Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya bakış

Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı yataya yakın tamamladı. Önceki hafta endeksteki %9’luk düşüşün ardından bu hafta yukarı yönlü toparlanma denemeleri olsa da yeterli olmadı. Siyasi belirsizlik ve yeni şekillenecek olan ekonomi yönetimi konusundaki endişeler piyasaları etkiledi.

A
a

Önceki hafta Cuma günü seans kapanışının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye görünümü raporu açıklandı. S&P'nin Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'a yükseltmesi yurtiçinde alıcılı bir açılışa bir açılışa yol açsa da ilerleyen günlerde yoğun satış baskısı gerçekleşti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakacağını açıklamasının ardından kongre tarihi 22 Mayıs olarak belirlendi. Yeni başbakanın kim olacağı bilinmemekle birlikte kulis haberleri çerçevesinde endeks yön belirlemeye çalıştı. Buna karşın yeni başbakanın nasıl bir ekonomi yönetimi oluşturacağı, Mehmet Şimşek’in görevde kalıp kalmayacağı gibi konular belirsizliğini sürdürüyor.

Döviz cephesinde ise siyasi belirsizlik öncülüğünde yükseliş gerçekleşti. Dolar 2,93 TL’den başladığı haftayı 2,97 TL seviyelerinden tamamladı. euroda yükseliş daha sınırlı oldu. Euro hafta içerisinde bir miktar yükselse de Perşembe ve Cuma günü gerileyerek başlangıç seviyesinde (3,35 TL) haftayı tamamladı.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi açıklandı. Sanayi üretimi yıllık bazda %10,9 olarak açıklandı. Arındırılmış sanayi üretimi %2,9 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Cari işlemler dengesi ise Mart ayında 3,68 milyar dolar açık verdi.

Hafta içerisinde yaşana bu gelişmelerin etkisi ile BİST 100 endeksi haftayı %0,71 düşüşle 77.808,43 puandan tamamladı.

Global piyasalarda petrol fiyatlarının seyri etkili oldu. Petrol fiyatlarının yükselişi olumlu karşılandı. Brent petrol hafta içerisinde 48 doları gördü. Petrol, özellikle Uluslararası Enerji Ajansı’nın açıklamasından etkilendi. Uluslararası Enerji Ajansı; Kanada, Nijerya ve Libya gibi ülkelerde petrol üretiminde meydana gelen aksaklıkların bu yıl ham petrolde aşırı küresel stokların düşürülmesine yardımcı olacağını, talebin ise artan benzin talebinden yarar göreceğini açıkladı.

ABD piyasalarının seyrine göz attığımızda petrol fiyatlarının yükselişi ve açıklanan şirket bilançoları öne çıktı. Açıklanan bilançoların çoğunlukla beklentileri karşılayamaması piyasaları baskıladı.

ABD’de açıklanan verilere göz attığımızda perakende satışlar, ÜFE ve tüketici güven verileri öne çıktı. Perakende satışlar ve tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. ÜFE ise beklentilerin hafif altında kaldı.

Avrupa piyasaları ABD piyasalarına paralel hareket ederken Asya piyasalarında ise sert dalgalanmalar gerçekleşti. Çin’de TÜFE verisi %0,2 düşüşe işaret etti. Çin’de büyüme konusunda kaygılar devam etmekte. Japonya’da ise doların değer kaybı olumsuz karşılandı. Asya piyasaları haftalık bazda düşüş kaydetti.

Bu hafta piyasaların gündemi siyasi gelişmelerde olacak. Hafta sonunda gerçekleşecek olan AKP kongresinden çıkacak olan sonuç önemli. Yurtiçinde işsizlik ve merkezi yönetim bütçesi verileri açıklanacak. ABD tarafında ise TÜFE, konu verileri ve sanayi üretimi verileri takip edilecek.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.