2027 yılı hac organizasyonu kapsamında kesin kayıt hakkı elde eden hacı adayları için tanınan sürede son güne girildi.
Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre kesin kayıt işlemleri bugün saat 17.00’ye kadar e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek.
Bu yılki hac kurasına 1 milyon 878 bin 46 kişi katılırken, kura sonucunda 84 bin 942 kişi hac ibadetini yerine getirmek üzere kesin kayıt hakkı elde etti. Suudi Arabistan tarafından Türkiye’ye ayrılan hac kontenjanı da 84 bin 942 kişi olarak belirlendi.
Boş kontenjanlar için ek kayıt yapılacak
Kesin kayıt süresi içerisinde işlemlerini tamamlamayan adayların yerine boş kalan kontenjanlar, kura sırası dikkate alınarak yeniden değerlendirilecek.
Diyanet’in takvimine göre ek kayıt işlemleri 24 Ağustos-1 Eylül 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kesin kayıt hakkı elde ettiği halde süresi içinde kaydını yaptırmayanlara, belgelendirilebilir mücbir sebepler ve Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünün onayı bulunmadıkça ek kayıt döneminde yeniden kesin kayıt hakkı verilmeyecek. Aynı yıl kayıt yaptırmayanlara müteakip yıllarda da kesin kayıt hakkı tanınmayacak.
Pasaport süresine dikkat
Hacca gidecek vatandaşların pasaportlarının en az 20 Kasım 2027 tarihine kadar geçerli olması gerekiyor. Diyanet, kesin kayıt hakkı kazanan adayları pasaportlarının geçerlilik sürelerini kontrol etmeleri konusunda uyardı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş da hac organizasyonunda resmi süreç dışında yapılan vaatlere karşı vatandaşları uyararak, hac vizesi ve “Nüsük Kartı” bulunmayan kişilerin kutsal bölgelere girişine izin verilmediğini belirtti.
İlk kafile 17 Nisan’da yola çıkacak
2027 yılı hac organizasyonunda hacı adaylarının kutsal topraklara gidişlerinin 17 Nisan-11 Mayıs 2027 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Dönüşler ise 20 Mayıs-15 Haziran 2027 tarihleri arasında yapılacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı ayrıca hacı adaylarına kutsal topraklara gitmeden önce hac ibadetiyle ilgili eğitim ve seminerler düzenleyecek.





