Ülkemizde ve yurt dışında meydana gelen üzücü olaylarda özel olarak bir araya gelinip mevcut gündem ile ilgili neler yapılabileceği konuşulur eylemler organize edilir, yardım çalışmaları ve kamuoyu oluşturma adına çeşitli etkinlikler yapılır.
 
Bunlar olması gereken, takdire şayan çalışmalardır. Hiçbir gündem olmasa bile bu kuruluşların bir araya gelip çay içmesi bile bana göre toplumsal iletişim ve dayanışma açısından çok önemlidir.
 
STK’ların görevlerinden biri de devletin ya da hükümetin yapmış olduğu çalışmaları denetlemek ve toplumun ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaçların karşılanmasını talep etmektir.
 
Bu bağlamda Adana’da uyuşturucu konusu tolum sağlığını özellikle gençleri tehdit den boyutlara ulaşmışken. STK’ların bu alanda bir çalışma yapmaması, bu gündemle toplanmamaları ve devletten bu işe çözüm bulması için bir taleplerinin olmaması ciddi bir eksikliktir.
 
Adana, Türkiye ve bölge gündemi Şehrimizde ve yakın çevremizdeki çok önemli hayati konuların bile bazen es geçilmesine sebep olabilmektedir. Bana göre STK’ların öncelikli gündemi yaşadıkları şehir olmalı. Kendi şehrimizde yaptığımız çalışmalar ülke geneline de örnek olacaktır.
 
Son günlerde basın yayın organlarına yansıyan emniyet güçlerinin yaptığı operasyon haberlerinden, emniyetin bu anlamda ciddi işler yaptığını okuyoruz. Ancak uyuşturucu ile mücadele bana göre sadece polisiye tedbirlerle yapılabilecek bir konu değildir.
 
Bu konu eğitim ve sağlık politikalarıyla doğrudan ilgilidir. STK’lar konu ile ilgili, çalışma yapmalı yaptıkları çalışmaları valilikler, bakanlıklar ve kamuoyu ile paylaşmalıdır. Devletin, ailelerin, STK’ların yapması gerekenler belirlenip tavsiye raporları şekilde sunulmalıdır.
 
Toplumsal konularda STK’lar hükümetten bir adım önde olmalı, hükümet adım atmadan ya da yönlendirme yapmadan bu ve benzeri konuları talep etmekle yükümlüdür. STK’ların çalışmaları, raporları ve önerileri hükümet çalışmalarına yön verecek düzeyde olmalıdır.
 
Aksi halde hükümetin yaptığı çalışmalara angaje olmak, hükümetin imkanlarıyla projeler hazırlayıp uygulamaya koymak gerçek çözümlerin de önünde engel teşkil etme riskini beraberinde getirir.
 
MAZLUMDER Van şubesinin kendi ilinde yapmış olduğu uyuşturucu ile ilgili çalışmalar örnek çalışmalardır. O çalışmalardan sonra Van ilinde uyuşturucu ile mücadele konusunda oldukça yol kat edilmiştir.
 
Adana’mızda uyuşturucu gündemi ile yapılacak çalışmaların aciliyeti var, MAZLUMDER şube başkanı olarak bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın içinde olacağımızı bu vesile ile bildirmiş olalım.
 
Vesselam

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.