Losev

Kartal'da hayatını kaybedenlerin sayısı 21 oldu

Videoyu Aç Kartal'da hayatını kaybedenlerin sayısı 21 oldu
A
a

Kartal'daki çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısı 21 oldu. Açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bütün gayretlere, kurtarma çalışmalarına rağmen onları kaybettik" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal’da çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısının 21’e yükseldiğini açıkladı. Bakan Soylu, “14 kişiyi yaralı olarak, arama kurtarma ekiplerimiz, gayret gösteren arkadaşlarımız enkazdan çıkardılar. 21 kişinin de oradan maalesef canlı çıkarmak nasip olmadı. Bütün gayretlere, kurtarma çalışmalarına rağmen onları kaybettik” dedi.

Enkaz altında bir kişiyle daha bağlantı kurulduğunu ifade eden Soylu, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını hatırlattı. Öte yandan, çöken binaya dair açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pazartesi gününden itibaren yıkılan binanın etrafındaki riskli binaların tespit edileceğini ifade ederek, bölge sakinlerine de bina risk tespitinin ücretsiz olarak yaptırılması için başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu. Kurum ayrıca, “Çöken binanın betonunda deniz kumu vardı. Hasarlı olan 10 katlı binanın da 3 katı ruhsatlı” dedi.

‘KAMUOYUNU YANILTMAMAK İÇİN SAYI VERMEDİK’

İçişleri Bakanı Soylu, enkaz altında kaç kişinin olabileceğine dair soruya, “Biz aslen sayıyı biliyoruz ama kamuoyunu yanıltmamak için bu sayıyı vermek istemedik” dedi. Soylu’nun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz aldı. Bakan Kurum, yıkılan binanın deniz kumuyla yapıldığını aktardı ve şunları söyledi:

“Yıkılan binamız kırmızı ile işaretli binamız. Bu alanda 131 bağımsız bölüm var. Mevcut binamızda da 14 konut, 3 ticari ünitemiz var. Bu adada mevcutta mevcutta imar planına göre yapılaşma alanı 8390 metrekare iken fiili inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu detayları bina bina vereceğiz. Ruhsatın haricinde katlar mevcut.

Etraftaki 10 binayı boşalttık. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde süreci yürütüyoruz. Yıkılan binamızı inceleyecek olursak; aldığımız numuneler sonucunda bu binamız normalde zemin artı 5 kat ruhsatlı projesi. Ancak yerinde zemin artı 7 kat olarak yapılmış. Kullanılan beton; C3 – C10 arasında beton kalitesi çıkıyor.

Şu an bu binanın yeniden yapımındaki betonun C30 olması gerekiyor. Ve aldığımız; gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde; deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü demirin kullanılmadığı bir statik durumu söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik-çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız.

Şuradan sizin aracılığınızla şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak. Bu riskli binaların tespitinin yapılmasına müteakip de burada kentsel dönüşüm anlamında yapılması gereken projeyi de ilgili bakanlıklarımız hep birlikte bu süreci yöneteceğiz. Artık mühendislik, mimarlık hizmeti almış sağlam binalarda oturmamız gerektiğini de hepimizin bilmesi gerekiyor.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.