DEM Bitlis Belediye

Orhan GÖKTAŞ

Orhan Göktaş 1969 doğumlu olup Ahlat Doğumludur. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olduğunu dile getiren Göktaş, Adana'da metal teknolojisi öğretmenliği yapmaktadır. BİDER (Bitlisliler Eğitim ve Kültür Derneği) başkanıdır.

MİLLİ EĞİTİM VE HİZMET

Eğitim; kişide istenilen davranış değişikliği oluşturma sürecidir, diye tarif edilebilir.

A
a

Eğitim veren sistem nasıl bir insan tipi yetiştirmek ve eğitim süreci sonunda şahısların ne tür davranışlar sergilemesini istiyorsa, kendisini o sonuçları alacak şekilde temellendirecektir. Bu da doğaldır.
 
Bizim eğitim sistemimizin adı “Milli Eğitim” olmasına rağmen, milletin istediği insan tipini yetiştirmek için çalıştığını, milletin değerleriyle eğitim yaptığını söylemek güç.
 
Milli eğitim sitemi, seküler temellere göre şekillendirilmiş devletin temel anlayışının bir parçasıdır. Dolayısıyla bu sitem üzerinde ne kadar tartışılırsa tartışılsın köklü bir değişikliğe gidilmediği sürece sonuç alınamayacaktır.
 
“Dershanelerin kapatılması” tartışmasına bu açıdan bakıldığında görülecektir ki, dershane olsa da olmasa da sistem sağlıklı nesiller yetiştirmiyor zaten. Öğrenciye mevcut sistem içinde dayatılan sınava dayalı performans, zorunlu olarak lüzumsuz ve hiçbir işine yaramayacak bilgilerin yüklenmesini beraberinde getiriyor.
 
Yoğun bir şekilde sınavda sorulacak sorulara cevap verme üzerine kurulmuş bir eğitim sitemi, doğal olarak öğrenciye sınavda başarılı olmak sorumluluğunu yüklüyor. Ebeveynlerin de çocuklarından beklentileri bu sonuca göre şekilleniyor.
 
Hal böyle olunca dershaneler, etüt merkezleri, özel dersler kaçınılmaz bir hal alıyor. Aynı sistem devam ettiği sürece dershanelerin kapatılması, öğrenci velilerinin alternatif aramalarına sebep olacaktır. Bu durumda, durumdan vazife çıkaran girişimciler yeni alternatifler üretecektir.
 
Mevcut sistem, iyi insan yetiştirme amacıyla çalışmıyor. Adeta insan öğütme, yetenekleri köreltme, tek tipleştirme, hizaya getirme, köleleştirme, üreten değil tüketen bir toplum oluşturma mantığıyla, adeta “kültürel soykırım” yapıyor.
 
Eğitim süreci sonunda görülmek istenen davranış şekli, erdemli, düşünen, üreten, mücadele eden, doğruya doğru, yanlışa da yanlış diyebilen değil, ezberci, sorgulamayan, korkak, kendisine güveni olmayan, tüketimci ve itaatkar bir davranış şeklidir. Sistemin yetiştirmek istediği insan tipi de böyle bir insan tipidir.
 
İşte bu insan tipi ancak, mevcut sistemdeki sınavlarda başarılı olabilir.
 
Hükümet, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmelidir. Bizi biz yapacak, öze dönüşü sağlayacak bir sitem geliştirmelidir. Bu sistemin amacı evlatlarımızı kula kulluk edecek şekilde değil, Allaha daha iyi bir kul olacak ve insanlığa hizmet edecek şeklide yetiştirmelidir.
 
Dershanecilik sektöründe uzun yıllardır emek veren, sistem içinde birçok insanın daha iyi yerlere gelmesi için çalışan “hizmet’in” de hükümete bu konuda destek olması, iş birliği yapması, elindeki öğrenci potansiyelini kaybetme refleksiyle değil, daha kaliteli insan yetiştirme endişeyle hareket etmesi gerekir.
 
Böyle bir sistem getirilirse dershaneye zaten ihtiyaç kalmayacaktır.
 
Vesselam.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.