DEM Bitlis Belediye
Losev

Koçer Çocukları Henüz Ders Başı Yapmadı

A
a

Yeni eğitim sezonunda Türkiye'de milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Ancak yarı göçebe, yarı yerleşik bir hayat sürdüren göçerlerin takvimleri ile Milli Eğitim takvimi örtüşmeyince, yüzlerce göçer çocuğu okula bir ay geç başlamak zorunda kalıyor.

Koçer çocuklar, yaşıtları okul sıralarını doldururken henüz yaylalarda. Yeni eğitim dönemi başlamasına rağmen onlar aileleriyle birlikte halen yaylalarda çalışmaya devam ediyor. Kıl, derme çatma çadırlarda yaşayan yarı göçebeler henüz yaşadıkları şehirlere dönmedi. Onlarla birlikte yaylalara çıkan çocuklar da bu yüzden henüz derslerine başlayamadı. Bitlis'e Batman, Siirt ve Diyarbakır gibi çevre illerden gelen göçerler daha 1 aya kadar bu yaylalarda kalacak. Yaz tatilini bile yapamayan göçer çocukları zor koşullar altında ailelerine yardım ediyor. Bazıları koyun otlatıyor bazıları ise uzak çeşmelerden su taşıyor.
 
Asırlardan bu yana yazları dağların doruklarında, kışları ise mevsim şartlarının daha yumuşak olduğu yerlerde konaklayan göçerler, erkek çocuklarını okula gönderiyor. Çoğu okula gitmeyen kız çocukları ise yazın olduğu gibi kışın da ailenin en büyük yardımcısı.
 
Bitlis'te ki yaylalardan bir ay sonra kendi bölgelerine göç etmeye başlayacaklarını belirten göçerlerden Seyfettin Kalkan, bu nedenle öğrencilerinin bir kısmının okula başladığını kalan kısmının ise okula ancak bir ay sonra başlayabileceğini söyledi. Yılın büyük bölümünü yaylalarda geçirdiklerini anlatan Kalkan, "Bitlis'teki yaylalarda 1 ay gibi bir süre daha kalıp daha sonra Batman'a geçeceğiz. Buraya geçtikten sonra çocuklarımız burada okula başlayacak." dedi.
 
Öğrencilerden Sevda Akın ise okula her zaman olduğu gibi bu senede bir ay geç başlayacaklarını belirterek, "Beş kardeş okula gidiyoruz. Ailemiz köyde yaşıyor. Biz de yazın yaylaya erken gelip, ailemize destek oluyoruz. Yaylada çadırlarda kalıyoruz. Koyunları otlatıyoruz, süt sağıyoruz. Yaylada su uzak. Her gün eşeklerle su taşıyoruz." diye konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.