DEM Bitlis Belediye

Bitlis'te Bilim Fuarları

Sıra sıra en düzenli, en albenili ve kendilerinden emin bir şekilde projelerinin başında duruyorlardı. En güzel elbiseleriyle bin bir çeşit bahar çiçeklerini andırıyorlardı. Renga renk bir manzara vardı.

A
a

Yaptıkları projenin haklı gururu, bakışlarına nakış nakış işlemişti. Gözlerinin içi nasıl da parlıyordu öyle ışıl ışıl. Projelerini anlatırken göz bebeklerinin ortasında yaptıkları proje adeta resimleniyordu. O göz bebeklerinin ortasında resimlenen projelerini heyecanla, zevkle ve en önemlisi başarılı ile tane tane anlatıyorlardı.

Hele o masum bakışları… “Beni de gör beni de gör, ben de projemi anlatayım” dercesine ısrarla nasıl da efsunlu bakıyorlardı.

Bilgi ile bezenmiş sözcükleri, cümlelere dönüştükçe, o cümlenin öznesi olası geliyordu insanın. Zekâ ve yeteneğin buluşması ile ortaya çıkan projelerine sahiplenmeleri nasıl da tarifsiz bir tabloya dönüşüyordu bir görseniz…

Bütün bunlara Günkırı ortaokullunun büyük bir emekle, özenle ve başarı ile hazırladıkları TUBİTAK Bilim Fuarında tanıklık ettim.

Günkırı Ortaokullunun TUBİTAK Bilim Fuarı, beni ziyadesiyle cezp etti.

Tek kelime ile müthişti.

Düşünsenize, “değerler eğitimini” bile proje ile somutlaştırmışlardı.

Doğrusu TUBİTAK Bilim Fuarlarının Bitlis’te birçok okulda yapılıyor ve yapılacak olması beni ziyadesiyle sevindirdi.

***

TUBİTAK Bilim Fuarlarının yapılmasında elbette birçok amaç ve hedef var. Ama Günkırı ortaokullunun TUBİTAK Bilim Fuarı, özellikle iki yönü ile dikkatimi çekti.

1-Yapılan projelerle okullarda öğrenmeyi zevkli, eğlenceli ve kalıcı kılmanın mümkün olduğunu gösterdiğini gördüm.

Düşünsenize, çocuklar eğelenirken, ya da çocuklar oyunda olduklarını sanırken öğrenmeler gerçekleşecek. Böylesi bir durumun öğrenciler için ne denli zevkli olduğunu varın siz düşünün.

Ayrıca o, hepimiz için de, öğrenci iken “okul fobisine” sebep olan soyut ve tekdüze öğretme yöntemleri istenilirse somutlaştırılabilir ve sıkıcı olmaktan çıkartılabilir. Zira öğrencilerin devamsızlık yapmalarının temel sebeplerinden bir tanesi de, okulun kendileri için sıkıcı ve anlatımların soyut olmasıdır. İşte bu yüzdendir ki, birçok çocuk okula bile gitmek istemiyor.

2-Bilim fuarının bir diğer önemli yanı, özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmeleri, bu gibi projelerle sağlanabileceğine tanıklık ettim. Dahası hem özgün projeler, hem de özel yetenekli öğrenciler böylesi çalışmalarla ortaya çıkartmak mümkündür.

Ayrıca “değerler eğitimi,” okul duvarlarında daha etkin ve daha kapsamlı yapılabilir.

***

İki Öneri:

1-Öğretmenlerin ilham alması açısından, bu fuarları mutlaka gezmelidirler. Özellikle ilk ve ortaokul öğretmenleri, bu fuarları gezip, yapılan projelerden bir şekilde örnekler oluşturarak mutlaka okullarına/sınıflarına kazandırmalıdırlar.

2-Bütün okul müdürleri ya da ilgili öğretmenlerin farklı ilçe ve okullarda açılan Bilim Fuarlarını gezmeleri mümkün değilse, merkezi ve geniş bir alanda, bütün Bilim Fuarlarındaki projelerin bir arada sergilenmesi sağlanılmalıdır. Ve elbette bütün öğrencilerin bu fuarları gezmeleri için gerekli telkinler yapılmalıdır.

İşte bu projelerden örnekler sınıflara kazandırılması durumunda, kısmen de olsa “okul fobisinin” de önüne geçilmiş olunacak. Çünkü “okul fobisinin” temelinde okulun sıkıcı olması yatıyor. Ve en önemlisi, bu gibi somut çalışmalarla öğrenmelerin “kalıcılığı” sağlanacaktır.

Evet, bu tek kelime ile müthiş olan TUBİTAK Bilim Fuarlarının ilimizde yapılmasında emeği, fikri ve ilgisi olan herkesi tebrik ediyorum. Ayrıca bu bilim fuarlarına gereken ilgiyi gösterip katılan, gezen ve açılışında bulunan bütün yetkililere ve ilgililere teşekkür ederim. Özellikle yöneticiler ve hatta veliler, o büyük emekle proje hazırlayan öğrenciler, dört gözle ve zevkle sizlere projelerini anlatmak için bekliyorlar. Lütfen buyurun gidin, çocukların o güzel heyecanına, o bilgi dolu cümlelerine siz de tanık olun.



arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.