Beşinci mevsim: Tatvan

Sen ne güzel ve ne keyfine düşkünsün, öyle Tatvan. Tahtına kurulmuş kral misali sırtını her mevsim bir başka güzelleşen, meşe ormanlı dağa dayamakla kalmamışsın...

A
a

Ayaklarının dibinde masmavi Van Gölü. Karşında adeta karbeyaz gelinliği ile bakıştığın kadim ve asil Süphan Dağı. Sol yanında dillere destan tarifsiz güzelliğiyle Krater Gölü'nü bağrına basan, efsanevî Nemrut Dağı.

Sağ yanında ise yani Van'a doğru yol boyunca, adeta imamesi olduğun tespih taneleri misali tane tane dizilmiş, birbirinden güzel köyler ve akarsular...

Her mevsim, bambaşka kıyafetinle eşsiz Van Gölü'nün maviliğine keyfince ayaklarını uzatışın, nasıl da  cazibeli kılıyor seni, bir bilsen Tatvan.

Göz kırpıp bakıştığın Süphan'ına arada bulutlar duvak oluverir, saklar senden endamını... Hüzün sarar seni, sabırsızlıkla bulutların dağılmasını beklersin. Teselli arayıp durursun, ama nafile...  Sonra mevsime göre kar taneleri veya yağmur damlaları tanıklığında, Van Gölü ile bakışır bakışır dertleşirsin, öylece.

Ayaklarını keyfince uzattığın Van Gölü'ne gece ay ışığı vurdu mu, yakamozların parıltısı gökyüzünde yıldızların ışıltısı ile ahenkle buluşması, o anda  temaşaya çıkmış herkesi büyüleyip kendisine hayran bırakır.

Kucağında keyfince oturduğun meşe ağaçlı dağ, Süphan'a nispet yaparcasına taze gelin misali her mevsim, başka bir libasla bezenip bezenip kıskandırır Süphan'ı...

İlkbahar yaz aylarında; meşe ağaçların yeşil tonu, sonbahar mevsiminde, sonbaharın bütün sarı tonlarını ve kış mevsiminde ise karbeyaz kıyafetini giyer, tarifsiz bir manzaraya dönüşürsün, Tatvan.

Dahası yaz aylarında Van Gölü'nün maviliği, Süphan Dağ'ının karbeyaz heybeti ve meşe ağaçların yemyeşilliğiyle bir başka güzel oluyorsun.

Bir mevsimde, dört mevsimin binbir çeşit renk tonları ile bütünleşmen, dillere destandır. Özellikle yaz ortasında beyaz, yeşil ve mavi renklerin sende buluşup  harmoniye dönüşmesiyle adeta beşinci mevsim oluveriyorsun.

Yaz ortası, dağların zirvesinde kıştan kalma bembeyaz karlar, kucağında keyfince oturduğun baharın yemyeşil renklerini sunan meşe ağaçlı dağ ve her mevsim, hiç vefasızlık etmeden masmavi rengi ile sana güzellik katan Van Gölü, seni nasıl da cazibeleştiriyor.

Bir bilsen Tatvan, bu efsunlayan tarifsiz cazibenle komşu illere göz kırpıp akıllarını alıyorsun.

Nitekim yaz aylarında tarifsiz ikliminle beşinci mevsim oluşun ve Van Gölü maviliğinin ikram ettiği serinlikle komşu illere cazibe merkezi oluyorsun.

İlkbahar ayları dağlarında mantar ve kengel toplamak, çoğu kişi için sadece bir bahaneden ibarettir. Bu aylarda artık Nemrut Krater Gölü, tenha ve ıssız değildir. Binbir çeşit rengarenk çiçeklerlerin cümbüşü ile buluşmak ve en zirvelerinde seni temaşa etmek, bir bilsen nasıl zevkli ve keyifli oluyor.

Hele kalbinin ortasından geçen yol, adeta bir elmanın iki yarısı gibi tam ortadan bölmüş seni. Bir elmanın iki yarısı ve uzunca caddelerinde insanlar, selamlaşır durur gün boyunca.

Hergün elmanın iki yarısı upuzun caddelerini ve sahil şeridini baştan başa defalarca turlamak, herkes için hiç bitmeyen tatlı bir heyecandır.

Hatta karşıdan karşıya bakışıp selamlaşanlar, sonrasında ya bir kahvede ya da işletme parkında Van Gölü'nün eşliğinde derin derin sohbetlere yelken açarlar...

Biliyorum, dillere destan efsunlu güzelliğini sözcüklerle dile getirmek nafile, Tatvan...

Kısacası muazzam güzelliğin ile beşinci mevsimsin, sen Tatvan. Kendini sevenlere mesken, gurbette olanlara özlem ve keyfi firar olanlara terapisin, sen ey Bitlis'in kalbi ve Doğunun incisi, güzel Tatvan.
 

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.