Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Piyasalarda bu hafta

Geçtiğimiz hafta global piyasalarda yaşanan gelişmeler yurtiçinde etkili oldu. Haftanın en önemli konusu İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkacağı (Brexit) yönünde oluşan endişelerdi.

A
a

23 Haziran’da gerçekleşecek olan referandumda İngiltere halkı bu konuyu oylayacak. Oylama öncesi yapılan yorumlarda İngiltere’nin çıkma ihtimalinin yüksek görülmesi piyasaları tedirgin etti. Brexit’in gerçekleşmesi durumunda Avrupa Birliği’nin dağılmaya başlayacağı kaygıları ile birlikte dolar ve altın hafta içerisinde yükselirken petrol ise düşüşe geçti.

Brexit hafta boyunca piyasaları meşgul ederken haftanın diğer bir önemli gelişmesi ise merkez bankalarının toplantıları oldu. Çarşamba günü sona eren FED toplantısında faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. Faiz oranı %0,25-0,50 aralığında bırakıldı. Yapılan açıklamada bu yılsonuna kadar tek faiz artışı bekleyen üye sayısı 1’den 6’ya çıktı. Piyasalar özellikle oldukça düşük gelen Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından FED'in faiz artırması beklenmiyordu. Toplantı sonrası açıklama yapan FED Başkanı Yellen, faiz kararında Brexit’i de dikkate aldıklarını iletti. Yelen, yaptığı açıklamalarda Temmuz ayında faiz artırımının mümkün olabileceği yönünde sinyaller verdi. Böylece ilerleyen toplantılarda faiz artırım beklentisi yükselirken dolar da bu paralelde değer kazanmaya devam etti. Hafta içerisinde Japonya Merkez Bankası (BOJ) da faiz kararlarını açıkladı. BOJ, faiz oranında değişikliğe gitmedi ve negatif faizdeki ısrarını sürdürdü. Varlık alım programında da değişikliğe gitmemesi piyasalar tarafından olumsuz karşılandı.

Yurtiçinde yaşanan gelişmelere göz attığımızda global piyasalarda meydana gelen dalgalanmaların etkili olduğu görüldü. Hafta içerisinde işsizlik ve merkezi yönetim bütçesi verileri öne çıktı. İşsizlik Mart ayında 0,8 puan gerileyerek %10,1 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik %11,9’a gerilerken genç nüfus işsizlik ise 1,8 puan birden gerileyerek %16,8 olarak gerçekleşti. Merkez yönetim bütçe dengesi ise Mayıs ayında 3,7 milyar TL olarak gerçekleşirken bir önceki aya göre gerileme gösterdi.

Endeksin seyri izlendiğinde önceki hafta başlayan düşüş trendinin kısmen azalsa da devam ettiği görüldü. Global gelişmelerin etkisi ile yaşanan düşüşlerin ardından Cuma günü bir miktar toparlanma görülse de yeterli olmadı. Endeks haftayı %1,89 düşüşle 75.431 puandan tamamladı.

Global piyasalara göz attığımızda ABD’de veri gündeminin yoğun olduğu görüldü. Brexit ve FED kararları öne çıkan temel konular oldu.

ABD’de açıklanan verilere göz attığımızda sanayi üretim verisi dışında açıklanan diğer verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Verilerin olumlu gelmesine karşın Brexit ve FED kararlarının gölgesinde kaldı ve ABD piyasaları haftalık bazda düşüş kaydetti. Avrupa ve Asya tarafında da düşüş trendi görülürken özellikle Avrupa piyasaları, referandumdan olumsuz bir sonuç çıkacağı endişeleri ile sert şekilde düştü. Asya tarafında Çin dalgalanırken Japonya ise BOJ kararlarının yetersiz kalmasının etkisi ile sert düşüşler gördü.

Yaşanan bu gelişmeler yurtiçinde özellikle güvenli liman olarak görülen dolara talebi artırdı. Dolar hafta içerisinde 2,95 TL’yi gördü. Euro ise yatay seyretti. Dolar 2,93 TL ve euro 3,30 TL seviyelerinden haftayı tamamladı.

Bu hafta Brexit gündemdeki yerini koruyacak. Dolar 2,9105 TL ve Euro 3,3055 TL seviyelerinden haftaya başladı. Referandum 23 Haziran’da gerçekleşecek olup bu konuda çıkacak haberler ve Cuma günü açıklanacak olan sonuçlar takip edilecek.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.