DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftalık Ekonomik Yorum

Geçtiğimiz hafta hem yurtiçinde ve hem de yurtdışında alıcılı seyir izlendi. Brexit sonrasında oluşan olumsuz hava geçtiğimiz hafta atlatılırken artan risk iştahı piyasalara alım getirdi.

A
a

Japonya’da mevcut hükümetin seçim zaferi elde etmesi ile birlikte yeni bir teşvik paketi açıklanacağı beklentisi gerçekleşti. Seçim öncesinde bunun işaretlerini veren Başbakan Abe, seçimden sonra da teşvik paketi konusunda çalışmalar başlatıldığını ve ilerleyen günlerde detaylarının netleşeceği yönünde açıklamalar yaptı.

Piyasaları destekleyen diğer bir önemli gelişme ise FED’in faiz artırımını öteleyeceği yönünde oluşan beklentiler oldu. FED'in son yayımladığı Bej Kitap'a göre, "Genel görünüm, perakende satışlar, imalat ve gayrimenkulün de dâhil olduğu ekonominin geniş kesimlerinde pozitif. Bölgeler genel büyümenin ılımlı olacağını rapor ediyor." FED'in bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz'da yapılacak. FED fon vadeli kontratlarına göre yatırımcılar, yetkililerin Brexit'in ardından küresel risklere ağırlık vermesiyle, bu toplantıdaki olası bir faiz artırımı şansını %5 olarak görüyor. FED’in son toplantısında da yılsonuna kadar toplam bir defa faiz artırımı yapılacağı beklentisi de ağırlık kazanmıştı.

Asya tarafında Çin büyüme verisi açıklandı. Çin ekonomisi ikinci çeyrekte %6,7 oranında büyüme kaydetti. Piyasa beklentisi %6,6 büyüme yönündeydi. Büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşirken piyasalarda beklenen etkiyi oluşturmadı.

Global piyasalarda açıklanan verilere göz attığımızda Çin büyüme verisi dışında ABD’de veri gündeminin yoğun olduğu görüldü. ABD’de ÜFE, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. TÜFE ise beklentilere paralel açıklandı.

Global piyasalarda bu gelişmeler yaşanırken açıklanan veriler ve artan risk iştahının etkisi Borsa İstanbul’da alıcılı bir hafta görüldü. Bayram tatili nedeniyle düşen işlem hacmi bu hafta artış kaydederken Brexit’in atlatılması, Japonya teşvik beklentileri, FED’in faiz artırımını öteleyeceği gibi beklentiler olumlu karşılandı. Yurtiçinde de bir dizi veri açıklanırken yurtiçi piyasalar global piyasaların seyrine paralel yön belirledi. Hafta içerisinde cari işlemler dengesi, sanayi üretimi, merkezi yönetim bütçesi ve işsizlik oranı gibi veriler açıklanırken işsizlik verisi dışında kalan veriler beklentileri karşılayamadı.

Hafta içerisinde yaşanan bu gelişmelerin neticesinde bileşik endeks haftayı %6,16’lık artışla 82.825 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul haftaya satıcılı başladı.

Cuma gecesi yaşanan darbe girişimi sonrasında Borsa İstanbul’da endeks güne %2,5 düşüşle 80.756 puandan başladı. Gün içi artan satışlarla endeks günü %7,08 düşüşle 76.958 puandan tamamladı. Yurt içinde Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek. Beklentiler 25 baz puan indirim olacağı yönünde. Yurt dışında ABD Haziran ayı konut başlangıçları açıklanacak. Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun indirilmesi amacıyla izlemeye alındığı haberi duyuruldu. Diğer taraftan Türkiye’nin NATO üyeliğinin tehlikeye girebileceği gibi spekülatif haberlerin de geçmesi piyasalardaki tedirginliğin devam etmesine yol açmaktadır. Bu gibi gelişmelerin yurtiçinde etkili olmaya devam edeceği beklenmektedir

Global piyasalarda da yükseliş trendi yaşandı. ABD, Asya ve Avrupa piyasalarında artan risk iştahı sert yükselişlere yol açarken Avrupa Birliği’nden çıkacak olan İngiltere’de yatay bir seyir izlendi. Fransa’da yaşanan terör saldırısı sonrasında Fransa borsası Cuma günü bir miktar geriledi. Yaşanan saldırı euronun değerinde de bir miktar gerilemeye yol açtı.

Dövizin seyrine göz attığımızda ise artan risk iştahının döviz kurlarında baskı meydana getirdiği görüldü. Brexit şokunun atlatılması ile birlikte euro dolar karşısında güçlendi. Dolar haftayı 2,89 TL ve euro ise 3,20 TL seviyelerinde tamamladı.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.