Losev

Kürtler Suriye'nin Demokratikleşmesi İçin

Videoyu Aç Kürtler Suriye'nin Demokratikleşmesi İçin
A
a

Rojava'nın üç özerk yönetiminde bulunan Kürt siyasi partileri iç savaşın sürdüğü Suriye'de Suriye'yi Demokratikleşme Girişimi'ni ilan etti.

Suriye'yi Demokratikleşme Girişimi, Cizîre Kantonu'na bağlı Qamişlo kentindeki Celadet Bedirxan Edibiyat, Tarih ve Dil Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısı ile kuruluşunu ilan etti. Girişimde, Suriye Demokratik Partisi, Suriye Sol Partisi, Demokratik Birlik Partisi, Sol Demokratik Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Liberal Birlik Partisi, Kürdistan Yeşiller Partisi, Kürdistan Demokratik Partisi, Suriye Kürtleri Barış ve Demokrasi Partisi yer alıyor.
 
'Çatışma siyasi çözümün önüne geçiyor'
 
Basın toplantısında konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Konseyi üyesi İlham Ehmed, Suriye'nin demokratik değişime ihtiyacı olduğunu belirterek, başta faşist zihniyetten kendisini kurtarması ve bütün değişim güçlerinin içinde yer aldığı bir sistemin oluşması gerektiğini söyledi. Bütün halkların ve kesimlerin haklarının anayasal güvenceye alındığı bir sistemin oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Ehmed, bu projenin amacının Suriye'nin bütünlüğünü koruyarak demokratik bir sistemin oluşturmak olduğunu kaydetti.
Mart 2011'den bu yana Suriye üzerinde birçok devletin çatışma halinde olduğunu söyleyen Ehmed, bunun da siyasi bir çözümün önüne geçtiğine işaret etti. 
 
'Bütünlüğü güçlendiren olgu olarak görmek gerekir'
 
"Herkesin kendi kimliğiyle katıldığı demokratik bir Suriye için siyasi çözümün ön plana çıkarılması gerekir" diyen Ehmed, "Başta herkes şiddeti ret etmeli ve birçok ulusun Suriye'de yaşadığını kabul etmelidir. Bunun için Suriye bütünlüğü içinde demokratik bölgelerin oluşması önemli olmaktadır. Bütün devrimci ve demokratik kesimler, tüm Suriye halkları ve inançları için demokrasi talebinde bulunmalıdır. Suriye'de birçok halkın iç içe yaşamasını bir zenginlik olarak görmek, bunu parçalanma değil, bütünlüğü güçlendiren bir olgu olarak görmek gerekir" dedi. 
 
Suriye'yi Demokratikleştirme Girişimi amaçlarını şöyle sıraladı: 
 
* Demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye'yi hedefler
 
* Kürtler için Anayasal demokratik bir çözüm hedefler
 
* Bütün halklar için uluslararası demokratik haklar temelinde çözümü hedefler
 
"Halkların kendisini her biçimde ifade edeceği demokratik bir Suriye için tartışmalar içinde olacağız" diyen Ehmed, "Suriye'de bulunan tüm muhalif kesimler şunu net biçimde anlamalıdır ki, Suriye'nin geleceği için onlar da sorumludur" çağrısında bulundu. 
 
Bu projenin ilgili tüm kesimlerin geniş tartışmaları sonucu oluşturulduğuna dikkat çekilen basın açıklamasında, projenin hayat bulması için izlenecek yol şöyle sıralandı:
 
* Projenin bütün muhalif kesimlerle tartışılması
 
* Bütün muhalif kesimleri temsil edecek bir komisyonun kurulması ve bütün kesimleri ortak bir paydada birleştirmesi
 
* Bütün Suriyeli kesimlerin içinde yer aldığı bir konferansın örgütlendirilmesi
 
*Uluslar arasında bütün Suriye muhalefetini temsil edecek bir kurulun oluşturulması
 
* Bu projenin Birleşmiş Milletler, Arap Konferansı Teşkilatı ve projeyle ilgilenen kesimlere iletilmesi.(diha)
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.