Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Ekonomide Haftaya Bakış

Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta yurtiçinde açıklanan verilere odaklandı. Yurt içinde sanayi üretim verisi, cari işlemler dengesi ve ilk çeyrek büyüme verileri izlendi. Global piyasalarda ise veri gündemi yoğun değildi.

A
a

Haftaya alıcılı başlayan Borsa İstanbul, ilk üç gün yatay hareket etti. Global piyasalardaki büyüme endişeleri ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gelen satışlar sonrasında geriledi. Endeks haftayı %1,60 düşüşle 76.887 puandan tamamladı.

Haftanın en önemli verisi Cuma günü açıklanan birinci çeyrek büyüme verisi oldu. Türkiye 2016 yılının birinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde %4,8 oranında büyüme kaydetti. Piyasa beklentisi %4,3 seviyesindeydi. Sabit fiyatlarla GSYH 31,7 milyar TL (%5,5 artış) oldu. Bu üç aylık dönemde cari fiyatlarla GSYH 499,3 milyar TL ve yıllıklandırılmış (son dört çeyrek toplam) GSYH ise 2,01 trilyon TL oldu. Yıllıklandırılmış GSYH, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,8 büyüme gösterdi.

Çarşamba günü açıklanan sanayi üretim verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Nisan’da aylık bazda %1,1 düştü. Yıllık bazda ise %0,7 artış ile beklentinin altında kalarak dokuz ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Cari işlemler dengesi verisine göz attığımızda ise cari açık Nisan ayında beklentilerin altında 2,96 milyar dolar olurken, Ocak-Nisan'da 10,78 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Döviz tarafında dolar hafta başlarında hafif gerilerken Cuma günü toparlanarak 2,92 TL seviyesini gördü. Benzer volatilite Euro içinde geçerli olurken Cuma günü 3,30 TL seviyesini gördü. Gösterge tahvil ise hafta başında bir miktar daha geriledi.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım zamanlamasına odaklanan global piyasalar FED Başkanı Janet Yellen’in Pazartesi günü yaptığı konuşmayı takip etti. Yellen konuşmasında faiz artırımının zamanını belirtmekten kaçınırken ABD ekonomisinin güçlü olduğunu belirtti. Ayrıca tarım dışı istihdam verisinin hayal kırıklığı yarattığını fakat yalnızca istihdam verilerine çok fazla odaklanmamak gerektiğini vurguladı. Bu konuşma ve ABD petrol stoklarının düşmesinin etkisiyle petrol fiyatlarında yaşanan yükselişe bağlı olarak ABD borsaları ilk üç gün kazanımlar gerçekleştirdi. Perşembe günü petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik büyümeye dair endişelerin artmasıyla emtia hisselerinin öncülüğünde ABD borsaları satışa geçti.

Avrupa piyasaları ABD borsalarına paralel olarak haftanın ilk üç günü alıcılıydı. İngiltere FTSE Tüm Hisseler Endeksi Brexit referandumuna ilişkin anketlere karşın sekiz yılın en iyi performansını gerçekleştirdi. 23 Haziran'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde (AB) kalıp kalmayacağını belirleyecek olan referandum öncesi Avrupa borsalarında alıcılı hava yerini satışa bıraktı.

Asya piyasaları da haftaya alıcılı başladı. FED’in faiz artırımın beklentisinin yakın zamanda gerçekleşme ihtimalinin azalmasıyla zayıflayan dolara karşı güçlenen ülke para birimlerinin etkisiyle ilerleyen günlerde satıcılı hava hâkimdi.

Önümüzdeki hafta yurt içinde Mayıs ayı tarım ÜFE, Mart ayı işsizlik oranı ve Mayıs ayı merkezi yönetim bütçe dengesi açıklanacak. Yurt dışında ABD Mayıs ayı perakende satışlar, ÜFE, TÜFE ile sanayi üretimi; birinci çeyrek cari işlemler dengesi ve FED 2016 büyüme beklentisi takip edilecek. Hafta içerisinde 50 doların üzerinde tutunan petrol fiyatlarının seyri de önemli olacaktır

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.