Losev

Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesi: Kürt sorununda çözümün adresi TBMM'dir

Videoyu Aç Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesi: Kürt sorununda çözümün adresi TBMM'dir
A
a

Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Meclis'te bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan liderler Kürt sorunu başta olmak üzere tüm sorunların Meclis'te çözüleceğini kaydetti.

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Meclis'te bir görüşme gerçekleştirdi.

Kılıçdaroğlu'na CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı; HDP Eş Genel Başkanlarına ise Parti Sözcüsü Ebru Günay ve Grup Başkanvekili Saruhan Oluç eşlik etti.

Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir
Görüşmenin ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Bağımsız ve tarafsız yargı, sosyal devlet olmalı. Temel ve hak ve hürriyetlerin korunması talep olarak verildi, bu konuda da uzlaştık, çevre ve iklim konusundaki hassasiyet karşılıklı olarak ifade edildi" diye konuştu.

Görüşmede yerel yönetimler üzerinde durulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kayyum uygulamasını doğru bulmadığımızı ifade ettik. Halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir" dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM'dir. Kuruluşundan bu yana Türkiye'nin en büyük sorunları TBMM'de çözülmüştür. 2. Yüzyıla Çağrı beyannamemizde Kürt sorununun çözüm adresinin TBMM olduğunu vurguladık ve bizim kurultayımızdan oy birliği ile çıktı bu karar. Biz demokrasiyi, insan haklarını, kimsenin ötekileştirilmemesi gerektiğini, kadın-erkek eşitliğini savunuyoruz."

"Konuşma metninin içerisinde Kürtçe bir kelime geçtiği zaman 'bilinmeyen bir dil' deniyor. Devlet olarak çifte standart kuramazsınız. TRT Kurdî diye bir kanal var. Yayın yapıyor bu. Nasıl olur da bilinmeyen dil yazıyorsunuz? Binlerce yıldır konuşulan dile niye bilinmeyen bir dil yazıyorsunuz? Devlete çifte standart yakışmaz arkadaşlar. Herkesin diline saygı göstereceksiniz. Evet resmi dilimiz Türkçe, ama siz devlet olarak çifte standart kuramazsınız. Vatandaşlarınızı ayırıyorsunuz demektir. Bir grup insanı bir grup insana düşman ediyorsunuz demektir. Bu, emperyal güçlerin Türkiye'ye oynadığı bir oyundur."

Buldan: Seçimler sonrası yapılacakları da istişare ettik
Kılıçdaroğlu'nun ardından söz alan Pervin Buldan Türkiye'nin en temel sorunlarını konuştuklarını belrtti. Buldan "Bugün sayın başkanı burada ağırlamamızın nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında, TBMM altında çözümünden yana olduğumuz göstermek amaçlıydı. O yüzden sayın başkanı ve heyeti parlamentoda ağırlamak istedik. Başta Kürt sorunu olmak üzere, Türkiye'nin bütün sorunlarının çözümünde Türkiye toplumunun beklentilerini ve gelecek seçimler sonrası yapılacakları da istişare ettik.

Sancar: Acil bir onarım programına ihtiyaç var
Mithat Sancar da şunları kaydetti:

"Ziyareti değerli buluyoruz. Pek çok konu ele alındı. Türkiye çok boyutlu bir kriz dönemi yaşıyor. Deprem, büyük bir acı ile içinde bulunduğumuz yıkımın tablosunu bir kez daha çıplak şekilde gözler önüne serdi. Yeni bir döneme girmemize vesile olan deprem, keşke bu kadar acı ile birlikte gündeme gelmeseydi. Bu acıları yok sayarak siyaseti yürütmek mümkün değil."

"Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Partimiz, Türkiye'nin yıkımdan ağır zarar gören toplumsal kesimlerini ve yapılarını onarma konusunda acil programa ihtiyaç olduğu inancındayız. Acil bir onarım programına ihtiyaç var ve yeni bir başlangıca... Yeni başlangıç Türkiye'de; demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük temelinde bir yaşam ve sistem kurmakla ancak mümkün olacaktır. Bu konularda görüşlerimizi paylaştık."

"Bu görüşmeyi Meclis'te yapmamızın nedeni de çözüm adresi olarak TBMM'yi gördüğümüzü vurgulamaktır. Türkiye'nin bütün sorunları burada, geniş toplumsal mutabakatla çözülebilir. Bu görüşmenin içeriğini de konuştuğumuz hususları da kurullarımıza taşıyacağız. İttifak güçlerimizle değerlendireceğiz. 1-2 gün içinde kamuoyuna, basına daha ayrıntılı bir açıklama yapacağız."

Ne olmuştu?
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Millet İtifakı'nın adayı olarak ilan edilmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisiyle genel merkezimizde konuşmak için ziyaretini bekliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Açık ve doğrudan görüşmeler beklediklerini kaydeden Sancar, "Ortak noktaya, uzlaşmaya varılırsa biz bu adayı destekleriz demiştik. Aksi takdirde seçenek bellidir, kendi adayımızı çıkarırız" diye konuşmuştu.

27 Eylül 2021'de açıkladıkları "tutum belgesi"ni hatırlatan Sancar şunları kaydetmişti:

"Cumhurbaşkanlığında muhalefetle ortak aday fikrine açık olduğumuzu söylemiştik. Aday HDP ile ittifakımızla açık şekilde görüşmeler yapmalı. Türkiye'nin demokratik değişim, adalet ihtiyacını karşılama yönünde ortaklık aramalı ve bunların hepsi kamuoyunun önünde açık şekilde yapılmalı"

Kılıçdaroğlu'nun 18 Mart Cumartesi günü gerçekleştireceği HDP ziyareti ileri bir tarihe ertelenmişti. 

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "HDP'nin değerli Eş Genel Başkanlarıyla görüşeceğim. Arkadaşlarım planlamayı yapıyorlar." ifadelerini kullanmıştı.

 
Kaynak : Bianet

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.