Slayt Gösterisi

EĞİTİM ÜZERİNE

Hepimiz günlük hayatta “Eğitim şart, eğitim her şeyden önemlidir, eğitim her şeyin başıdır…” gibi sözler kullanmışız ve duymuşuzdur. Peki halk arasında bu kadar sık kullanılan eğitim kavramının anlamı nedir, hangi anlamlara gelmektedir ve toplum bunu hangi anlamlarda kullanmaktadır?

A
a

Eğitimciler eğitimi; “Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik yönde değişme meydana getirme sürecidir.” şeklinde tanımlarlar.

Fakat halk arasında kullanılan eğitim kavramı öğrenmeyi de kapsamaktadır. Öğrenmenin de tanımını yapıp sizi sıkmak istemem. Çünkü tanımlar kavramları açıklamak için kullanılır, fakat kısa ve öz olduğu için anlamayı biraz zorlaştırır. Tanımlardan sadece işin içerisinde bulunanlar net bir anlam çıkarır. Diğer insanlar yapılan tanımla o kavramı tam olarak anlayamazlar.

Eğitim, insanın ana rahmine düşmesiyle başlayan ve hayatının sonuna kadar devam eden bir süreçtir. Bu sadece özel bir çabayla veya okulla gerçekleşen bir şey değildir. Hayatın her anında eğitim vardır: Arkadaşlarla sohbet ederken, çarşıda gezerken, pazarda alışveriş yaparken… Bazen eğitildiğimizin farkına varırız, bazen de farkına varamayabiliriz. Ama şu bir gerçek ki bu şekilde çok şey öğreniriz.

Bir diğer konu da şudur ki; eğitim kelimesi toplumumuzda hep olumlu davranışlar için kullanılır. Sanki eğitimle sadece iyi davranışlar kazanılıyormuş gibi bir anlam ortaya çıkmaktadır. Oysa ki durum hiç de öyle değildir. Olumsuz ve kötü şeyler de eğitimle kazanılır. Nasıl ki saygı, sevgi, hoşgörü gibi toplumca değer verilen davranışlar eğitim yoluyla kazanılıyorsa; saygısızlık, anlayışsızlık, kıskançlık gibi hasletler de eğitim yoluyla kazanılır. Hatta iyi ve güzel alışkanlıkları kazandırmak daha zorken, kötü alışkanlık ve davranışları kazanmak ve kazandırmak daha kolaydır. Kötü duygu ve düşünceler iyilere oranla daha çabuk bulaşır. Toplumda bunun sayısız örneklerine rastlayabilirsiniz.

Bütün bunlar düşünüldüğünde, anne-babalar, öğretmenler ve tüm büyükler olarak konuşmalarımıza, davranışlarımıza çok dikkat etmeliyiz. Bizi örnek alan milyonlarca çocuğumuz olduğunu düşünerek hareket etmeliyiz. Öğreteceğimiz, örnek olacağımız yanlış davranışlar çabuk yayılır ve alışkanlık haline gelen davranışı değiştirmek çok zordur. Ülkemizi seven tüm bireyler olarak el ele verip bu ülkenin geleceği olan çocuklarımız için çabalamalıyız.

Değişime ve yeniliğe önce kendimizden başlamalıyız. Toplumun aydınlık yarınlara ulaşması bize bağlı. Daha aydınlık bir ülke, daha bilinçli nesiller yetiştirmek dileğiyle…


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.